“Türkiye Bölgesinde Bir Merkez Olma Rolü Üstlendi”

“Türkiye Bölgesinde Bir Merkez Olma Rolü Üstlendi”

ABONE OL
11:19 - 31/03/2023 11:19
“Türkiye Bölgesinde Bir Merkez Olma Rolü Üstlendi”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın temaslarına eşlik etmek için New York’ta bulunan Dışişleri Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Uluslararası Göç Örgütü (IOM) tarafından düzenlenen, iki gün sürecek “Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Diyaloğu Toplantısına” katıldı.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin bölgede bir merkez olma rolü üstlendiğini, enerjide istikrarın sağlanmasına katkıda bulunduğunu ancak küresel zorluklar ve çatışmaların çaresizlik içindeki kişiler üzerinde göç baskısını arttırdığını belirtti.

Yaşanan küresel zorlukları “üçlü kriz “olarak tanımlayan Çavuşoğlu, “İnsanların yaşadığı bir gıda krizi var. Ukrayna’daki savaş küresel arzı kritik bir düzeye getirdi. Biz devreye girdik ve BM ile Karadeniz Tahıl Girişimi Anlaşması’yla dünyadaki her haneye yardım ediliyor. Bu anlaşmanın etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamak için çabalarımızı sürdüreceğiz. İkincisi, küresel ekonomininın yaşadığı bir gıda tedarik krizi var. Yüksek faiz oranları ve enflasyon, ulusları yatırımlara, fonlara ve kredilere erişimden mahrum bırakıyor. Çevre sorunları varlığımızı tehdit ediyor. Gelirimize göre diğer ülkelere yaptığımız kalkınma yardımında ilk üç bağışçıdan biri olarak, ekonomilerin vatandaşlarına yardım etmesi için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. Çevre konusunda da üzerimize düşeni yapıyoruz” dedi.

“Özlem Türeci ve Uğur Şahin ile gurur duyuyoruz”

Bakan Çavuşoğlu, dünyada teknolojik ilerlemenin hızlı ama düzensiz olduğunu belirterek, “Küresel olarak gençlik, uygun eğitim fırsatları veya geleceğe yönelik fırsatları olmadığı için umutsuzluk içinde yaşıyor. Suriyeli mülteci gençlerin yüksek öğrenime kaydının yarısı Türkiye’de gerçekleşiyor. Artık taahhütlerimizi yenilemenin ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerimize ulaşmanın zamanı geldi. BioNTech’in kurucuları Özlem Türeci ve Uğur Şahin, göçmenlerin küresel kamu yararına nasıl katkıda bulunabileceğinin harika örnekleridir. Onlarla gurur duyuyoruz” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Uluslararası Göç Örgütü’ne deprem dolayısıyla gösterdiği dayanışma için ayrıca teşekkür etti. “Kaybettiklerimiz arasında Hatay’da görev yapmakta olan üç Uluslararası Göç Örgütü personeli ve aileleri de vardı. Ruhları şad olsun, Allah rahmet eylesin” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, bir sonraki BM Genel Kurul başkanlığını üstlenecek Trinidad ve Tobago Dışişleri Bakanı Amery Browne’yle Türkevi’nde görüştü. Çavuşoğlu, “İkili işbirliğimizi geliştireceğiz” dedi.

VOA tarafından geçilen “Türkiye Bölgesinde Bir Merkez Olma Rolü Üstlendi” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Türkiye Bölgesinde Bir Merkez Olma Rolü Üstlendi” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Türkiye Bölgesinde Bir Merkez Olma Rolü Üstlendi” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.