‘‘Türkiye’de Gazetecilerin Çoğu Geçinemiyor’’

‘‘Türkiye’de Gazetecilerin Çoğu Geçinemiyor’’

ABONE OL
10:51 - 11/01/2022 10:51
‘‘Türkiye’de Gazetecilerin Çoğu Geçinemiyor’’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Türkiye’de gazeteci haklarını güvence altına alan 212 sayılı basın yasasının yürürlüğü girdiği 10 Ocak 1961 tarihi, 60 yıldır Çalışan Gazeteciler Günü olarak kabul ediliyor.

Ancak bir yanda geçim derdi ve artan işsizlik, diğer yanda son yıllarda artan siyasi baskı ve bununla beraber açılan davalar ve tutuklamalar nedeniyle, gazeteci örgütleri bu günü sokaklarda kutlamıyor.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) verilerine göre, 2021 yılında 284 gazeteciye dava açıldı, 24 gazeteci gözaltına alındı, 390 gazeteci işten çıkarıldı, 139 gazeteci çeşitli baskılar nedeniyle görevlerinden istifa etti, 146 gazeteci fiziksel saldırıya uğradı. 34 gazeteci de hala cezaevinde.

‘‘Gazetecilik sektöründe işsizlik TÜİK rakamlarıyla yüzde 30’un üzerinde’’

TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, eleştirel gazetecilerin bir yandan terörist faaliyetle suçlandığını, diğer yandan gazete ve televizyonların çeşitli cezai yaptırımlarımla karşı karşıya kaldığını söyledi.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Güneş, ‘‘ Bugün Çalışan Gazeteciler Günü ama Çalışamayan Gazeteciler Günü olarak tanımlamamız daha doğru. Çünkü Adalet ve Kalkınma Partisi’nin iktidarı döneminde en fazla işsiz kalan, gözaltına alınan, fiziksel ve psikolojik şiddete uğrayan meslek gruplarının başında gazeteciler geliyor. Bizim alanımızdaki işsizlik oranı TÜİK’in kendi rakamları %30’un üzerinde. Reformlarını sayısı arttıkça özgürlük alanlarımız iktidar tarafından itinayla daraltılıyor. İktidar gazetecilik faaliyetini devlet memurluğu olarak görüyor ve eğer istediği gibi bir haber yapılmazsa gazetecilik faaliyetini suç olarak tarif ediyor. Halkın haber alma hakkını yerine getiren gazeteciler terör faaliyeti ile suçlanıyor. Bugüne kadar bine yakın gazeteci AK Parti iktidarında cezaevine girdi çıktı. Hiçbir meslektaşımızın terörle faaliyeti ilişkilendirilemedi. Bir şiddet olayına karışmış gazeteci bulunamadı’’ dedi

İktidarın sansür aygıtı olarak görev yapan iki kurumu olduğunu söyleyen Sibel Güneş, ‘’RTÜK ve Basın İlan Kurumu. Fox TV, Halk TV, Tele 1, KRT’ye beş kez yayın durdurma kararı verdiler. Basın İlan Kurumu da Cumhuriyet, Birgün, Evrensel, Sözcü’ye 110 gün ilan kesme cezası verdi’’ diye konuştu.

Türkiye’deki gazetecilerin en önemli sorunlarından biri yetersiz ücretler. Merkezi İzmir’de bulunan Basın Özgürlüğü ve Medya Araştırmaları Derneği’nin çalışmasına göre, gazetecilerin yüzde 73,5’i geçinemiyor. Bunun ana nedenlerinden biri Türk basınında sendikalaşma oranının yüzde 8’in altına olması.

‘‘Mesleği sürdürenlerin büyük bölümü açlık sınırında ücretler alıyor’’

DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren de gazetecilerin önemli bir kısmının TÜRK-İş’in belirlediği açlık sınırı olan 4 bin lira seviyesinde maaş aldıklarını söyledi.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Eren, ‘‘Bizim için bugünün bir anlamı yok. Çünkü artık basın ve ifade özgürlüğü neredeyse yok denecek düzeye indirildi, gazeteciler baskı altında. Bugünün bizim için anlamı sadece sorunlarımızı bir kez daha dile getirmeye vesile olması. Gazeteciler yargı baskısı altındalar. Yaptıkları haberler nedeniyle gözaltına alınıyor, tutuklanıyorlar. Güvenlik güçleri sahada gazetecilere büyük baskı uyguluyor. İktidar ayrıca bir basın kartı sopasını kullanıyor. Dilediğine basın kartı veriyor dilediğine vermiyor. Dolayısıyla kimin gazetecilik yapıp yapmayacağına karar vermeye çalışıyor. Bunun yanısıra hakikaten tehlike altında bir meslek gazetecilik. Mesleği sürdürenlerin büyük bölümü ne yazık ki açlık sınırında ücretler alıyor. Güvencesiz ve ne yazık ki örgütsüzler. Sendikalar yeteri kadar güçlü değil’’ dedi.

ÇGD: ‘‘Gazeteciliğin değersizleştirilmesine seyirci kalmayacağız’’

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) de 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü için Doğan Tılıç, Ayşenur Arslan, Çiğdem Toker, Barış Pehlivan, Şeyma Paşayiğit, Seyhan Avşar ve Can Güleryüzlü gibi gazetecilerle birlikte hazırladığı videoda yaşanan sorunlara dikkat çekti.

ÇGD’den yapılan açıklamada, ‘‘2021 yılında 179 dava kapsamında 219 gazetecinin yargılandı, 75 gazeteci saldırıya uğradı ve 32 gazeteci gözaltına alındı. Kimsenin, gazeteciliği halk adına gözcülük yapma sorumluluğundan ve etik ilkelerinden kopartarak mikrofondan bile değersiz hale düşürmesine seyirci kalmayacağız. Buna alet olanları hiçbir zaman unutmayacağız” ifadelerine yer verildi.

VOA tarafından geçilen ‘‘Türkiye’de Gazetecilerin Çoğu Geçinemiyor’’ haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ‘‘Türkiye’de Gazetecilerin Çoğu Geçinemiyor’’ haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ‘‘Türkiye’de Gazetecilerin Çoğu Geçinemiyor’’ haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.