“Türkiye’nin Harekatı Suriye’deki Amerikalı Askeri Personele Tehdit Oluşturdu”

“Türkiye’nin Harekatı Suriye’deki Amerikalı Askeri Personele Tehdit Oluşturdu”

ABONE OL
23:25 - 23/11/2022 23:25
“Türkiye’nin Harekatı Suriye’deki Amerikalı Askeri Personele Tehdit Oluşturdu”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Amerikan Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Türkiye’nin düzenlediği hava harekatlarının Suriye’deki Amerikalı askeri personele tehdit oluşturduğu yönünde bilgi edindiklerini belirtti.

CENTCOM Sözcüsü Albay Joe Buccino, yaptığı yazılı açıklamada, Amerika’nın “Suriye’deki durumu istikrarsızlaştıracak her türlü askeri eyleme karşı” olduğunu kaydetti.

Albay Buccino, açıklamasında, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde YPG unsurlarına karşı düzenlediği sınır ötesi operasyonlarla ilgili olarak “Bu eylemler, IŞİD’in yeniden ortaya çıkmasına ve bölgeyi tehdit etmesine asla izin vermemek için devam ettirdiğimiz mücadele de dahil, ortak amaçlarımızı tehdit etmektedir” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin düzenlediği hava harekatının bölgedeki Amerikan askerlerine ve Amerikalı askeri personele yönelik bir tehdit oluşturduğuna ilişkin ilave bilgi edindiklerini de belirten Albay Buccino, “Şu anda askeri üssün yerini açıklayamayız” dedi.

CENTCOM, Suriye’nin kuzeydoğusunda Amerikan askerlerinin konuşlu olduğu askeri üssün nerede olduğunu açıklamamasına rağmen Suriye Demokratik Güçleri’nden birkaç kaynak ve diğer Amerikalı kaynaklar, üssün Haseke yakınında olduğunu bildirdi.

Biri Pentagon yetkilisi olmak üzere iki kaynak VOA’ye yaptığı açıklamada, Türkiye’nin 22 Kasım’da düzenlediği hava harekatı sırasında, ABD askerlerinin Haseke’de bulunan ortak üsten 300 metre uzaklıkta olduğunu söyledi.

Suriye Demokratik Konseyi’nin ABD temsilcisi Sinam Muhammed, Türkiye’nin bu hafta hedef aldığı yerler arasında, SDG ile IŞİD’e karşı koalisyonun Amerikan askerleri de dahil ortak personel bulundurduğu bir üssün de olduğunu öne sürdü.

Muhammed Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, olayda IŞİD’le mücadelede koalisyon güçlerine yardım eden iki SDG üyesinin de öldüğünü belirtti.

Suriye Demokratik Güçleri komutanı Mazlum Abdi VOA’ye gönderdiği yazılı açıklamada, Türkiye’nin harekatı sebebiyle IŞİD hücrelerine yönelik göreve devam edemediklerini savundu.

Genelkurmay Başkanları görüştü

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley ve Türkiye Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in telefonda görüştükleri açıklandı.

ABD ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Suriye’nin adı geçmemekle birlikte Amerika Genelkurmay Başkanı Mark Milley’in “karşılıklı stratejik çıkarlarla ilişkin birkaç maddenin ele alındığını söylediği” kaydedildi.

Açıklamada ayrıca Türkiye’nin kilit bir NATO müttefiki olduğu ve ”Amerika’nın ikili stratejik ilişkilere değer verdiği” belirtildi.

Genelkurmay Başkanlığı da Orgeneral Güler ve Orgeneral Milley arasındaki telefon görüşmesine ilişkin Twitter paylaşımında, “Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar GÜLER, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark MILLEY ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiştir. Güncel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunulmuştur” ifadelerine yer verildi.

Görüşme, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye’nin kuzeyindeki Kürt militanlara yönelik hava harekatının “sadece başlangıç” olduğunu söylemesi ve “Hava harekatlarımızı kesintisiz sürdürürken bizim için en uygun olan vakitte karadan da teröristlerin tepesine tepesine bineceğiz” şeklindeki açıklamasını izledi.

VOA tarafından geçilen “Türkiye’nin Harekatı Suriye’deki Amerikalı Askeri Personele Tehdit Oluşturdu” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Türkiye’nin Harekatı Suriye’deki Amerikalı Askeri Personele Tehdit Oluşturdu” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Türkiye’nin Harekatı Suriye’deki Amerikalı Askeri Personele Tehdit Oluşturdu” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.