“Türkiye Afganistan’a Ekip İçin En İyi Konumdaki Ülke”

“Türkiye Afganistan’a Ekip İçin En İyi Konumdaki Ülke”

ABONE OL
23:12 - 22/06/2022 23:12
“Türkiye Afganistan’a Ekip İçin En İyi Konumdaki Ülke”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Birleşmiş Milletler’in üst düzey bir yetkilisi, BM’nin, depremin vurduğu Afganistan’da arama-kurtarma kapasitesine sahip olmadığını ve Türkiye’nin bu kapasiteyi sağlama konusunda “en iyi konumdaki” ülke olduğunu söyledi.

İnsani yardım operasyonlarını koordine eden BM’nin Afganistan’daki temsilci yardımcısı Ramiz Alakbarov, “Türkiye büyükelçiliğiyle bu konu hakkında konuştuk ve resmi talebin gelmesini bekliyorlar” dedi.

Alakbarov, “Fiili yetkililerle görüşmelerin ardından ve şu anda sahadaki gerçeklikleri temel alarak böyle bir talepte bulunabiliriz” ifadesini kullandı.

Kabil’de açıklama yapan Alakbarov, Taleban’ın uluslararası camiadan arama-kurtarma ekipleri konusunda henüz resmen yardım talep etmediğini, BM’nin yine de, olası katkıları konusunda bölge ülkeleriyle temas kurduğunu bildirdi.

Afganistan’da bu sabaha karşı meydana gelen 6,1 büyüklüğündeki deprem sonucu en az 1000 kişi hayatını kaybetti, 600’ün üzerinde kişi yaralandı.

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGC) depremin Pakistan sınırı yakınlarındaki Host şehrine yaklaşık 44 kilometre uzaklıkta meydana geldiğini bildirdi.

Yerel Bakhtar Haber Ajansı ölü sayısının artabileceğini belirtirken, hükümet sözcüsü Bilal Karimi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Maalesef dün gece Paktika eyaletinin dört ilçesinde yüzlerce vatandaşımızın ölümüne ve yaralanmasına neden olan ve onlarca evi yıkan şiddetli bir deprem meydana geldi” diye yazdı. Karimi, tüm kuruluşları yardıma çağırdı.

Afgan medyasında yer alan fotoğraflarda moloz yığınına dönmüş evler ve yerde battaniyelere sarılmış cesetler görülüyor.

Bazı köyler ücra dağlık bölgelerde olduğu için ölü sayısının daha da artabileceği tahmin ediliyor. Arama ve kurtarma çalışmaları yürütmenin, ülkede yönetimi geçtiğimiz yıl Ağustos ayında ele geçiren ve yaptırımlar nedeniyle uluslararası destekten uzak olan Taleban için ciddi bir sınava dönüşebilir.

Pakistan’da ise herhangi bir hasar ya da can kaybı olmadığı bildirildi.

Reuters haber ajansı, depremin Taleban’ın geçen yıl Ağustos ayında yönetimi ele geçirmesinden bu yana Afganistan’ın ciddi bir ekonomik kriz yaşadığı ve ABD öncülüğündeki uluslararası güçlerin yirmi yıllık savaşın ardından çekildiği bir dönemde yaşandığına dikkat çekti.

Taleban’ın yönetimi ele geçirmesine tepki olarak birçok hükümet Afganistan’ın bankacılık sektörüne yaptırımlar uyguladı ve milyarlarca dolar değerindeki kalkınma yardımını kesti.

İnsani yardımlar devam ederken, Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kuruluşlar ülkede faaliyetlerini sürdürüyor.

Birleşmiş Milletler bünyesindeki İnsani İşler Koordinasyon Dairesi, Afganistan’ın insani yardım kuruluşlarından kurtarma çalışmalarına katkıda bulunmalarını istediği ve ekiplerin depremin vurduğu bölgelere gönderileceğini bildirdi.

Afganistan Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, uluslararası yardımların memnuniyetle karşılanacağını söyledi. Komşu ülke Pakistan da yardım etmek için girişimde bulunduğunu bildirdi.

VOA tarafından geçilen “Türkiye Afganistan’a Ekip İçin En İyi Konumdaki Ülke” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Türkiye Afganistan’a Ekip İçin En İyi Konumdaki Ülke” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Türkiye Afganistan’a Ekip İçin En İyi Konumdaki Ülke” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.