Türkiye ve Suudi Arabistan Arabuluculuk Yaptı

Türkiye ve Suudi Arabistan Arabuluculuk Yaptı

ABONE OL
12:16 - 22/09/2022 12:16
Türkiye ve Suudi Arabistan Arabuluculuk Yaptı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Rusya ve Ukrayna arasında savaşın başlamasından bu yana yapılan en büyük esir takası gerçekleşti ve aralarında komutanların da bulunduğu yaklaşık 300 kişi karşılıklı olarak serbest bırakıldı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, takasın Türkiye ve Suudi Arabistan’ın yardımıyla gerçekleştiğini ve konuyla ilgili zorlu ve yoğun pazarlıklar yapıldığını söyledi.

Anlaşma kapsamında, çoğu Ukrayna’nın Mariupol liman şehrinin düşmesinden sonra esir alınan 215 Ukraynalı serbest bırakıldı.

Bunun karşılığında Ukrayna ise, 55 Moskova yanlısı Ukraynalı ile vatana ihanetle suçlanan yasaklı Rusya yanlısı bir partinin lideri olan Viktor Medvedçuk’u geri gönderdi.

Zelenski yayınladığı video mesajında, “Bu ülkemiz için, tüm toplumumuz için açık bir zaferdir. Ve asıl önemli olan 215 ailenin sevdiklerini güvende ve evlerinde görebilmeleridir. Tüm insanlarımızı hatırlıyoruz ve her Ukraynalıyı kurtarmaya çalışıyoruz. Ukrayna’nın anlamı budur, özümüz budur, bizi düşmandan ayıran şey budur” diye konuştu.

“5 Ukraynalı komutan Türkiye’de kalacak”

Zelenski konuşmasında ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yardımları için teşekkür etti ve 5 Ukraynalı komutanın savaşın sonuna kadar Türkiye’de kalacağını dile getirdi.

Bu komutanlar arasında savaşın büyük bölümünü yürüten Azov taburunun komutanı Yarbay Denys Prokopenko ve yardımcısı Svyatoslav Palamar da bulunuyor. Ayrıca 36’ncı Deniz Tugayı’nın komutanı Serhiy Volynski de serbest bırakıldı.

Reuters haber ajansı serbest bırakılanlar arasında Ukrayna için savaşırken yakalandıktan sonra Haziran ayında idama mahkum edilen iki İngiliz ve bir Faslının da bulunduğunu bildirdi. Ayrıca üç İngiliz, iki Amerikalı, bir Hırvat ve bir İsveç vatandaşı daha serbest bırakıldı.

Ajans, serbest bırakılan iki Amerikalının Haziran ayında Ukrayna’nın doğusunda savaşırken yakalanan Alabamalı 39 yaşındaki Alexander Drueke ile 27 yaşındaki Andy Huynh olduğunu bildirdi.

Reuters, Suudi Arabistan’ın ise 10 yabancının Suudi Arabistan’a gönderildiği bir anlaşmaya aracılık ettiğini aktardı. Arabuluculukta Putin ile yakın ilişkilerini sürdüren Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman da yer aldı.

Reuters, takasın Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in kısmi seferberlik ilanının ardından gerçekleşmesini “sürpriz” olarak yorumladı.

Rusya’nın 24 Şubat’taki işgalinden bu yana çok sayıda yabancı savaşmak üzere Ukrayna’ya gitti.

VOA tarafından geçilen Türkiye ve Suudi Arabistan Arabuluculuk Yaptı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Türkiye ve Suudi Arabistan Arabuluculuk Yaptı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Türkiye ve Suudi Arabistan Arabuluculuk Yaptı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.