‘Türkiye dizi ihracatında dünyada ikinci sırada’

‘Türkiye dizi ihracatında dünyada ikinci sırada’

ABONE OL
10:03 - 14/03/2024 10:03
‘Türkiye dizi ihracatında dünyada ikinci sırada’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Nürnberg’de söyleşiye katılan ünlü sanatçı Kenan İmirzalıoğlu, yılda 80 dizi çekildiğini söyledi.

Ünlü oyuncu Kenan İmirzalıoğlu 28. Nürnberg Türkiye ve Almanya Film Festivali’nde düzenlenen söyleşiye katıldı. Nürnberg’e ilk defa 2011 yılında geldiğini belirten İmirzalıoğlu, bu defa jüri üyesi olarak burada bulunduğunu söyledi. Türk film dizilerinin dünya başarısı üzerine yapılan söyleşide İnterForm Başkanı Adil Kaya’nın sorularını yanıtlayan Kenan İmirzalıoğlu, ilk olarak ‘Deli Yürek’ dizisi ile bu sektöre giriş yaptığını söyledi.

Bu dizinin dört yıl kadar uzun bir süre devam ettiğini açıklayan ünlü sanatçı, “Her dizi sanatçısının hayalinde bir gün de film çekme hayali yatar. Benimde öyle oldu” dedi. Yaşar Kemal’in ‘Evrensel olmak için önce yerel olmak lazım’ sözüne yüzde yüz katıldığını söyleyen sanatçı, “Türk dizileri, ilk olarak 30 yıl önce özel kanalların artmasıyla Türkiye’de ilgi görmeye başladı. Dizilerimiz ihraç edilmeye başlanınca artık yelpaze daha da genişlemeye başladı. Prodüksiyon arttı, iş kalitesi arttı ve bu bütün işlere çok pozitif olarak yansıdı” dedi.

Türklerin ilk dizi ihracatının Deli Yürek dizisi ile Kazakistan olduğunu söyleyen İmirzalıoğlu, “Dizinin yapımcısı sattığı her bölüm başı için Kazakistanlı yapımcıdan bir dolar aldı Burada amaç yurtdışına dizi ihracat etmek. O işin yolunu açmak. O gün bir dolara satılan her dizinin bir bölümü bugün 700.000 dolara satılıyor. Türkiye dizi ihracatında ABD’nin ardından dünya sıralamasında ikinci sırada. Yıllık hedef bir milyar dolarlık ihracat” dedi. Türk film ve dizilerinin 170 ülkeye satıldığını bunların başında komşu ülkeler Balkanlar, Almanya dışında Avrupa, Uzakdoğu ve Amerika kıtasında bulunan ülkelerin geldiğini söyleyen İmirzalıoğlu “Yunanistan ile ilk yakınlaşma ‘Yabancı Damat’ dizisi ile başladı. Hatta Birgün bir yaşlı Yunan bayan beni yakından görmek için köyüme kadar geldi” dedi.

Kosova’ya bir çekim için gittiğinde insan seli ile karşılaştığını söyleyen sanatçı “İnsanlar bana o kadar sevgi gösterdiler ki, üzerimde çekiştirmeden dolayı ne düğme ne kıyafet kaldı” dedi.
Kenan İmirzalıoğlu, Türk dizilerinin turizme de katkı sağladığını ifade ederek, örneğin, Brezilya’da Türkiye’ye özellikle Kapadokya’ya turist çok az gelirdi, ama Tür Türk dizilerinin izleye izleye, onları bir merak sardı dizilerin çekildiği görmek için Türkiye’ye akın ettiler diye konuştu. Diziler sayesinde Türk dili de yaygınlaşmaya başladı dedi.

ha-ber.com/Taner TÜZÜN / NÜRNBERG

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.