Türkiye İsveç’ten Daha Fazla Adım Bekliyor

Türkiye İsveç’ten Daha Fazla Adım Bekliyor

ABONE OL
16:10 - 05/12/2022 16:10
Türkiye İsveç’ten Daha Fazla Adım Bekliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İsveç’in, terörle bağlantısı olduğu iddia edilen Mahmut Tat’ı geçen hafta Türkiye’ye iade etmesini “samimiyet için bir başlangıç” olarak niteledi. Ancak Bozdağ, Ankara’nın İsveç’in NATO üyeliğini onaylaması için Stockholm’un daha fazlasını yapması gerektiğini söyledi.

İsveç, geçen Cuma günü, PKK ile bağlantısı olduğu gerekçesiyle Türkiye’de 6 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldıktan sonra 2015 yılında İsveç’e sığınan Türk vatandaşı Mahmut Tat’ı sınırdışı ederek Türkiye’ye göndermişti.

Adalet Bakanı Bozdağ, TRT Haber’de katıldığı söyleşide, Mahmut Tat’ın Türkiye’ye iade edilmesi konusunda, “En son geçenlerde PKK’lı bir teröristi İsveç hükümeti deport etti ve Türkiye’ye gönderdi. Bu, bu süreç bakımından ne anlama gelir derseniz samimiyeti ve iyi niyeti göstermesi bakımından bir başlangıç olarak görüyoruz. İnşallah arkası aynı samimiyetle devam eder” dedi.

Ancak Bozdağ, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliği başvurusunu onaylamadan önce Stockholm’den daha fazla adım atmasını beklediğini kaydetti.

Bozdağ, “Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine vize vermesi için ortaya koyduğu şartlar var. Bunlar sadece suçluların iadesi değil, aynı zamanda Türkiye’ye üstü kapalı, üstü açık uygulanan ambargoların kaldırılması. O ülke yasalarının terörle mücadeleye destek verecek şekilde revize edilmesi ve İsveç’in, İsveç hukukunu teröristlere karşı uygulaması, öte yandan da Türkiye’nin iadesini istediği teröristleri Türkiye’ye iade etmesi konularını içeriyor. Sadece bunu iadeye indirmek fevkalade yanlış olur” diye konuştu.

İsveç ve Finlandiya, Rusya’nın Ukrayna işgali sonrasında Mayıs ayında NATO’ya üye olmak için başvuru yapmış; ancak Türkiye’nin itirazıyla karşılaşmıştı.

Türkiye, her iki ülkeyi de PKK ve diğer gruplardan teröristleri barındırmakla suçlayarak NATO’ya katılım başvurularını onaylamamıştı.

PKK’lı barındırdıklarını reddeden Stockholm ve Helsinki, Ankara’nın güvenlik kaygılarına tam olarak yanıt vermek için işbirliği yapma sözü verdi ve silah ambargolarının kaldırılacaklarını açıkladı.

NATO’ya yeni üye katılımları, tüm mevcut üyelerin onaylamasıyla mümkün oluyor. Bu da İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ye üye olmaları için ittifakın 30 üyesinin tamamının onayını almalarını gerektiriyor. Şu anda iki ülkenin üyeliğine karşı çıkan tek ülke, Türkiye.

Finlandiya onay beklerken NATO oylaması yapacak

Öte yandan Finlandiya hükümeti, Macaristan ve Türkiye’nin onayını beklerken, ülkeyi NATO üyeliğine hazırlamak için parlamentodan ittifakın kuruluş anlaşmasını kabul etmesinin istendiğini açıkladı.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, “NATO üyeliğimiz biz Finlandiyalılar için önemli, ama aynı zamanda NATO üyeleri açısından da önemli” dedi.

200 sandalyeli Finlandiya Parlamentosu, Mayıs ayında yapılan oylamada, NATO üyeliğini 188 üyenin oyuyla onaylamış, sadece 8 parlamenter NATO üyeliğine karşı çıkmıştı.

Finlandiya Dışişleri Bakanlığı’na göre parlamentoda salt çoğunluk sağlamak, ülkenin dış politika ve güvenlik politikasına ilişkin mevcut yasalarında değişiklik gerektirmeyeceği için NATO anlaşmasını onaylamada yeterli olacak.

Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği başvurusunu şimdiye kadar 30 NATO üyesinin 28’i onayladı.

Macaristan’ın İsveç ve Finlandiya’nın üyeliğine Şubat ayında onay vermesi bekleniyor.

VOA tarafından geçilen Türkiye İsveç’ten Daha Fazla Adım Bekliyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Türkiye İsveç’ten Daha Fazla Adım Bekliyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Türkiye İsveç’ten Daha Fazla Adım Bekliyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.