*** Türkler topluma çok uyumlu

*** Türkler topluma çok uyumlu

ABONE OL
17:35 - 26/08/2009 17:35
*** Türkler topluma çok uyumlu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

Türkler topluma çok uyumlu

Almanya’da Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Göçmen Meclisleri Birliği (LAGA-NRW) tarafından Köln Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Wolf Dietrich Bukow’a yaptırılan, "paralel toplumdan uyumun ölçülme endeksine" başlıklı araştırmanın sonucuna göre Almanya’da yaşayan Türkler topluma büyük ölçüde uyum sağlıyor

Köln Büyükşehir Belediyesinde düzenlenen basın toplantısıyla sonuçları kamuoyuna açıklanan araştırmanın, bu yılın başında Berlin Enstitüsü tarafından yapılan ve Türkleri uyumsuz olarak gösteren araştırmaya karşılık yapıldığı bildirildi.

LAGA-NRW Başkanı Tayfun Keltek, Berlin Enstitüsü’nün bilimsel bir enstitü olmadığını ifade ederek, yılbaşında yapılan araştırmanın geçerliliği olmadığını söyledi.

Keltek, Berlin Enstitüsü’ne karşı hazırlattıkları yeni araştırmanın bilimsel olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Berlin Enstitüsü’nün göçmenler hakkında yaptığı araştırma Alman kamuoyunda büyük yankı buldu. Sebebi de Türklerin uyuma karşı olan bir grup olarak gösterilmeleri. Bizim bunu kabul etmemiz mümkün değildi. Prof.Dr. Bukow’a LAGA tarafından 7 ay süren bir araştırma yaptırttık. Bu araştırmayla Almanya’da yaşayan göçmenlerin çok sayıda sorunu olduğu, ancak bu sorunların Türklerin kendilerinden değil sistemden, dışlanmadan ve fırsat eşitsizliğinden kaynaklandığı tespit edildi."

Berlin Enstitüsü’nün yaptığı araştırmanın sonuçlarını Türklere yapılan en büyük haksızlık olarak nitelendiren Keltek, "Bir çocuk 8 ya da 9 yıl okula gidip okuma yazma öğrenemiyorsa bunu çocukların değil, okulun hatası olarak görmek gerekirken çocuklarda hata bulmak bize göre yanlış. Bu toplumda dezavantajlı olmak Türklerden kaynaklanmıyor. Sistemden kaynaklanan sorun var. Şans verilince, okul verilince başarı geliyor ve istenenlerin hepsi oluyor" diye konuştu.

Araştırmayı hazırlayan Bukow da bunun bilimsel bir araştırma olduğunu ve Almanya’da yaşayan Türklerin uyum yeteneklerini gözler önüne serdiğini söyledi.

Bukow, Berlin Enstitüsü’nün araştırmalarının aksine Türklerin çok uyumlu bir millet olduklarının ortaya çıktığını, ancak fırsat eşitsizliği ve dışlanmadan dolayı istenilen konumda bulunamadıklarını ifade etti.

Alman eğitim sisteminin uyuma engel olduğunu savunan Bukow, "Burada Türkleri uyumsuz gibi göstermek son derece yanlış. Türkler eğer uyum sağlayamıyorlarsa bunun yanıtını bozuk olan sistemde aramak gerekiyor" dedi.

39 sayfalık bir kitapçık halinde yayımlanan araştırma sonucunu isteyen herkesin ücretsiz olarak LAGA-NRW’nin internet adresinden ısmarlayabileceği bildirildi.

(A.A) Cüneyt KARADAĞ  

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.