TÜRKİYE’DEN NASIL GÖRÜNÜYOR?

ABONE OL
21:20 - 15/03/2021 21:20
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Bütün ülkeler pandemi belası nedeni ile zor ve karmaşık günler geçiriyorlar.

Türkiye’de ki durumlar malum.  İnsanlar özellikle küçük esnaf büyük sıkıntı ve borç batağında.  Enflasyon rakamlarının artması, parasız kalan hükümetin vergi dairelerini pandemi yasaklarına rağmen Cumartesi-Pazar açık tutması, iyileştirme veya vergi reformu adı altında birikmiş borçları affedeceği veya bir kısmını silip esnafı iyileştireceği yerde ilk taksitini ödeyenlerin sonraki aksamalarda eski borca dönülmeyeceğini açıklaması her şeyi ayan-beyan ortaya koyuyor.

Oysa kaç aydır ticareti aksamış olanların ilk taksiti bile ödeyecek sermayelerinin kalmadığı, çoluk çocuğa ekmek götürmeyi öncelikli görev olarak kabul etmiş olmaları icra ve iflas dosyalarının kabarıklığı ekonomik çöküntünün delili olarak gösteriliyor.  Fiyatların bir anda katlamış olması da hükümeti tedbir almaya, piyasa denetimini sıklaştırmaya götürdü.

Bütün bunlara rağmen siyasi çekişmeler var gücü ile sürüyor. Avam konuşmalar, davranışlar, tavırlar eski liderleri aratır ve onlara duyulan saygıyı arttırır oldu. “Benzin vardı da biz mi içtik?” diye merhum Demirel’i, “Kadayıfın altını kızartacağız” diyen Erbakan Hoca’yı, “Biz adaya savaş için değil barış için gidiyoruz” diyen Ecevit’i, bunların birbirleri ile olan laf dalaşlarını, törenlerdeki siyasi nezaketlerini yeniden hatırlamamıza ve takdir etmemize neden oldu.

Türk halkı bir yandan da yurt dışındaki ülkelerin durumunu siyasetçilerimizden daha net bir şekilde gerekli zamanı ayırarak izlemek gibi bir davranış geliştirdiler.

Sosyal Medya’nın yardımı ile AB ülkelerinde neler yaşandığını da yakından takip ediyorlar. En çok ta ilgilendikleri ülke Almanya… Halkın büyük bir bölümünün Almanya’da yaşayan yakınları veya akrabaları var. Tabii, buna Almanya’da çalışıp dönenleri de dâhil edersek Almanya ile Akraba ülkeler kategorisine girmişiz bile.

Türk doktorları Almanya’da ki hasta sayısının ve ölüm oranının düşeceğine kesi gözü ile bakıyorlar. Türkiye için ayni yorumları yapmıyorlar. Aksine vurdumduymazlık nedeni ile yüksek risk ’in devam ettiği görüşündeler.

Avrupa da ki dayanışmanın büyük bir şans olduğu, pandemi esnasında tüketilecek ekonomik rezervin pandemi sonrasında çok çabuk toparlanacağı inancını taşıyorlar.  Alman ekonomisinin Avrupa ülkelerinde lokomotif görevini üstlenmesi de kaçınılmaz olacak.  Kısacası elde yaşam için ayrılmış ekonomi rezervini halktan yana kullanmış olan Alman hükümeti de kazanmış olacak.

Alman ekonomisinin böylesine güçlü olmasına rağmen sağlık çalışanlarının yetersiz kalması ise şaşırtıcı. Galiba bunda yerel yönetimlerin hazırlıksız yakalanmaları ve tedbirleri geç almaları konusunda ihmaller rol alıyor.

İnsanın aklına virüsün AB ve ABD ‘nin zayıflatılması için üretilmiş olabileceği ihtimali de geliyor. Ancak bu ispatlanması zor bir komplo teorisi…

Görünen o ki, iddia edilenin aksine Almanya başta olmak üzere pek çok ülke virüs ile çok kısa süre içinde hesaplaşacaklar ve onu en alt seviyelere sürüklemeyi başaracaklar.

Türkiye’den bile önce bu işi yapacakları da muhakkak…

Çünkü illetin farkına varan liderlerin hedefindeki öncelikli konu; İnsan sağlığı…

Bizde ise seçimler ve siyaset…

Hayırlısı olsun bakalım.

Taner Tümerdirim

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.