***  Türkiye Kitap Fuarı’nın onur konuğu

*** Türkiye Kitap Fuarı’nın onur konuğu

ABONE OL
23:58 - 15/06/2019 23:58
***  Türkiye Kitap Fuarı’nın onur konuğu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best


TÜRKİYE FUAR’IN ONUR KONUĞU

Almanya’nın Frankfurt kentinde 15-19 Ekim’de düzenlenecek, dünyanın en büyük kitap fuarında bu yıl onur konuğu ülke olacak

Türkiye’nin, "Tüm Renkleriyle Türkiye" sloganıyla fuarın ilgi odağı olacağı bildirildi.
Frankfurt Edebiyat Evi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Frankfurt Kitap Fuarı Onur Konuğu Türkiye Projesi Genel Koordinatörü Ahmet Arı, Türkiye’nin Frankfurt Kitap Fuarı’nda onur konuğu olmasının Türkiye yayıncılığı için bir ticaret platformu oluşturmasının yanı sıra sosyo-kültürel özelliklerinin izleneceği ve tartışılacağı bir sahne olacağını söyledi.

frankfurter_buchmesse.jpgTürkiye’nin fuarda hak ettiği ilgiyi yakalayacağına inandığını belirten Arı, şöyle konuştu:
"Türkiye’nin en önemli amacı, kültür, sanat ve edebiyatıyla yüzyıllardan bu yana evrensel kültürün gelişimine katkı sağlayan bu coğrafyanın zenginliklerinin, çağın gereklerine uygun olarak yeniden yapılandırılan bir program dahilinde tüm dünyaya tanıtılmasıdır.
Son yıllardaki en önemli projelerimiz ’Her ülkeye bir Türkiye kitaplığı’ ve TEDA projesidir. TEDA ile, Türkçe yazı dili birikiminin farklı dillere çevrilerek ilgili ülkelerde okuyucularla buluşmasını hedefliyoruz.
Yunus Emre kültür enstitüleri
Diğer bir proje ise Yunus Emre kültür enstitüleridir. Bu enstitüler Türk dilini, kültürünü ve sanatını dünya toplumuna tanıtacak, Türkiye’nin diğer ülkeler ve toplumlarla kültürel alış verişini artırmasına katkı sağlayacaktır."
Arı, bugünden itibaren Türkiye’de edebiyat ve yayıncılıkla ilgili her konunun tartışmaya açılacağını belirterek, "Biz tarihten bugüne bin bir rengi içimizde barındırarak yürüyerek gelmişiz. Musikimizde birçok Ermeni sanatçının eseri var, onlar olmadan Türk musikisi düşünülemez. Çok kültürlülük bize daha çok zenginlik katıyor. Türkiye’de şu anda hapiste olan ya da takip edilen bir yazar yok" dedi.
Frankfurt Kitap Fuarı Direktörü Juergen Boss da Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yanı sıra yayıncı mesleki birlikler ile ülkenin bağımsız kültür yaratıcılarıyla sivil toplum örgütleri ve diğer kuruluşların, slogandaki ifadeyi gerçeğe çevirdiklerini söyledi.

60. kez düzenleniyor

Boss, Orhan Pamuk’un 2006 Nobel Edebiyat Ödülünü alırken yaptığı konuşmayı hatırlatarak, "İşte 30 yılı aşkın süreden bu yana devam eden onur konuğu ülke projesiyle bir ülkenin kendi edebiyatını ve kültürünü tanıtma, böylece başka ülkelerin edebiyatlarına da zenginlik katma geleneği sürüyor. Türkiye’yi 60. kez düzenlenecek olan fuarımızda onur konuğu olarak ağırlamaktan mutluluk duyuyorum" dedi.
Boss ayrıca, Türkiye’nin öneminin Almanya’da yaşayan yaklaşık 2,5 milyon Türk nedeniyle daha da arttığını ifade ederek, "Türkiye’nin Avrupa’nın yadsınamaz bir parçası olduğuna dikkat çekmeliyiz. Türkiye futbolda, turizmde ve sanayide Avrupa’ya ulaşmış durumdadır. Kültürel alanda yüzyıllardan bu yana devam eden Batı’ya açılım süreci söz konusu. Bu fuar Türkiye’nin açılım sürecinde bir mihenk taşı olacaktır" diye konuştu.
Boss, Türkiye’de 1700 yayın evi olduğunu hatırlatarak, ekim ayında 350 yazarın tanıtımının yapılacağını sözlerine ekledi.
Frankfurt Kitap Fuarı Onur Konuğu Türkiye Ulusal Yürütme eş başkanı Müge Gürsoy Sökmen, Türkiye’deki kültürel çoğulculuğa dair tarihsel mirasın şükranla kabul edilmesi ve saygı gösterilmesi gerektiğini belirterek, fuarla ilgili olarak İngilizce web siteleri hazırlandığını, ekim ayına kadar tümüyle tamamlanacağını söyledi.
Sökmen, "www.fbf2008turkey.net", "www.fbf2008turkey.org" ve "www.fbf2008turkey.com" adlı internet sayfalarında ayrıntılı bilgi vermeyi amaçladıklarını da sözlerine ekledi.

İyi çeviri çok önemli…

Fuar, edebiyatın dışa açılması için fırsat
Yazar Nazlı Eray da "İyi bir Türk yazarın eserlerinin, Almanya ve İtalya’da tercüme edilmesi halinde bu edebiyat dünyasına adeta bomba gibi düşebilir. Türkiye zengin, güçlü ve taze bir edebiyata sahip. Yurt dışında fark edilebilmesi için daha fazla çevirmen ve yayıncıya ulaşmak gerekiyor. Bu fuar bunun için güzel bir fırsat" dedi.

Fuarı Abdullah Gül ve Horst Köhler el ele açacaklar

Öte yandan fuarın açılışının Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Almanya Cumhurbaşkanı Hörst Köhler ve Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk tarafından birlikte yapılacağı bildirildi.
Onur programı çerçevesinde Almanya’da yaklaşık 250 etkinlik yapılacak. Bu etkinlikler arasında okuma günleri, konserler, dans ve tiyatro gösterileri ile sempozyumlar yer alıyor.
Fuar alanında sergiler ve sanatsal programlardan oluşan 40 kültürel etkinlik, 150 panel, bilimsel konferanslar ve özel davetliler için 15 ayrı toplantı yapılacak.
Türkiye fuarda 4060 metre karelik alanı kullanarak bu yıl kültür ve edebiyatını tanıtma imkanına sahip olacak.
Basın toplantısına, Frankfurt Kitap Fuarı Onur Konuğu Türkiye Ulusal Yürütme eş başkanı Ümit Gözüm Yaşar, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Çetin Tüzüner, Basın Yayın Birliği Başkanı Hayati Bayrak ile çok sayıda basın mensubu da katıldı. Anadolu Ajansı

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.