Türkiye-Almanya Film Festivali gün sayıyor

Türkiye-Almanya Film Festivali gün sayıyor

ABONE OL
22:27 - 01/03/2024 22:27
Türkiye-Almanya Film Festivali gün sayıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Nürnberg Türkiye-Almanya Film Festivali nedeniyle Nürnberg, Königstr 93adresindeki Filmhaus’da yapılan basın konferansı düzenlendi. Telefonla Zoom üzerinden gelen soruların cevaplandırıldığı, Almanca ve Türkçe çevirilerin yapıldığı konferansı,Türkiye-Almanya Film Festival Başkanı Adil Kaya ve Nürnberg Şehir Belediyesi Kunst Kultur Quartiers Kültür Direktörü Michael Bader yönetti.

8. Türkiye Almanya Film Festivali 8 – 17 Mart 2024 tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. İki ülke sinemasının uluslararası alanda en önemli buluşma platformu olan etkinlikte bu yıl toplam 37 uzun, kısa ve belgesel Film yeralıyor. 16 filmin Almanya, uluslararası ve dünya prömiyerleri ilk kez festivalde gerçekleştirilecek. Toplam 25 film ise festivalin ödülleri için yarışıyor.

Sanatçılarla düzenlenen birçok Film söyleşisine ek olarak, Türkiye ve Almanya’da gerek sinema sanatına gerekse toplumsal gündeme damgasını vuran önemli konular festival buluşmaları kapsamında söyleşi ve tartışmalarla ele alınacak. 8 Mart’taki açılışta bu yılki onur ödüllerini almak için tanınmış oyuncular İris Berben ve Hale Soygazi bizzat hazır bulunacaklar. Festival, Türk-Alman yönetmen Aslı Özarslan’ın »Dirsek« adlı filmiyle açılacak.

Festival yönetmeni Ayten Akyıldız bu yıl 28.’si düzenlenen etkinlik hakkında şöyle konuştu:

“Dünya çapında kutuplaşmaların damga vurduğu zor bir dönemde kaliteli bir programı gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyuyorum. 8 Mart’taki açılışta gerek sanatları gerekse politik mücadeleleriyle her iki ülkenin toplumuna büyük hizmetler veren onur konuklarımız İris Berben ve Hale Soygazi’yi selamlamaktan da gurur duyuyorum. Ayten Akyıldız etkinliğin bu yılki önemli bir özelliğine vurgu yaparak “kadınların ön planda olduğu festivalimiz, toplumların sahip olduğu çeşitliliği sinema sanatıyla da yansıtıyor” dedi.

Kadınlar ön planda:

Festivale geçmişte olmadığı kadar ilk kez bu yıl kadınlar büyük bir damga vuruyor. Gerek festival ekibinde gerekse filmleri ve hikayeleriyle etkinliğe katılan kadın yönetmen ve oyuncular farklı perspektifleri ele alıyorlar. Uzun ve Kısa Film Yarışmaları Seçici Kurullarına da bu yıl iki uzman kadın başkanlık ediyor.

8 Mart Cuma günü saat 19.00’da Tafelhalle yapılacak törenle açılacak festivalde bu yılki Onur Ödülleri sahipleri İris Berben ve Hale Soygazibizzat hazır bulunacaklar. Onur Ödülü konuşmasını Nürnberg Kültür Belediye Başkanı Prof. Dr. Julia Lehner sunacak. Açılışta ayrıca Nürnberg Ana Belediye Başkanı Marcus König, PEN Türkiye Başkanı Zeynep Oral, yazar Anatol Regnier, film eleştirmeni Alin Taşçıyan ve FIPRESCI Genel Sekreteri Klaus Eder gibi konuklar da yer alacaklar. Törenin ardından Aslı Özarslan’ın» Ellbogen adlı filmi gösterilecek ve filmden sonra yönetmen Aslı Özarslan ve başrol oyuncusu Melia Kara ile bir söyleşi gerçekleştirilecek.

Ödül Töreni 16 Mart Cumartesi günü saat 21.00’da CineCittà-Arena’da gerçekleştirilecek ve toplam dört yarışmada verilecek dokuz ödül sahiplerini bulacak.

PROGRAM BÖLÜMLERİ:

Uzun Film Yarışması:

Bu yıl sekiz film beş ödül için yarışıyor. En İyi Film, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu ve Büyük Jüri Ödülü, Seçici Kurul tarafından veriliyor, Seyirci Ödülü ise festival izleyicilerinin oylarıyla belirlenecek. Festival bu yılki Uzun Film Seçici Kurulu başkanı olarak, Berlinale European Film Market bölümünün eski başkanı Beki Probst’u kazanmış olmaktan gurur duyuyor. Seçici Kurul’da ayrıca, sinema filmleri ve televizyon dizileriyle Türkiye dışında da tanınan ünlü oyuncu Kenan İmirzalıoğlu yer alıyor. Jürinin diğer üyeleri, geçtiğimiz yıllarda festivalimize katılan filmleriyle ödüller kazanan Bulut Reyhanoğlu ile Nürnberg’den Mikosch Horn(Kuratör, Film Dağıtımcısı) ve Prof. Lucia Scharbatke (Film ve Animasyon Uzmanı) gibi iki uzmandan oluşuyor.

Filmler ve jüri hakkında ayrıntılı bilgiler:

Kısa Film Yarışması:

Yarışmaya Almanya, Türkiye ve Fransa’dan katılan 12 kısa film üç ödül için yarışacak ve 15 Mart Cuma günü saat 18.30’dan itibaren CineCittà-Arena’da düzenlenen Kısa Filmin Uzun Akşamı gösterimlerinde yönetmenlerin de katılımıyla seyirciyle buluşacak. Seçici Kurul’un başkanlığını yönetmen Belmin Söylemez (İstanbul) üstleniyor. Oyuncu ve yönetmen Ercan Karaçaylı (Münih) ile yönetmen ve yapımcı Adrian Oeser (Frankfurt/M.) jürinin diğer üyeleri.

Filmler ve jüri hakkında ayrıntılı bilgiler:

Mahmut Tali Öngören Demokrasi ve İnsan Hakları Ödülü:

1999 yılında aramızdan ayrılan yayıncı, televizyon ve sinema uzmanı, insan hakları savunucusu Mahmut Tali Öngören adına verilen ödüle, festival programında yeralan ve insan hakları ve demokrasi konularıyla ön plana çıkan filmler aday gösteriliyor. Öngören Seçici Kurulu Nürnbergli üyelerden oluşuyor: Michael Aue (Yönetmen), Gönül Ayrılmaz (Yönetici), Selim Çelebi (İnterForum Yönetim Kurulu) Sinem İlterli (Festival Kuratörü), Jochen Schmoldt (Gazeteci), Dr. Mathias Strobel (Nürnberg Belediyesi Eski Kültür Direktörü), Ersin Uğurlu (İş İnsanı, InterForum 2. Başkanı).
Filmler ve jüri hakkında ayrıntılı bilgiler:

Sinema Dünyaları – Yarışma Dışı Program:

Sinema Dünyaları bölümüne bu yıl Almanya ve Türkiye’den katılan 15 uzun kurmaca ve belgesel film, yakıcı güncel konulara eğildikleri kadar tarihsel bağlamlara getirdikleri farklı sanatsal bakış açılarıyla da dikkat çekiyor. Bunlar arasında yeralan dört film ise Almanya ve Türkiye’ye aynı anda odaklanıyor. Almanya Türküleri«belgeseli, Köln’de başladığı başarılı müzik kariyerinden sonra Türkiye’de birçok filme imza atan yönetmen Nedim Hazar’ın Türkiye-Almanya içgöçünün müziğini tarihsel bir yolculukla anlatıyor. Genç Türk-Alman yönetmen Bahar Bektaş ise ExileNever Ends adlı belgeselinde, Türkiye’den Almanya’ya göç ettikten yıllar sonra hala bir sürgün hayatı yaşamak zorunda kalan politik mültecilerin hikayelerine kişisel deneyimlerinden yola çıkarak odaklanıyor. Son derece yakıcı güncel konuları işleyen Aslı Özarslan’ın Dirsek ve Melisa Önel’in Aniden adlı yapımları ise genç Türk-Alman kadınlarının hikayelerine odaklanıyor.

Filmler ve yönetmenler hakkında ayrıntılı bilgiler:

2024 Onur Ödülleri

28. Türkiye Alman Film Festivali bu yıl gerek sanatsal yaratıcılıkları gerekse politik mücadeleleriyle içinde yaşadıkları toplumların bütünleşmesine büyük katkılar sunan
İris Berben ve Hale Soygazi’yi onurlandırıyor.

İris Berben ve Hale Soygazi filmleri:

Festival geleneksel olarak onur ödülleri sahiplerinin kendileri tarafından önerilen filmlerini seyirciyle buluşturuyor. Bu yıl İris Berben’in Tanıklar Evi ve Hale Soygazi’nin Bir Yudum Sevgi adlı filmleri sinemaseverlere sunuluyor.

Gerekçeli kararlar hakkında ayrıntılı bilgiler:

Okul Gösterimleri

Festival her sene oldu olduğu gibi bu yıl da Filmhaus ile iş birliği içinde çocukları ve gençleri sinema sanatına özendirmek amacıyla özel okul gösterimleri düzenliyor. Bu yıl 7 film toplam 21 gösterimde Nürnberg’deki farklı okulların katılımıyla 0 ila 14 yaş grubu arasındaki çocuklara ve gençlere sunuluyor.

Filmlerle ilgili ayrıntılı bilgiler: XX

YAN ETKİNLİKLER – Festival Söyleşileri:

Ayrıntılı bilgiler ekteki dosyalar ve festivalin internet sayfasında: YAN ETKİNLİKLER – Müzik Buluşmaları:

Ayrıntılı bilgiler ekteki dosyalar ve festivalin internet sayfasında:

Festivali Destekleyenler:

Türkiye Almanya Film Festivali, etkinliği uzun yıllardan bu yana ortak partner olarak destekleyen Nürnberg Belediyesi başta olmak üzere, Bavyera Sinema Televizyon Fonu, Bavyera Eyalet Bakanlığı, Almanya Federal Hükümeti Medya ve Kültür Dairesi ve Festival Dostları’na verdikleri katkılardan dolayı çok teşekkür eder.

Ek Bilgiler:

Basın duyurusuyla ilgili ayrıntılı bilgilere festivalin internet sayfasındaki dosyalardan ulaşılabilir: https://www.fftd.net/presse/pressemitteilungen

Festival Profili: https://www.fftd.net/infos/festivalprofil

Festival Gazetesi: https://www.fftd.net/programm/festivalzeitung-download

ha-ber.com/İlhan BABA/NÜRNBERG

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.