TÜRKİYE SOMALİ’NİN BORÇLARINI NEDEN ÜSLENİYOR?

ABONE OL
13:05 - 08/11/2020 13:05
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Neden mi?

Bakın neden!

Türkiye’nin; Türk şirketler aracılığıyla Makedonya’dan Sudan’a, Suudi Arabistan’dan Pakistan’a işlettiği toplam arazi büyüklüğü 5 milyon 412 bin 485 dönüme ulaşmış.

Bu şirketler arasında dikkat çekenler şunlar:

Anadolu Grubu, Cevahir Holding, Altınbaş Holding.

Anadolu Gurubu’nun sahibi Tuncay Özilhan. Cevahir Holding deyince CHP’den AKP’ye geçen İbrahim Cevahir adı gelsin aklınıza. Altınbaş Holding’i çiftçilik yapan Mehmet Altınbaş kurmuş. Şimdilerde başında Ali Altınbaş var. Bunların tümünün AKP destekçileri olduğunu yazmama gerek yok ama; ben gene de yazayım.

Sayısız buhran yaşayan dünyada en en fazla kazandıran yatırımın toprağa olan yatırım olduğu görülmüş.

Topraktan elde edilen ürünlerin fiyatlarında %40 lara varan artışlar olduğunu da yazarsam kapitalistlerin neden bu denli toprak tutkunu olduklarını daha kolay anlarız.

Bir de şu var:

Bunlar; yatırımlarını kendi ülkelerinde değil de az gelişmiş ülkelerin topraklarında yapıyorlar.

Bunu yapmalarının nedeniyse şu:

Artan nüfusun da etkisiyle kıtlık sorunu yaşamak istemiyorlar. Bu nedenle de çareyi farklı coğrafyalarda toprak satın almak ya da kiralamakta buluyorlar. En uygun ülkelerse toprak açısından zengin, ekonomik açıdan fakir olan Afrika ve Güney Asya ülkeleri. Bu yolla bu bölgelerdeki 62 ülke topraklarını bu zengin ülkelere ya satmışlar ya da kiraya vermişler. Başı İngiltere çekerken, ABD ve Çin İngiltere’yi izliyorlar.

Durum bu olunca, bizim gibi tarım ülkesi olan ülkelerde tarımı öldürmek ve bu ülkeleri tarım ürünleri açısından kendilerine bağımlı konuma getirmek politikaları daha iyi anlaşılır diye düşünüyorum.

Bizde olduğu gibi, kişisel çıkarlarını bu sömürgecilerin ekonomik çıkarlarıyla birleştirecek işbirlikçilerini de buluyor ve onları ülkelerinin yöneticileri katmanına çıkarıyorlar.

Hem kendileri kazanıyorlar hem işbirlikçilerine kazandırıyorlar.

Türkiye; 2013 yılından bu yana başka ülkelerde toprak alan ya da kiralayan bu ülkelerin arasına girdi.

İş adamlarımız Sudan’la başladılar ve bu işi dünya geneline yaydılar.
Makedonya’dan Arjantin’e, ABD’den Pakistan’a kadar uzanan ülkelerde 5 milyon 412 bin 485 dönüm toprak aldılar ya da kiraladılar.

Sudan, Makedonya, Arjantin, Etiyopya, Zambiya, Nijerya, Suudî Arabistan, inanamayacaksınız ama ABD, Malezya, Pakistan, Romanya, Somali gibi ülkelerde toprakla uğraşıyorlar bizim zenginlerimiz.

Somalililer Türkiye’yi ikinci ülkeleri olarak görüyorlarmış.
Cumhura Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Bir zamanlar istikrarsızlık, kaos ve çatışma ile özdeşleştirilen Somali, şimdi bölgedeki umudun adıdır.” diyormuş.

Somali’de salt tarım sektörüne değil, sağlık sektörüne de el atmışlar Türkiye’nin yatırımcıları. Hastaneler yapmışlar orada. Her alanda varlar hemen hemen. Yatırımın genişliği 200 000 000 Dolara ulaşmış.

Somali batarsa, bu yatırımlar da batacak.

Yatırımcı siz olsanız, buna gözünüzü kapatabilir misiniz?

Şu soruyu sorduğunuzu duyar gibiyim.

„Somali’ye bu yatırımları Türkiye mi yaptı ki, borcunu Türkiye üslensin? “

Sorunun yanıtını bulmayı size bırakıyorum.

Ha gayret! Doğru yanıta ulaşmak üzeresiniz.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.