Türkiye ve Suriye Rejimi Arasında İdlib’te Sıcak Çatışma 

Türkiye ve Suriye Rejimi Arasında İdlib’te Sıcak Çatışma 

ABONE OL
13:35 - 03/02/2020 13:35
Türkiye ve Suriye Rejimi Arasında İdlib’te Sıcak Çatışma 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Rusya’yla varılan mutabakat uyarınca İdlib’te konuşlu Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına, Suriye Ordusu’nca topçu ateşi açıldığı ve bunun sonucunda 4 can kaybı olduğu açıklandı.

Türkiye’yle Suriye rejimi arasında uzun zamandır sıcak çatışma yaşanması ihtimali kamuoyunda endişe yaratıyordu. Geçmişte taciz atışı kaynaklı gerginlikler Rusya’nın arabuluculuğuyla önlenmiş olsa da bugün sabah itibariyle Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), Suriye Ordusu tarafından doğrudan hedef alındığı duyuruldu.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Rusya’nın aracılık rolü üstü kapalı olarak işaret edilerek, “Önceden yapılan koordinasyona rağmen” Suriye Ordusu’nun, TSK’yi hedef aldığı ifade edildi. Açıklamada, “İdlip’te çatışmaların önlenmesi maksadıyla bölgeye takviye olarak gönderilen unsurlarımıza, bulunacakları yerler önceden koordine edilmesine rağmen Rejim unsurları tarafından 03 Şubat 2020 (Bugün) tarihinde yapılan yoğun topçu atışı neticesinde, 4 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, 1’i ağır 9 silah arkadaşımız yaralanmıştır” denildi. Bunun üzerine Suriye rejim güçlerine karşılık verildiği vurgulanan açıklamada, “Bölgede tespit edilen hedefler derhal ateş destek vasıtalarımızla yoğun şekilde ateş altına alınarak gerekli karşılık verilmiş ve hedefler tahrip edilmiştir. Gelişmeler takip edilmekte ve gerekli tedbirler alınmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca olaydan derin bir acı ve üzüntü duyulduğu belirtilerek, “Aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır, yaralı personelimiz için acil şifalar dileriz” denildi.

Türkiye’nin Suriye rejimince hedef alınmasıyla ilgili ilk tepki, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Twitter mesajıyla verildi. Altun, “Milletimizin başı sağolsun. Kahraman şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralı askerlerimize acil şifalar diliyorum. Devletimiz bu kalleş saldırının hesabını soracaktır!” dedi.

Erdoğan: ‘Sahada Rusya’yla yapılan görüşmeler ile operasyon sürdürülüyor’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’sa Ukrayna’ya ziyareti öncesinde Atatürk Havalimanı’nda İdlib’te yaşananlara ilişkin başsağlığı diledi ve kısa bir açıklama yaptı.

Erdoğan, “Türkiye, bu saldırının cevabını misliyle vermiş durumda, vermeye devam ediyor. Ülkemizin, milletimizin ve İdlibli kardeşlerimizin güvenliğinin temini için yürüttüğümüz operasyonlarımızı sürdürmekte kararlıyız. Bu tarz alçak saldırılarla Türkiye’nin kararlılığını sınayanlar büyük bir hata yaptıklarını anlayacaklardır” dedi.

Rusya Lideri Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Türkiye’nin sadece kara unsurlarıyla değil F-16 askeri uçaklarıyla da rejim güçlerine yanıt verdiğini açıkladı.

Erdoğan, İdlib’te operasyon yürütüldüğünü ve Türkiye’nin 40 civarında hedef tespit ettiğini belirterek, “İlk belirlemelere göre 30-35 civarında karşı tarafta Suriyeli, o ekibin içinde etkisiz hale getirilmiş vaziyette. Fakat noktayı koymak yok, aynı şekilde operasyon devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Rusya’ya da mesaj vererek, “Özellikle Rus yetkili makamlarına da, muhatabımız siz değilsiniz, rejimdir. Bizim önümüzü kesme gibi bir durum da söz konusu olmasın. Çünkü burada biz bir tarafta şehit verirken bunlara karşı sessiz kalmamız mümkün değil. Bunun hesabını sormaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Rusya’yla diplomatik temas konusunda da Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın muhataplarıyla görüşme kanallarını şu anda araladığını söyledi. Erdoğan, “Bu süreçte eğer istediğiniz neticeyi alamazsak ben de kendi muhatabımla (Putin) görüşmek suretiyle burada artık işin ciddiyetini kendilerine ifade edeceğim. Ancak arazide gerek Rus gerek bizim generallerimiz var. Bu generallerimiz görüşmeleri yapıyorlar ve yaptılar. Bu görüşmelere dayalı olarak da operasyonlarımızı sürdürüyoruz” dedi.

İdlib’teki çatışma 7 üssü mü etkiledi?

Resmi açıklamalarda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, Rusya’yla 17 Eylül 2018’de yapılan Soçi mutabakatı uyarınca oluşturduğu 12 gözlem üssündeki son durum ve çatışma bölgesine ilişkin bilgiler paylaşılmadı.

Bu arada TSK’dan emekli binbaşı, Savunma Uzmanı Metin Gürcan, İdlib’te halen TSK’nın 7 gözlem üssü için çatışma durumu olduğunu bildirdi. Gürcan, Twitter paylaşımıyla “Yerel kaynaklara göre çoğu Serakib bölgesinde olmak üzere TSK’nın İdlib’teki 7 gözlem üssü hala ateş altında. TSK topçu&roket unsurları da aktif karşılık veriyor. Bu gün kritik. Moskova hala sessiz. Umarım bu karşılıklı tacizler bu gün sıcak çatışmaya dönüşmez” mesajını paylaştı.

İdlib konusunda Rusya’yla Türkiye anlaşmazlık yaşıyordu

Anımsanacağı üzere; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son olarak 29 Ocak’ta Senegal ziyareti dönüşünde yaptığı açıklamada, Rusya’nın İdlib konusundaki mutabakata uygun hareket etmediğini söylemişti. Erdoğan, bugün TSK’nın can kaybı yaşadığı sıcak çatışmadan beş gün önce İdlib’te, Türkiye’nin tek başına hareket edebileceği mesajını vermişti.

Erdoğan özetle, “Rusya’yla gerek Soçi gerek Astana’da bazı görüşmeler, anlaşmalar oldu. Bu anlaşmalara Rusya’nın sadık kalması halinde, biz de aynı sadakatle yola devam ederiz. Şu an itibarıyla maalesef Rusya, Astana’ya da Soçi’ye de sadık değil. Arkadaşlarımız muhataplarıyla görüşmelerde kendilerine artık ‘İdlib’de bu bombalamaları vesaire durdurdunuz durdurdunuz, durdurmadığınız takdirde bizim artık sabrımız tükeniyor. Bundan sonra ne gerekiyorsa biz de bunu yapacağız’ diye ifade etti. En son Halep’ten bizim tarafa atışları var. Bunlara biz bir yere kadar sabrederiz, sabrettik ama ondan sonra da biz göbeğimizi keseriz. Bu konuda Rusya da eğer biz birbirimize sadık ortaklarsak, tavrını belli edecek. Ya Suriye’yle olan süreci farklı yürütecek ya da Türkiye’yle olan süreci farklı yürütecek, bunun başka yolu yok. Biz bir şeyleri kapma gayretinde değiliz” demişti.

Buna karşılık Rusya’ysa , Türkiye’nin mutabakata uygun davranmama suçlamasını kabul etmemişti.

Rusya’nın konuya ilişkin değerlendirmesi Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov aracılığıyla gelmişti. Sözcü Peskov, “Bunu kabul etmiyoruz. Rusya, İdlib gerilimi azaltma bölgesine ilişkin Soçi Mutabakatı’ndaki yükümlülüklerini tümüyle yerine getiriyor. İdlib’te Suriye Ordusu’na ve Hmeymim Hava Üssü’ne saldırı gerçekleştiren çok sayıda terörist var” açıklamasını yapmıştı.

Rusya, Suriye’deki iç çatışma tablosunda ilk günden bu yana İdlib’teki rejim muhalifleri unsurlarını “terörist” olarak kabul ediyor. Rusya, Türkiye’nin de Suriye topraklarındaki varlığı konusunda 1988 tarihli Adana Mutabakatı uyarınca Şam rejimiyle birlikte “terörle mücadele” yürütmesi gerektiğini savunuyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, defalarca Türkiye’nin terörist kabul ettiği PYG-YPG konusunda da Şam rejimiyle birlikte hareket etmesi gerektiği görüşünü ifade etti.

 

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.