*** ”Türkiye seçim malzemesi yapılmamalı”

*** ”Türkiye seçim malzemesi yapılmamalı”

ABONE OL
15:51 - 11/04/2009 15:51
*** ”Türkiye seçim malzemesi yapılmamalı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

”Türkiye seçim malzemesi yapılmamalı”

Eski Almanya Dışişleri Bakanı Hans-Dietrich Genscher, Almanya’nın, Türkiye’nin AB’ye tam üye olabilmesini çok daha önce kabul etmiş olduğunu söyledi

Genscher, ”Rheinische Post” gazetesine verdiği demeçte, ABD Başkanı Barack Obama’nın, Türkiye’nin AB üyeliğini istemesi konusunda ne düşündüğünün sorulması üzerine, ”Adenauer ve Erhard hükümeti, 1960’lı yılların başında Avrupa Topluluğu’nun (AT) Türkiye’yle Ortaklık Anlaşması’nı imzalama aşamasında Türkiye’nin tam üye olabileceği perspektifini sunmuştu. Alman hükümetleri daha sonra da Türkiye’yle AB üyelik müzakerelerine başlanmasına onay verdiler. Yani Obama’nın şimdi Türkiye için istediğini Almanya çok önce kabul etti” dedi.

Türkiye’nin tam üyeliği hakkında yakın bir zamanda karar verilmeyeceğine işaret eden Genscher, ”Üyelik müzakerelerinin sona ermesinden sonra Türkiye’nin tüm şartları yerine getirip getirmediğine ve AB’nin yeni üye kabul edebilecek durumda olup olmadığına bakılacak. Müzakerelerin şimdiki durumuna bakılacak olursa, Alman meclisi bu konuda ne şimdiki, ne de gelecek yasama döneminde karar verecek. Hatta belki bir diğer yasama döneminde de karar almayacak. NATO üyesi Türkiye’ye karşı bugüne kadar bir çekince duyulmadı” diye konuştu.

Obama’nın Türkiye’de yaptığı açıklamalara iyi bir şekilde bakılması gerektiğini, bu sayede, nüfusunun çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu Batılı bir devlete karşı nasıl davranılması gerektiğinin anlaşılabileceğini ifade eden Genscher, ”Her halükarda Türkiye’nin üyeliği konusu seçim malzemesi yapılmamalı. Çünkü gelecek yıllarda bu konuda bir karar beklenmiyor” dedi.

Genscher, Obama’nın müzakere yönteminin her halükarda eski ABD Başkanı George Bush’un güç politikasından daha başarılı göründüğünü kaydederek, ”Obama Türkiye ziyareti sırasında İslam dünyasına elini uzattı. Bu sadece desteklenebilecek bir tutum” ifadesini kullandı.

Genscher ayrıca, Alman hükümetinin Orta Doğu politikasını desteklediğini, bölgedeki sorunun ancak İsrail’in yanı sıra bir Filistin devletinin kurulmasıyla çözülebileceğini sözlerine ekledi.


(A.A) Evren AYDEMİR 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.