Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Aydın Türk-Alman ilişkilerini değerlendirdi:

Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Aydın Türk-Alman ilişkilerini değerlendirdi:

ABONE OL
22:20 - 30/01/2020 22:20
Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Aydın Türk-Alman ilişkilerini değerlendirdi:
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Büyükelçisi Aydın, “Bir Ev (House Of One) projesinden FETÖ’nün çıkartılması durumunda Türkiye olarak Müslümanlar adına projeye katılmaya hazır olduğumuz mesajını Alman yetkililere ilettik. Bu konuda cevap bekliyoruz. Almanya’nın Berlin, Frankfurt ve Köln kentlerinde Türk okulları açmak için girişimde bulunduk” dedi.


Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın, Berlin’de yapılacak, kilise, sinagog ve caminin tek çatı altında inşa edilmesinin planlandığı “Bir Ev (House of One)” projesinden Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) çıkarılması durumunda Türkiye olarak projeye destek verebileceklerini söyledi.

Berlin’de görev yapan Türk gazetecilerle bir araya gelen Ali Kemal Aydın, 2020 yılına Türk Alman ilişkileri açısından hızlı başlanıldığına dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Berlin’deki Libya Konferansı’na katıldığını, ardından da Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye’yi ziyaret ettiğini hatırlatan Aydın, bu yıl çok sayıda bakanın da Almanya’da programları olduğunu kaydetti.

Türkiye olarak Almanya ile ilişkilerde diplomasi ve yapıcı dilden yana olduklarını dile getiren Aydın, Almanya’dan Türkiye’ye yatırımların ve turist sayısının artış gösterdiğini belirtti.

Büyükelçi Aydın, ayrıca daha önce planlanan ancak yapılamayan Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi (JETCO) ve Enerji Konferansı’nın bu yıl şubat ya da mart ayında Berlin’de gerçekleştirileceğini anlattı.

“PKK konusunda atılan adımlar olumlu ancak yeterli değil”

Almanya’nın terör örgütü PKK konusunda attığı adımlardan memnun olduklarını ancak bunu yeterli bulmadıklarını dile getiren Ali Kemal Aydın, PKK’nın halen Almanya’da para toplama, şantaj ve propaganda faaliyetlerinin sürdürdüğüne dikkati çekti.

Büyükelçi Aydın, FETÖ konusunda Alman tarafından bugüne kadar bir değişiklik göremediklerine işaret ederek, ”Almanya FETÖ’yü terör örgütü olarak tanımlamıyor. FETÖ Almanya’yı adeta güvenli liman gibi görüyor. Bugüne kadar 60 kişinin iadesini istedik ancak bu konuda olumlu bir gelişme olmadı.” diye konuştu.

Aydın ayrıca, ”House Of One projesinden FETÖ’nün çıkartılması durumunda Türkiye olarak Müslümanlar adına projeye katılmaya hazır olduğumuz mesajını Alman yetkililere ilettik. Bu konuda cevap bekliyoruz.” dedi.

Almanya’daki Türk Toplumu

Almanya’daki Türk Toplumu’nun haklarını koruma konusundaki çabalarının sürdüğünü vurgulayan Büyükelçi Aydın, Almanya’da aşırı sağın yükselişi, yabancı düşmanlığı, camilere saldırılar, Türkçe dersleri ve din görevlilerinin eğitimi konularını takip ettiklerini vurguladı.

Aydın, geçen yıl, Türklere ve cami derneklerine 86 saldırı vakası kaydettiklerini bildirdi.

Almanya ile eğitim konusundaki iş birliğine de değinen Ali Kemal Aydın, “Almanya’nın Türkiye’de 3 okulu bulunduğunu, Türkiye olarak da Almanya’nın Berlin, Frankfurt ve Köln kentlerinde Türk okulları açmak için girişimde bulunduklarını” ifade etti.

Aydın Türk okulları konusunda Alman tarafıyla 5 toplantı gerçekleştirdiklerini belirterek, ”Anlaşma metninde büyük ölçüde uzlaşma mevcut. Bu anlaşmanın gelecek aylarda neticelendirileceğini umuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Konsolosluk hizmetlerinde gelişmeler

Büyükelçi Aydın, Almanya’da vatandaşlara verilen konsolosluk hizmetlerinin de geliştiğini vurgulayarak, ”Örneğin Berlin Başkonsolosluğumuzda bankamatik kartıyla artık işlemler için ödemede bulunulabiliyor. Bunu diğer başkonsolosluklarımızda da başlatmak istiyoruz. Acil durum hattımız mevcut. 7-24 ulaşabilecek mobil hattımız var, herhangi bir konuda buraya müracaatta bulunabilme imkanı mevcut. Noterlik hizmeti konusunda da önemli bir gelişme var. O da buradan verilen bir vekalet, aynı anda Türkiye’de herhangi bir noterden elden teslim alınabiliyor. Eskisi gibi postaya verip göndermeye gerek kalmadı.” şeklinde konuştu.
Son günlerde yurt dışında yaşayan ve SGK’den emekli olan vatandaşlar hakkında basında çıkan haberlere de değinen Ali Kemal Aydın, bu tür haberlere itibar edilmemesini isteyerek, ”Tüm Başkonsolosluklarımızda çalışma ataşeliklerimiz var. Vatandaşlarımız burada randevusuz ve ücretsiz tüm işlemlerini yaptırabilirler. Vatandaşlarımızın aracı şirketlere ihtiyaçları yok.” değerlendirmesinde bulundu.

House of One projesi

Berlin eyaleti ile federal hükümet tarafından hayata geçirilmesi planlanan projeyle, Hristiyanlara ait kilise, Musevilere ait sinagog ve Müslümanlara ait bir caminin tek çatı altında inşa edilmesi öngörülüyor.

Demokratik Alman Cumhuriyeti (DDR) döneminde yıkılan 13. yüzyıldan kalma Petri-Kirche kilisesi arazisinin kullanılması öngörülen proje için toplam 20 milyon avro ödenek ayrıldı.

Projede bugüne kadar Müslümanların “Forum Diyalog” adıyla FETÖ’cüler tarafından temsil edilmesi, Almanya’da yaşayan diğer Müslümanlar tarafından tepki çekiyor.

Projenin 2024 yılında tamamlanması planlanıyor.

Fotoğraflar/ Orhan Önaldı
Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.