Türkiye’nin En Kalabalık Mahallesi İlçe Olmak İstiyor

Türkiye’nin En Kalabalık Mahallesi İlçe Olmak İstiyor

ABONE OL
17:26 - 19/02/2022 17:26
Türkiye’nin En Kalabalık Mahallesi İlçe Olmak İstiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’nin en kalabalık mahallesi Diyarbakır’da bulunuyor. Bağlar İlçesi’ne bağlı Bağcılar Mahallesi’nin nüfusu 3 ili geride bıraktı. Mahalle sakinleri artık ilçe olmak istiyor.

Modern yapıları, yüksek binaları ve geniş yollarıyla Diyarbakır’ın son yıllarda en çok gelişme gösteren mahallelerinden olan Bağcılar, bugünlerde Türkiye’nin gündeminde. Mahalleyi Türkiye’nin gündemine taşıyansa nüfusu. TÜİK verilerine göre Bağcıların nüfusu, 141 bin 11 kişi. Adı mahalle olsa da nüfusu Ardahan, Tunceli ve Bayburt illerini geride bıraktı.

18 bin metrekare alana kurulan mahallede yaşayanların sayısı, yüzlerce ilçeyi de geride bıraktı. Mahalle kalabalık olunca muhtarlık da bir an olsun boş kalmıyor.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Muhtar Şeyhmus Şirdenli, mahallenin büyüklüğünü anlatmak için ilginç bir örnek veriyor. Şirdenli, hergün mahallenin birkaç sokağını gezdiğini belirterek “O kadar büyüktür ki buradan başlayıp sokak sokak dolaşmak 3 ayımı alıyor. Buradan başlayarak, git gel 3 ay geçiyor. Her gün 2-3 sokağı yaya geziyorum” dedi.

Mahallede yaşayanların çoğunu tanıdığını söyleyen Şirdenli, mesaisinin çoğunu gelen tebligatlara harcıyor. Şirdenli, artık ilçe olma zamanının geldiğini düşünüyor. Yetkililerden ilçe statüsü için yardım isteyen Şirdenli “Hükümetten talebimiz benim mahallem ilçe olsun, artık yeter. Bölünme için demiyorum, işlerin üstesinden geliyoruz. Artık ilçe olsun böyle modern bir mahallenin ilçe olma zamanı gelmiştir. Yetkilerinden bir an önce bunu gündeme almasını istiyoruz. 140 bin nüfus, 3 ilden daha büyük nüfusu var. O illerin valisi var, kaymakamı var, belediyesi var. Artık yeter diyorum benim mahallemin de ilçe olma zamanı gelmiştir “ diye konuştu.

Mahalle sakinleri de ilçe olmak istiyor

Bağcıların bulunduğu Bağlar İlçesi de kalabalık nüfusuyla dikkat çekiyor. Bağlar Belediyesi’nin verilerine göre, 400 bin nüfuslu ilçe 36 ilden daha büyük. Bu kadar büyük ilçede bulunan Türkiye’nin en büyük mahallesinde yaşayanlar da artık ilçe olmak istiyor.

Taleplerini VOA Türkçe mikrofonlarına anlatan Bağcılar sakinleri, değişik gerekçelerle ilçe olmak istiyor. Mahalle sakinlerinden Mustafa Kaya, muhtarlığın zorlandığını belirterek “Buranın ilçe olması çok iyi olur. Çünkü çok büyük bir mahalle, muhtar çok zorlanıyor. İlçe olursa, birkaç muhtarlığa bölünür, biraz rahatlar” şeklinde konuştu.

Mahallenin çok büyüdüğüne vurgu yapan Hakki Yakut’sa, ilçe talebini şu gerekçelerle anlattı; “Bir uçtan bir uca gitmek 25 dakika, yarım saat sürüyor. Mahallemizin çok büyük olması nedeniyle ilçe olmasını istiyoruz. Çok büyük olduğu için hizmetler tam yapılamıyor”

Ramazan Biz de, resmi kurumlara ulaşamamaktan şikayet ederek “İlçe olmasını istiyoruz. Resmi kurumlara ulaşamıyoruz sadece muhtarlık üzerinden işlem yapabiliyoruz. Nüfusumuz bayağı çok, buranın ilçe olmasını istiyoruz. Türkiye’nin en büyük, kalabalık mahallesidir” dedi.

Ahmet Çiftçi de, mahallenin bir ucundan diğerine yürüyerek 2-3 saatte gidebildiğini söyledi.

TÜİK’e göre en kalabalık mahalleler

TÜİK verilerine göre Türkiye’nin en kalabalık mahallerinden ikisi Diyarbakır’da. TÜİK’e göre ülke genelindeki en kalabalık 10 mahalle ve nüfus sayıları şöyle: “Diyarbakır Bağlar’a bağlı Bağcılar Mahallesi 141 bin 11, İstanbul Beylikdüzü’ndeki Adnan Kahveci Mahallesi 111 bin 798, İstanbul Başakşehir’deki Kayabaşı 108 bin 556, İstanbul Küçükçekmece’deki Atakent 103 bin 195, Diyarbakır Kayapınar’daki Fırat Mahallesi 90 bin 818, İstanbul Maltepe’deki Zümrütevler 88 bin 42, Kayseri Talas’a bağlı Mevlana Mahallesi 87 bin 561, İstanbul Bahçelievler’deki Zafer mahallesi 86 bin 758, Ankara Altındağ’a bağlı Karapürçek 83 bin 53, İstanbul Küçükçekmece’deki Halkalı Merkez Mahallesi 80 bin 715.”

VOA tarafından geçilen Türkiye’nin En Kalabalık Mahallesi İlçe Olmak İstiyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Türkiye’nin En Kalabalık Mahallesi İlçe Olmak İstiyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Türkiye’nin En Kalabalık Mahallesi İlçe Olmak İstiyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.