Türkiye’den Gönderilen IŞİD Üyesi Almanya’da Gözaltına Alındı

Türkiye’den Gönderilen IŞİD Üyesi Almanya’da Gözaltına Alındı

ABONE OL
14:10 - 16/01/2020 14:10
Türkiye’den Gönderilen IŞİD Üyesi Almanya’da Gözaltına Alındı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye’nin, yabancı IŞİD’lileri vatandaşı oldukları ülkelere geri gönderme kararı sonrasında dün akşam İstanbul Havalimanı üzerinden sınırdışı edilen, Alman vatandaşı kadın, Hamburg Havalimanı‘nda gözaltına alındı.

29 yaşındaki kadının 2 ve 4 yaşlarındaki iki çocuğu Eyalet Gençlik Dairesi’ne teslim edildi. Konuyla ilgili Hamburg Eyaleti İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Elina F. adlı kadının 15 yıl önce Hamburg’da Serkan E. adlı bir Türk vatandaşıyla tanıştığı ardından din değiştirip Müslüman olduğunun bilindiği belirtildi.

Çiftin daha sonra radikal İslamcı çevrelerle bağlantı kurduğu, Hamburg ve çevresinde bir süre Kur‘an dağıtımını üstlendiği, 2013 yılındaysa birlikte Suriye’ye gidip terör örgütü IŞİD saflarına katıldığı haber verildi.

Elina F.‘nin, eşi Serkan E.‘nin çatışmada ölmesinden sonra, Kürt milisler tarafından yakalanarak, Rakka yakınlarındaki Ayn İsa kampında tutulduğu, buradan kaçarak Türkiye’ye sığındığı öğrenildi. Hamburg Başsavcılığı, söz konusu zanlının terör örgütüne üyelik suçlamasıyla arandığını ve Almanya’ya girişi sonrasında bu nedenle pasaport işlemlerinden sonra gözaltına alındığını,daha sonra da hakkında tutuklama kararı çıkartıldığını açıkladı.

Ankara geçen kasım ayından bu yana, Türkiye’de yakalanan yabancı ülke vatandaşı IŞİD‘li terörist ve zanlıları işlemleri tamamlandıktan sonra vatandaşı oldukları Avrupa ülkelerine gönderiyor.

Dışişleri Bakanlığı dün akşam saatlerinde Twitter hesabı üzerinden, yabancı terörist savaşçıların ülkelerine iadelerinin sürdüğünü duyurmuştu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yılbaşı öncesinde yaptığı bir açıklamada, “Ne olursa olsun DEAŞ’lıları geri göndereceğiz. Biz kimsenin DEAŞ oteli değiliz” ifadelerini kullanmıştı. Bakanlığın verilerine göre, 11 Kasım-19 Aralık tarihleri arasında 21 Alman toplam 110 yabancı zanlı ülkelerine geri gönderildi.

Aralık ayının ilk günlerinde Türkiye’den dört çocuğuyla birlikte sınır dışı edilen IŞİD şüphelisi Alman vatandaşı kadın Frankfurt havalimanında gözaltına alınmış, zanlının çocukları da Gençlik Dairesi’ne teslim edilmişti.

Geçmişte IŞİD’e katılan vatandaşlarının ülkeye gelmesine sıcak bakmadığını çeşitli fırsatlarda dile getiren Alman Federal Hükümeti, örgüt üyelerinin ülke sınırına gelmesi durumunda ayrı bir güvenlik mekanizmasının devreye gireceğini duyurmuştu.

Dışişleri Bakanı Heiko Maas konunun gündeme geldiği dönemde, “Ülkeye gelecek IŞİD’le bağlantılı kişilerin, eylemlerinden sorumlu tutulabilmeleri ve yargılanabilmeleri için somut delillerin gerektiğini” belirtirken bir bakanlık sözcüsü, Türk tarafının Türkiye’den sınır dışı edilen IŞİD’liler hakkında bilgileri önceden Almanya’ya bildireceğini söz verdiğini bildirdi.

 

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.