Türkiye Irak Anlaşmazlığı Petrol Fiyatlarını Arttırıyor

Türkiye Irak Anlaşmazlığı Petrol Fiyatlarını Arttırıyor

ABONE OL
17:30 - 29/03/2023 17:30
Türkiye Irak Anlaşmazlığı Petrol Fiyatlarını Arttırıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Petrol piyasalarında yükseliş hakim. Kuzey Irak’tan Türkiye’ye sevk edilen petrol akışının durması, bankacılık sektöründeki endişelerin gerilemesiyle birlikte petrol piyasalarında art arda üç seanstır artış yaşanıyor.

Gelinen noktada Brent petrolün varil fiyatı 72 cent yükselerek binde 9’luk artışla 79,37 dolara çıktı. ABD petrolünün varil fiyatı da 7 7 cent yani yüzde 1,1 arttı ve 73,97 dolar oldu.

Piyasa uzmanlarından Stephen Brennock Reuter haber ajansına yaptığı değerlendirmede, Türkiye ve Irak arasındaki petrol akışı kesintisine değindi ve “Kesintinin daha da uzaması halinde daha sıkı bir arz durumu ortaya çıkacak” dedi.

Irak ve Türkiye arasındaki anlaşmazlık nedeniyle Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nden Türkiye’ye sevk edilen günlük 450 bin varillik akışın durması üzerine bölgedeki uluslararası petrol şirketleri de etkilendi. Bu firmalardan biri olan Norveçli DNO firması, Kuzey Irak’taki üretim tesislerini kapatma sürecini başlattı. Kuzey Irak’ta iki ayrı bölgede üretim alanı olan firma 2022 yılı verilerine göre günlük 107 bin varil kapasitesiyle Kuzey Irak’ın petrol üretiminin yüzde 25’ini gerçekleştiriyordu.

City Index isimli şirketin finans piyasaları uzmanı Fiona Cincotta, “Aradaki anlaşmazlık sürdükçe tedarik kaygıları petrol fiyatlarının artışını desteklemeye devam edecektir” dedi.

Enerji Bakanı: “Böyle bir ceza söz konusu değil”

Türkiye ve Irak arasında devam eden petrol anlaşmaları anlaşmazlığı ve Uluslararası Tahkim’in verdiği kararla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de değerlendirmelerde bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TBMM’de basın mensuplarının Irak merkezi hükümetinin Bölgesel Kürt Yönetimi’nin Türkiye üzerinden izinsiz petrol sattığı gerekçesiyle uluslararası tahkime açtığı davada Türkiye’nin 1 milyar 400 milyon dolar tazminat ödemesine hükmedildiği iddiaları ile ilgili soruları üzerine açıklama yaptı.

“Böyle bir ceza söz konusu değil” diyen Bakan Dönmez, “Kapsamlı bir rapor var ve ona bağlı olarak bazı yaptırımlar söz konusu. Yaptırımlar tek taraflı değil. Irak tarafından iddia edilen 5 konunun 4’ü reddedildi, 1 tanesi kabul oldu. Bizim taleplerimiz vardı. Talep ettiğimiz 6 konudan 5’i kabul edildi, 1 tanesi reddedildi. Buna dayalı olarakta hukukçular bu konuyu değerlendiriyor. Irak hükümetiyle aramızda yürürlükte olan bir anlaşmamız var. O anlaşma ve tahkimin vermiş olduğu bu rapor uluslararası hukuka göre. Biz yapıcı bir rol oynamayı düşünüyoruz. Bunu zaman gösterecek” dedi.

Reuters’ın Cumartesi günkü haberine göre Uluslararası Ticaret Odası (ICC) geçen haftaki tahkim davasında Irak’ın lehine karar vermiş ve Türkiye’nin Bağdat’a söz konusu rakamı ödemesi hükmüne varmıştı.

Bakan Dönmez, bir basın mensubunun “Uluslararası tahkimde benzer enerji gerekçeli başka dosyamız var mı?” sorusu üzerine de, “Başka konularda başka davalar devam ediyor. Irak hükümetinin taraf olduğu başka hususlar da var” dedi. Bakan Dönmez, ayrıca İran doğalgazı ile ilgili Türkiye’nin taraf olduğu bir dava olmadığını açıkladı.

VOA tarafından geçilen Türkiye Irak Anlaşmazlığı Petrol Fiyatlarını Arttırıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Türkiye Irak Anlaşmazlığı Petrol Fiyatlarını Arttırıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Türkiye Irak Anlaşmazlığı Petrol Fiyatlarını Arttırıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.