*** ”Türkiye, dünyada artan rol oynayacak”

*** ”Türkiye, dünyada artan rol oynayacak”

ABONE OL
17:02 - 20/06/2009 17:02
*** ”Türkiye, dünyada artan rol oynayacak”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

Türkiye, dünyada artan rol oynayacak

IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky, 2009 yılının son döneminden itibaren küresel ekonomik krizden zarar gören ülkelerin yavaşça toparlanma içine gireceklerini, Türkiye’nin hem bölgesinde hem de dünyada artan rol oynayacağını söyledi

Lipsky, Bodrum’da düzenlenen TÜSİAD YİK toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin dünya pazarlarına entegre olması nedeniyle diğer gelişmekte olan ülkeler gibi birçok sorunla karşılaştığını belirtti. Türkiye’nin geçen yıl dördüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 6,2 daraldığını, bu yıl ilk çeyrek sonuçlarının, sanayi üretimi, kapasite kullanımı ve istihdamda 2001 yılındaki krize göre daha hızlı küçüldüğü için çok daha kötü olması olasılığı bulunduğunu belirten Lipsky, bunun sonucu IMF’nin, bu yıl Türkiye’de ekonomik faaliyetlerde yüzde 5’lik bir azalma öngördüğünü ifade etti.

Ancak Türk ekonomisinin esneklik ve direnç gösterdiğini, Merkez Bankası’nın enflasyon hedefinin ve dalgalı döviz rejiminin dış şokları absorbe etmede çok iyi çalıştığını kaydeden Lipsky, Türk lirasının değer kaybı ve faiz oranlarına rağmen, bankacılık sektörünün krizin ilk safhalarını atlattığını, net döviz açığının minimum seviyelerde tuttuğunu, önemli karlar sağladığını ve güçlü sermaye yapısı olduğunu belirtti.

Türkiye’nin geleceği konusunda büyük bir iyimserliğe sahip olduğunu ve yapabilecekleri her şekilde Türkiye’ye destek olmaya hazır olduklarını ifade eden Lipsky, IMF ve Dünya Bankası’nın yıllık toplantılarının Ekim ayında İstanbul’da yapılacağını, böylece Türkiye’nin yıllık toplantılara iki kez ev sahipliği yapan tek ülke olacağını kaydetti. (A.A) 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.