Türkiye’nin İlk Nöbetçi Kuyumcuları Diyarbakır’da

Türkiye’nin İlk Nöbetçi Kuyumcuları Diyarbakır’da

ABONE OL
22:30 - 22/05/2022 22:30
Türkiye’nin İlk Nöbetçi Kuyumcuları Diyarbakır’da
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Son yıllarda kente gelen turist sayısında büyük artış olunca, Diyarbakır’daki kuyumcular nöbet sistemine geçti. Bundan böyle hafta sonları 20’ye yakın kuyumcu nöbet tutacak. Sistemin amacı kente has ürünleri tanıtmanın yanı sıra, turistlerin bu ürünlere ulaşmasını sağlamak.

Türkiye’de hassas kurumlarda uygulanan nöbet sistemi ilk kez Diyarbakır’da kuyumculuk sektöründe hayata geçirildi. 500’e yakın üyesi bulunan Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Odası (DİKO) tarafından alınan karar doğrultusunda kent merkezinde 20’ye yakın kuyumcu, hafta sonu işyerlerinin kapalı olduğu günlerde de açık kalacak.

Peki bu karar neden alındı? Son zamanlarda Diyarbakır’a oldukça fazla turist gelmeye başladı. DİKO, hasır bilezik, kişniş kolye gibi kente has el işlemesi takıların tanıtımı ve turistlerin bu takılara ulaşabilmelerini sağlamak amacıyla bu sistemi başlattı.

VOA Türkçe’ye konuşan DİKO Başkanı Mehmet Yüksel, turistlerin daha çok ilgi göstermesi nedeniyle, Sur’da 6 kuyumcunun nöbetçi olacağını söyledi. Yüksel ihtiyaç nedeniyle nöbet sistemini hayata geçirdiklerini belirterek, “Birçok tarihi eserimiz var, gezmek, görmek isteyenler çok sık gelip gidiyorlar. Biz kuyumcular Oda Başkanlığı olarak yoğun turistlerin ihtiyaçlarının olduğunu tespit ettik. Ürünlerimizi tanıtmak amacıyla hafta sonları da nöbet sistemi başlattık. Bu da Türkiye’de bir ilk oldu. Gelen misafirlerin ihtiyacını karşılayabilecek Sur ilçesinde 6 esnafa nöbet zorunluluğu getirdik. Öbür semtlerde de ikişer üçerli sistem oturttuk. Bu da bir hizmettir. Çok yoğun bir turistik akını var. Diyarbakır’ın ekonomisi canlanıyor. Biz de buna ihtiyacı olarak gördük hayata geçirdik” dedi.

Alan memnun satan memnun

Sistemin ilk nöbetçileri görüşlerini VOA Türkçe’ye anlattı. Uygulamadan memnun olan kuyumcular, kente gelen turistlerin kentle özdeşleşmiş ürünlere daha rahat ulaşabileceklerini söyledi. İlk nöbeti tutanlardan Serkan Ay, uygulamanın sektörü geliştireceğini ifade ederek, “Bu haftaki ilk nöbete katıldık. Bunun ileriye dönük daha faydası olacağını düşünüyoruz. Yabancı turistlerin sayısı daha fazla, yerli turistlerin de buna iştirak edeceğini biliyoruz. İleride daha iyi olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Adana’dan gelen bir grup turist ise nöbetçi kuyumculuk sistemini duyunca önce şaşırdı sonra ise sevindi. Pazar günü olması nedeniyle alışveriş yapamayacaklarını zanneden grup, nöbetçi kuyumculara giderek, kente has altın takılar aldı.

2022 yılında 2 milyon turist hedefleniyor

Turizm Otel Yöneticileri Derneği verilerine göre 2020 yılında 376 bin 138 kişi kenti ziyaret etti. Bu rakam 2021 yılında yüzde 47,5 artarak, 445 bin 669 kişiye çıktı. Özellikle Roma döneminden kalma Zerzevan Kalesinin gün yüzüne çıkması turistlerin kente ilgisini arttıran bir etken oldu. Geçen yıl Zerzevan Kalesini yaklaşık 217 bin turist ziyaret etti. Turizmciler 2022 yılında kenti 2 milyon turistin ziyaret etmesini bekliyor.

VOA tarafından geçilen Türkiye’nin İlk Nöbetçi Kuyumcuları Diyarbakır’da haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Türkiye’nin İlk Nöbetçi Kuyumcuları Diyarbakır’da haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Türkiye’nin İlk Nöbetçi Kuyumcuları Diyarbakır’da haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.