‘‘Türkiye Yeni Göç Yükünü Taşıyamaz” 

‘‘Türkiye Yeni Göç Yükünü Taşıyamaz” 

ABONE OL
18:01 - 12/10/2021 18:01
‘‘Türkiye Yeni Göç Yükünü Taşıyamaz” 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afganistan’daki son durumun ele alındığı G20 Olağanüstü Liderler Zirvesi’ne video konferans yoluyla katıldı ve yaptığı konuşmada, Türkiye’nin yeni bir göç dalgasını kaldıramayacağına dikkat çekti.

Afganistan’da güvenlik ve istikrarın sağlanmasının hem bölgesel hem de uluslararası düzeyde kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Uluslararası toplumun Afgan halkına sırtını dönme lüksü yoktur’’ dedi.

Afgan halkıyla güçlü bir dayanışma sergilenmesi gerektiğini kaydeden Erdoğan, ülkede terör tehdidinin hala sürdüğünü hatırlattı.

Afganistan’daki gelişmelerin göç riskini arttırdığına dikkat çeken Erdoğan, 5 milyon mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye’nin Afganistan kaynaklı yeni bir göçü kaldıramayacağını söyledi. Erdoğan, ‘‘Türkiye’nin güney ve doğu sınırlarından maruz kalacağı göç baskısından Avrupa ülkelerinin de etkilenmesi kaçınılmazdır’’ diye konuştu.

Erdoğan, G20 bünyesinde bir çalışma grubu oluşturulması önerisinde bulunurken Türkiye olarak bu grubun başkanlığına da talip olunduğunu söyledi.

Hali hazırda Türkiye’de burslu okuyan Afgan öğrenci sayısının bin 100, geçmişten bugüne burs verilen toplam öğrenci sayısının ise 10 bini aştığını kaydeden Erdoğan ‘‘Afganistan’da bu desteğimiz devam etmektedir’’ dedi.

Afganistan’da geçici hükümetin bekleneni henüz veremediğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı, Afganistan’ın insani yardımlar, güvenlik, terör örgütlerinin üssü olmasını önleme, aşırıcılığı önleme gibi konularda henüz gereken kapsayıcı yaklaşımı gösteremediğini kaydetti.

‘‘Yerel altyapının, üst yapının yapımında Türkiye olarak çok büyük emeğimiz oldu’’ diyen Erdoğan, kız çocuklarının okula gönderilmesi, azınlık hakları gibi konularda Afganlar’ın, oluşacak Taleban yönetimiyle birlikte çözüm bulması gerekeceğini kaydetti.

VOA tarafından geçilen ‘‘Türkiye Yeni Göç Yükünü Taşıyamaz”  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ‘‘Türkiye Yeni Göç Yükünü Taşıyamaz”  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ‘‘Türkiye Yeni Göç Yükünü Taşıyamaz”  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.