Türkiye`den gelirken negatif testiniz yoksa uçağa binemiyorsunuz

Türkiye`den gelirken negatif testiniz yoksa uçağa binemiyorsunuz

ABONE OL
23:18 - 06/08/2020 23:18
Türkiye`den gelirken negatif testiniz yoksa uçağa binemiyorsunuz
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ha-ber.com/Ali Akdemir/Hamburg

Almanya’nın Türkiye’yi seyahat için riskli ülkeler arasında görüp, seyahat uyarısı yapmasının ardından, yaklaşık iki hafta önce Türkiye’ye seyahat ettim.  Bugün ise, (6 Ağustos Perşembe günü) İzmir’den, Hamburg havalimanına dönüş yaptım. Almanya’nın bu kararının politik olduğu düşüncesini taşıyanlardandım.

Birkaç gün önce, Almanya’nın Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısını, başta İzmir, Aydın, Antalya ve Muğla şehirleri olmak üzere, kısmen kaldırdığı haberini duyup sevinmiştim. Bu haberin nasıl yorumlanması gerektiğini daha henüz tam analiz edemeden, dün akşam saatlerinde İzmir’de, Alman hükümetinin, Türkiye’den, Almanya’ya dönecek yolculardan, PCR-Testi zorunluluğu ve negatif test sonucunu beraberinde bulundurmaları, aksi taktirde söz konusu olan yolcuların Almanya’ya giriş yapamayacakları açıklamasını üzülerek öğrendim.

Üstelik bu bilgi, Türkiye’ye uçak bileti aldığım acenta görevlisinin bana dün geç vakitlerde e-mail atması ve telefon ederek sözlü olarak da bildirmesiyle teyit edilmiş oldu.  Perşembe sabahı, İzmir’den 07:50’de, Hamburg’a dönüş uçağım vardı. O aşamadan sonra, gece test yaptırıp negatif sonucunu sabah erken saatte yazılı olarak yanımda bulundurma şansım   kesinlikle mümkün gözükmüyordu.

KARMAKARIŞIK DUYGULAR İÇERSİNDE BU SABAH İZMİR HAVALİMANINA GELDİM!

Almanya’ya geriye dönüş akıbetimin ne olacağını bilmeden, bu sabah erken saatlerde İzmir havalimanındaydım.  Havalimanında tam bir keşmekeş ve kaos hakimdi. Birçok kişi testi önceden yaptırmış ve ellerinde test sonucunun negatif olduğuna dair belgeleri taşıyorlardı. Bir kısmı ise bir gün önceden kovid 19 testini yaptırmış fakat test sonuçları henüz yazılı olarak ellerinde mevcut değildi. Çok azınlıkta olanlar ise, benim gibi Almanya’da test yaptırmaya karar vermiş ya da kendini 2 hafta karantina altına almayı planlamışlardı. Konuyu orada bulunan hava şirketinin yetkilileriyle konuştum. Zamanın çok yetersiz olduğunu belirttim. Bugünden yarına böyle bir karar almak pek mantıklı değil dedim. En azından böylesi durumlarda 4-5 günlük bir süre tanınır ve insanlar kendilerini yeni duruma hazırlarlar.  Yaptığımız görüşmede hava şirketinin yetkilileri de bu kanıya varmışlar ve perşembe günü için herkesi istisna olarak uçağa almaya karar vermişler. Fakat Alman gümrük polisinin nasıl bir tutum izleyeceği konusunda bize bir garanti veremediler.

Hamburg havalimanında ise, gümrükten geçerken herhangi bir problem yaşamadık. Az sayıda bir yolcu topluluğuyla Hamburg havalimanında kovid 19 testini yaptırdık. Test işlemi çok kısa sürdü. Test işlemi için uçuş kartınız ve sigorta kartınızın olması   yeterli.  Test sonuçlarını ise, en fazla 2 gün içinde online olarak öğrenebilirsiniz.

BUNDAN SONRASI İÇİN TÜRKIYE’DEN GELİRKEN TEST SONUCUNUZ NEGATİF OLMASI GEREKİR. POZİTİF SONUÇLARI OLANLAR İSE KESİNLİKLE TÜRKİYE’DEN ÇIKIŞ YAPAMAZ!

Bundan sonra Türkiye’den Almanya’ya gelecek olanlar, kesinlikle PCR Testi uygulamasını Türkiye’de yaptırmaları gerekiyor. Test sonucunun negatif olması ve bu sonucun hastahaneden ya da havalimanlarından alacakları tam teşekküllü resmi bir belgeyle tasdik edilmesi gerekiyor.  Aksi bir durumda teorik olarak, Türkiye’den, Almanya’ya ayak basamayacakları kesin gözüyle bakılıyor. Seyahat edecek vatandaşlarımızın bu durumu kesinlikle göz önünde bulundurup, dikkate almaları gerekiyor.

Alman devletini bu karara iten sebeplerden birisi, son dönemde Türkiye’de görülen kovid 19 vaka sayısı artışları ve toplumun pandemi sürecini ciddiye almayan tutumları olarak görülebilir. Özellikle bayramda ve tatil beldelerinde görülen, sosyal mesafe kuralını dikkate almamak, maske takma zorunluluğuna uymamak ve hijyene dikkat etmemek olarak görülebilir.  Türkiye’de kaldığım iki haftalık süreçte bu olumsuz değerlendirmeyi haklı çıkartacak gelişmelere bizzat tanık oldum. Bunu burada üzülerek belirtmek istiyorum. İnsan sağlığını hiçe sayan, pandemi sürecini önemsemeyen tavır ve davranışlar bizleri içinden çıkılmaz bir sürecin içerisine sürüklüyor.

BU NE PERHİZ BU NE LAHANA TURŞUSU

Almanya’da seyahat uyarısı bilmecesi tam bir komediye dönüştü.  Almanya’da vaka sayısı hızla artarken, ikinci dalga endişesi toplumda hızla artmakta. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Corona virüsü salgınına yakalananlar arasında gençlerin sayısının son beş ay içinde üçe kat arttığını bildirdi. WHO yetkilileri bunun, sosyal mesafe kuralına uyulmamasından kaynaklandığını kaydetti. Hamburg Eyalet Parlamentosu Milletvekili (SPD) Barış Öneş yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi. “Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, bugün yaptığı bir açıklamayla, riskli ülkelerden gelen tatilcilere PCR Testi zorunluluğu getirildiğini açıkladı. Spahn, yurtiçinde yapılan testlerde çıkan pozitif sonuçların yüzde 0,8 oranında iken yurtdışından gelenlere yapılan testler sonucunda pozitif vaka sayısının bazı bölgelerde yüzde 2’lere ulaşmasının bu test zorunluluğunu gündeme getirdiğinin altını çizdi.  Sayın Spahn’ın da dediği gibi, salgın henüz geçmedi. Bu uygulamalar her ne kadar bizlerin özgürlüğünü kısıtlasa da bu kurallara uymak, başkalarına olan sorumluluğumuzdur. Yetkililer, kurallara uymayanları para cezalarının beklediğini de hatırlatıyor. Riskli bölgelerden gelenlere zorunlu PCR Testi uygulamasının yasal olmadığı iddiaları da tartışma konusu.  Fakat hukuk uzmanları, böyle bir uygulamanın anayasal olarak meşru olduğunun altını çiziyor. Federal Sağlık Bakanlığı, korona salgını gibi istisnai durumlar için kısa süre önce değiştirilen Enfeksiyondan Korunma Yasasının 5. Paragrafına dayanarak riskli bölgelerden gelenler için tıbbi muayene ve testi zorunlu hale getirebiliyor. Fakat olaya siyasi ya da hukuki açıdan bakmaktan öte, sorumluluk bilinciyle bakmamız gerekiyor. Zira vaka sayılarının artması hepimizi her yönden yakından ilgilendiriyor.” dedi.

Diğer taraftan Almanya, Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısının yumuşatıldığı yönünde açıklamalar son uygulamalarla ne anlama geldiği bir türlü anlaşılmamıştır. Başta İzmir, Antalya, Aydın ve Muğla olmak üzere 4 şehrimizde Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısının kaldırıldığı söylenirken, Almanya’ya geri dönüşlerde, Türkiye’den çıkmadan önce negatif test sonucu istenmesi, aksi taktirde, Almanya’ya dönüş yolculuğunun mümkün olmayacağının ne anlama geldiği tam bir bilmeceye dönüştü. Bu paradoks durum, insanlara, ”bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu” sözünü bizlere hatırlatmakta…

 

 

 

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.