"Türkiye ve Yunanistan Görüşmelere Başlayacak"

"Türkiye ve Yunanistan Görüşmelere Başlayacak"

ABONE OL
12:19 - 04/09/2020 12:19
"Türkiye ve Yunanistan Görüşmelere Başlayacak"
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Doğu Akdeniz’de gerilim yaşayan iki NATO müttefiki Türkiye ve Yunanistan’ın aralarında teknik görüşmelere başlamayı kabul ettiğini açıkladı.

Stoltenberg yaptığı yazılı açıklamada, iki ülkenin Doğu Akdeniz’de kazara çatışmaların yaşanmasını önlemek amacıyla görüşmeler yapma yönünde mutabakata vardıklarını bildirdi.

Stoltenberg, “Yunan ve Türk liderlerle görüşmelerimin ardından, iki müttefik, Doğu Akdeniz’de olay ve kazaların yaşanması riskini düşürme amacıyla askeri çatışmayı önleme mekanizmaları oluşturmak için NATO’da teknik görüşmelere başlamayı kabul etti” ifadesini kullandı.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg açıklamasında şunları kaydetti:

“Yunanistan ve Türkiye NATO’nun iki değerli müttefiğidir. NATO da ortak güvenliğimizi etkileyen tüm konularda görüş alışverişi için önemli bir platform. NATO dayanışması ruhuna uygun olarak gerilimlere bir çözüm bulmak için, ilgili tüm taraflarla yakın temas halinde olmayı sürdürüyorum.”

Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile Yunanistan arasında NATO bünyesinde teknik görüşmeler başlatılması hakkında yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, bu görüşmelerin Türkiye ile Yunanistan arasındaki ikili meselelerin çözümüne değil, esasen iki ülke askeri makamları arasında daha önce ikili düzeyde de ele alınan düzenlemelerle alakalı olduğu belirtildi.

“Yunanistan’ın NATO Genel Sekreteri’nin bu inisiyatifine destek vermesini bekliyoruz” denilen açıklamada, Türkiye’nin Yunanistan ile arasındaki tüm meselelerin uluslararası hukuk çerçevesinde çözümü için önkoşulsuz olarak diyaloğa hazır olduğu mesajı yeniden vurgulandı.

Dışişleri Bakanlığı’nın açıklaması şöyle:

“NATO Genel Sekreteri Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilimin azaltılması, deniz ve hava unsurları arasında istenmeyen kazaların önlenmesi için bir inisiyatif almıştır.

Ülkemiz tarafından da desteklenen bu inisiyatif Genel Sekreterin bugün açıkladığı üzere, iki ülke arasında NATO bünyesinde askeri – teknik nitelikteki görüşmelerin başlatılmasına matuftur.

Ayrıştırma (de-confliction) odaklı bu görüşmeler, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ikili meselelerin çözümüne değil, esasen iki ülke askeri makamları arasında evvelce ikili düzeyde de ele alınan düzenlemelerle alakalıdır. Yunanistan’ın NATO Genel Sekreteri’nin bu inisiyatifine destek vermesini bekliyoruz.

Diğer taraftan, ülkemizin Yunanistan ile aramızdaki tüm meselelere, uluslararası hukuk çerçevesinde, adil ve hakkaniyete uygun kalıcı çözümler bulunması için, önkoşulsuz olarak diyaloğa hazır olduğunu bu vesileyle bir kez daha hatırlatmak isteriz.”

 

VOA tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.