”Türkiye’nin PKK ve Türevlerine Kayıtsız Kalması Beklenemez”   

”Türkiye’nin PKK ve Türevlerine Kayıtsız Kalması Beklenemez”   

ABONE OL
20:27 - 20/09/2022 20:27
”Türkiye’nin PKK ve Türevlerine Kayıtsız Kalması Beklenemez”   
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York’ta 77. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantılarında konuşma yaptı. Erdoğan Suriye’den Yunanistan’a, Ukrayna’dan Kıbrıs ve Filistin meselesine birçok konuda mesajlar verdi

Suriye’de kalıcı çözümün bulunmasının önemini vurgulayan Erdoğan, ”Çözümsüzlük, bölgede güven ve istikrarı ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü daha fazla tehdit etmektedir” ifadelerini kullandı.

Ülkemize ve güvenlik güçlerimize, sivillere terör saldırıları gerçekleştiren PKK ve türevlerine karşı Türkiye’nin kayıtsız kalması beklenemez. Bu terör örgütünü isim değişiklikleri gibi kurnazlıklarla meşrulaştırmaya çalışanları, teröristleri silahlandırmaktan ve desteklemekten vazgeçmeye davet ediyoruz” diyen Erdoğan, Türkiye’nin terörizme karşı her tedbiri almaya muktedir olduğunu ve gerekeni yapmaktan çekinmeyeceğin vurguladı.

Erdoğan savaştan kaçan sivillerin insani şartlarda yaşaması için Suriye’nin çeşitli bölgelerinde 100 bin briket ev inşa ettiklerini, 1 milyon Suriyeli’nin topraklarına dönmesini sağlayacak 200 bin konut inşası için de hazırlıklara başlandığını belirtti.

Erdoğan, güvenli bölgelerdeki 13 ayrı merkez ve kırsallarında inşa edilecek bu projenin hayata geçmesi için uluslararası desteğe ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Erdoğan, ”Mülteci krizi, kendilerine daha iyi gelecek sağlamak için yola çıkan masumların botlarını batırıp ölüme terk etmekle, sınırlara duvar örmekle, insaları toplama kamplarına doldurmakla çözülmez” dedi.

Yunanistan’a mesaj

Yunanistan’ın Ege’de ve Akdeniz’de göçmenlere zulümlerinin arttığını söyleyen Erdoğan, mültecilerin hukuksuz ve pervasızca geri itilmesinin Ege’yi bir mülteci mezarlığına çevirdiğini kaydetti.

Erdoğan, ”Geçen hafta 9 aylık Asım bebek ve 4 yaşında Abdülvahab aileleriyle birlikte Yunan sahil güvenlik güçlerinin botlarını batırması sonucu vefat etmiştir. Avrupa ve BM kurumlarının insanlığa karşı suç teşkil eden bu acımasızlıklara bir dur deme vakti çoktan gelmiştir” dedi.

Türkiye’nin Ege Denizi’nde ve Doğu Akdeniz’de tüm meselelerin iyi komşuluk ve uluslararası hukuka uygun çözülmesini istediğini belirten Erdoğan, ”Bölgede ülkemize denk olmayan siyasi ve askeri seviyesine rağmen güç gösterisi yapanlar kendilerini komik duruma düşürmektedir” dedi.

Yunanistan’ın işbirliği ve dayanışma çağrılarına kulak vermesini beklediğini belirten Erdoğan, ”Daha önce önerdiğimiz Doğu Akdeniz Konferansı’nın buna hitap edeceğini düşünüyoruz. Muhataplarımızın bu konuda da adım atmaması kimin barıştan yana olduğunu göstermektedir” diye konuştu.

”Kıbrıs Türk halkı dünyadan koparılmaya çalışılıyor”

Kıbrıs meselesinde de adil kalıcı ve sürdürülebilir çözüme ulaşılması için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile birlikte hep iyi niyetli ve yapıcı çaba sergilediklerini belirten Erdoğan, ”Gerçekleri görmek isteyen herkes bugün adada iki ayrı devlet iki halk olduğunu bilmektedir. Kıbrıs Türk halkının egemen eşitlik hakkının teslim edilmesi çözümün anahtarıdır” dedi.

Erdoğan, BM prensipleriyle çelişir şekilde ambargolarla dünyadan koparılmaya çalışılan Kıbrıs Türkleri’yle ilgili zulme son verilmesini ve KKTC’nin resmen tanınmasını istedi.

”Küresel ekonomiye şok dalgası”

Erdoğan, ”Salgınla birlikte ağır darbe alan küresel ekonominin Rusya- Ukrayna savaşıyla birlikte yeni bir şok dalgasına daha maruz kaldığını görüyoruz” diyen Erdoğan, enflasyon baskısının dünya çapında tüm ekonomileri ve sosyal refahı menfi yönde etkilediğini söyledi.

Savaşın gıda güvenliğini de riske attığını belirten Erdoğan, ”Maddi ve teknolojik imkanların en üst seviyeye ulaştığı 21’nci yüzyılda dünya nüfusunun hala beşte birinin açlığın pençesinde kıvranmasının izahı mümkün değil” diye konuştu.

Erdoğan, ” Ortak kaderimizi etkileyen sınamalara karşı ortak harekete geçmemiz gereken bir döneme girdik” ifadelerini kullandı.

”Barışın kaybedeni olmaz”

”Rusya-Ukrayna arasında 7’nci ayını dolduran ihtilafın ilk gününden bu yana savaşın kazananı, adil bir barışın kaybedeni olmayacağı düşüncesiyle hareket ettik” diyen Erdoğan, ”Bugün de çözümde diyalog ve diplomasinin anahtar rolüne vurgu yapıyoruz” dedi.

Erdoğan Türkiye’nin tarafları önce Antalya Diplomasi Forumu’nda sonra İstanbul’da biraraya getirdiğini hatırlattı.

”Sayın Genel Sekreter (Antonio Guterres) ile birlikte yürüttüğümüz yoğun çabalar neticesinde Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden dünyaya ulaşmasını temin ettik” diyen Erdoğan ”İstanbul Mutabakatı’nın ikinci ayı dolarken sevkiyatın her gün ivme kazanmasını memnuniyetle izliyoruz” diye konuştu. Erdoğan, bu mutabakatın Birleşmiş Milletler’in son yıllarda imza attığı en büyük başarılardan biri olduğunu belirtti ve dünyanın dört bir yanında uluslararası camiadan medet umanların BM’ye beslediği güveni yeniden tazelediğini kaydetti.

Erdoğan’dan Zaporijya önerisi

Erdoğan Ukrayna’daki Zaporijya nükleer santralı krizi konusunda da benzer bir yaklaşım sergilenebileceğine dikkat çekti.

Erdoğan Türkiye’nin çözüm çabalarını, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve bağımsızlığı temelinde sürdüreceğinin altını çizdi.

”Dünya 5’ten büyüktür”

Erdoğan BM’nin daha adil dünya düzeni için çözüm üretebilen ortak iradenin vücuda getirildiği bir teşkilat olarak yeniden yapılandırılmasının önemini vurguladı.

Güvenlik Konseyi’nin daha etkin, demokratik, şeffaf, hesap verebilir bir yapıya kavuşturulmasının refah ve adalet arayışında önemli bir dönüm noktası teşkil edeceğini söyledi.

Erdoğan, ”Dünya 5’ten büyüktür ve daha adil bir dünya mümkündür gerçeğinin altını her platformda çizmeye devam edeceğiz” dedi.

Türkiye’nin dış politikadaki vizyonunun daima barış odaklı olduğunu belirten Erdoğan, ”Avrupa, Latin Amerika ve Afrika’ya kadar yeri geldiğinde ara bulucu ve kolaylaştırıcı olarak yapıcı rol üstleniyoruz” dedi.

Erdoğan, ”Çatışma ve ihtilafların çevrelediği bir bölgenin tam kalbinde çözümlerin bir parçası olmamızı sağlayacak insiyatifler alıyoruz” diye konuştu.

Irak’taki duruma da değinen Erdoğan, Türkiye’nin burada huzurun ve istiktrarın hakim kılınması için her türlü çabayı gösterdiğini kaydetti.

Erdoğan, ”Irak’taki istikrarsız ortamı istismar eden terör örgütlerinin ülkemizi istismar eden eylemlerine de asla izin vermiyoruz” dedi.

Dünyanın güvenliği bakımından üzerinde ısrarla durulması gereken yerlerden birinin de Kuzey Afrika ve Doğu Akdeniz olduğunu kaydeden Erdoğan, bu çerçevede Libya’nın istikrar ve refahının başta komşuları olmak üzere tüm bölge için kritik önemde olduğunu hatırlattı.

Türkiye olarak BM’nin Libya’daki çabalarını desteklediklerini söyleyen Erdoğan, ”Amacımız Libya halkının egemenliğini, birliğini, bütünlüğünü koruyarak hak ettiği refaha erişimini sağlamaktır. Adil bir seçimle güçlü bir hükümetin işbaşına gelmesi hepimizin katkıda buluncağı hedef olmalıdır” dedi.

İsrail-Filistin ihtilafında 2 devletli çözüme destek

Erdoğan, Ortadoğu istikrarın tesisi açısından İsrail- Filistin ihtilafında 2 devletli çözüm misyonuna güçlü destek verdiğini belirtti.

Erdoğan, işgal altındaki topraklardaki yerleşim faliyetlerinin durdurulması ve Filistinliler’in can ve mal güvenliğinin sağlanmasının şart olduğuna vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ”Adil, kalıcı, kapsamlı çözüm için başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen Filistin devletinin kurulması dışında bir ihtimal yoktur” dedi.

Erdoğan, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki barış sürecine son günlerde çatışmalarla gölge düştüğünü söyledi, ancak en kısa zamanda kapsamlı barışın mümkün olduğuna inandığını belirtti.

Erdoğan, ”Rohingya Müslümanları’nın ana vatanlarına güvenli, onurlu, kalıcı geri dönüşü için detseğimiz devam ediyor” diye konuştu, ”Çin’in toprak bütünlüğüne, tek Çin anlayışına halel getirmeyecek şekilde Müslüman Uygur Türkleri’nin hak ve özgürlüklerinin korunmasına hassasiyet gösteriyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün de Amerikan Yahudi Toplumu Çatı Kuruluşları Temsilcilerini ve Dünya Yahudi Kongresi Başkanı Ronald Lauder’i Türkevi’nde kabul etti. Erdoğan, Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad Muhammed el-Alimi ve Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili’yi Türkevi’nde görüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın New York’taki diplomasi trafiği Londra’daki cenazeye katılan liderlerin New York’a gelmesiyle daha da hız kazandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşecek.

Erdoğan’ın öğleden sonraki programında Türkevi’nde Ürdün Kralı II. Abdullah, İsrail Başbakanı Yair Lapid ve Japonya Başbakanı Fumio Kişida ile ikili görüşmeler yapacağı öngörülüyor.

Erdoğan’ın ABD Başkanı Joe Biden’ın yarın akşam vereceği resepsiyona katıldıktan sonra Türkiye’ye döneceği belirtiliyor.

Guterres Emine Erdoğan’ın “Sıfır Atık Projesi” için iyi niyet beyanı imzaladı

Cumhurbaşkanı’nın eşi Emine Erdoğan da New York’taki temaslarını sürdürüyor. Emine Erdoğan, BM Genel Sekreteri Guterres ile biraraya geldi.

Görüşmede, BM Genel Sekreteri Guterres ile Emine Erdoğan “Sıfır Atık Projesi” için iyi niyet beyanı imzaladı.

Emine Erdoğan’la görüşmesinde, öncülük ettiği sıfır atık konusundaki çalışmaları takdirle izlediklerini belirten Guterres, “Toplumlar çok fazla atık üretmeye başladı. Atık günümüz için hayati bir sorun. Sizin de bu anlamda yaptığınız Sıfır Atık Projesi çok kıymetli ve etkileyici. Bu kapsamında sizinle bir araya gelmekten büyük mutluluk duydum. Evinizdesiniz, hoş geldiniz” dedi.

BM Genel Sekreteri Guterres, BM’nin mücadele ettiği en önemli konular arasında bulunan çevreci proje kapsamında BM ülkelerine, Türkiye’nin Sıfır Atık Projesi’nin küresel çapta yaygınlaştırılması için çağrıda bulundu.

Sıfır Atık hareketinin, ahlaki bir problem olan atık konusunda değerli çözümler sunduğunu belirten BM Genel Sekreteri Guterres, “Atık konusu aynı zamanda adalet ve eşitlik sorunudur. Hayata geçirdiğiniz proje bu anlamda dünyada eşitlik ve adaleti tahsis etmeyi de amaçladığı için önem taşıyor. Sizi gönülden destekliyorum” diye konuştu.

Hazırlanan iyi niyet belgesini imzalamak için sabırsızlandığını dile getiren Guterres, “Bu belgeyi taşıdığı öneme binaen kameraların önünde imzalayacağım” diyerek Emine Erdoğan’ı bildiriyi imzalamaya davet etti.

VOA tarafından geçilen ”Türkiye’nin PKK ve Türevlerine Kayıtsız Kalması Beklenemez”    haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ”Türkiye’nin PKK ve Türevlerine Kayıtsız Kalması Beklenemez”    haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ”Türkiye’nin PKK ve Türevlerine Kayıtsız Kalması Beklenemez”    haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.