*** Türkiye’nin AB üyeliğine destek verdi

*** Türkiye’nin AB üyeliğine destek verdi

ABONE OL
19:32 - 05/04/2009 19:32
*** Türkiye’nin AB üyeliğine destek verdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

Türkiye’nin AB üyeliğine destek verdi

ABD Başkanı Barak Obama, Avrupa Birliğine Türkiye’yi üyeliğe alması çağrısında bulunurken, bunun İslam dünyasına ”olumlu bir sinyal” olacağını belirtti

Obama, ABD-AB zirvesi için Prag’da 27 ülkenin bir araya geldiği öğle yemeğindeki konuşmasında, Batının İslam ülkeleriyle daha yakın ilişkiler ve işbirliği arayışında olması gerektiğini söyledi.
ABD Başkanı, konuşmasında, ”Türkiye’yi Avrupa Birliğine almak bu yönde önemli bir işaret olacaktır” dedi.


AB KOMİSYONU MEMNUNİYET DUYDU


Avrupa Komisyonu, Obama’nın Türkiye’nin AB üyeliğine güçlü destek vermesinden memnuniyet duyduğunu açıkladı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Prag’da yapılan ABD-AB zirvesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, Başkan Obama’nın açıklamalarından çok memnun olduğunu söyledi. Barroso, "Türkiye ile tam üyelik müzakereleri sürecini başlattıklarını" hatırlattı.


"BU KONUDA KARAR VERMEK AB’YE DÜŞER"

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise ABD Başkanı Obama’nın Türkiye’nin AB’ye alınması yönündeki çağrısının ardından TF1 kanalına yaptığı açıklamada, Türkiye’nin üyeliğine karşı çıktığını tekrarladı ve ”Başkan Obama ile dirsek dirseğe çalışıyorum, ama AB konusu söz konusu olduğunda buna karar vermek AB üyelerine düşer” diye konuştu.

Türkiye’nin üyeliğine hep karşı çıktığını ve bu tavrını sürdürdüğünü belirten Sarkozy, ”AB üyesi ülkelerin büyük bir çoğunluğunun da Fransa’nın tavrı çizgisinde olduğunu sanıyorum. Türkiye çok büyük bir ülke, hem Avrupa’nın, hem de ABD’nin müttefiki. İmtiyazlı bir ortak olarak kalmalıdır, tavrım değişmedi” dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Obama’nın Türkiye’nin AB üyeliğine verdiği destekten sonra, "Hiçbir şey kararlaştırılmış değil. İmtiyazlı ortaklık da seçenektir" dedi.

AB-ABD zirvesinin yapıldığı Prag’da gazetecilerle konuşan Merkel, Türkiye konusundaki çekincesini sürdürdü ve Obama’nın Türkiye ile ilgili sözlerinin "Amerikan geleneği" olduğunu söyledi. 


"Müslüman dünyası ve özellikle de Türkiye ile yakın ilişkiler bizim için ilginç bir şey" diyen Merkel, "Ancak bunun alacağı şekli, yani tam üyelik mi, imtiyazlı ortaklık mı olacağı konusunu halen tartışmaktayız" ifadesini kullandı.  (A.A)

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.