Türkgücü Frankfurt’tan “kriket”li teklife hayır

Türkgücü Frankfurt’tan “kriket”li teklife hayır

ABONE OL
22:58 - 24/01/2023 22:58
Türkgücü Frankfurt’tan “kriket”li teklife hayır
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Frankfurt’ta 40 yıldır faaliyet gösteren başarılı spor kulübü “Türkgücü Frankfurt”, belediyenin kendilerine tahsis ettiği futbol sahalarının ortasına devasa bir kriket sahası içeren “tadilat planını reddetti. Türkgücü Başkanı Hüseyin Adalı, “Bu plan hazırlanırken bizimle görüşülmedi, fikrimiz alınmadı, ama şimdi onayımız isteniyor. Buna karşıyız. Biz de planın değiştirilmesini, kriket sahasından vazgeçilmesini istiyoruz” dedi.

Almanya’da Türkiye kökenli göçmenlerin en yoğun olarak yaşadığı metropollerden Frankfurt’ta 40 yıl önce kurulan ve halen başta futbol olmak üzere çeşitli sportif ve sosyal alanlarda aktif olan “Türkgücü Frankfurt”, büyük şehir belediyesinden gelen tuhaf “kriket” teklifine “hayır” dedi.

“Türkgücü Frankfurt”un (TSKV Türkgücü Frankfurt e.V) Kurucu Başkanı Hüseyin Adalı, teklifi yapan Frankfurt Büyükşehir Belediyesi bünyesinde “İmar, İskan, Toplu Konut ve Spor Encümeni” olarak görev yapan ve önümüzdeki mart ayı başındaki büyükşehir belediye başkanlığı seçiminde SPD’nin (Almanya Sosyal Demokrat Partisi) adayı olan Mike Josef’e elden teslim edilen mektubunda, gerçekleşmesi halinde kulüp tesislerinin esas olarak futbol, ama aynı zamanda diğer spor ve sosyal etkinlikler için gerekli olan sahalarının büyük bir bölümünü işgal edecek olan kriket sahası projesine karşı olduklarını açıkladı.

Hem Türkgücü’nün hem de yıllardır aynı spor ve sosyal altyapıyı paylaştıkları “SG Westend”in yönetiminin Josef’in beraberinde Frankfurt Büyükşehir Belediyesi Spor Dairesi yetkililerinden Dr. Dr. Karin Ferez’le kulüp tesislerine yaptığı ziyaretin kendileri için büyük bir sevinç ve kıvanç kaynağı olduğunu belirten Adalı mektubunda, bu ziyaret sırasında kendilerine gösterilen sürpriz “spor sahalarının tadilattan geçirilmesi planı“nın değiştirilmesini istedi.

Söz konusu planı hem Türkgücü ve hem de SG Westend’in yönetim kurullarının ortak toplantısında yoğun olarak tartıştıklarını kaydeden Adalı, “Kriket sahasının plandan çıkarılmasını, onun yerine bir futbol sahasının daha düzenlenmesini istiyoruz. Böylece aynı anda tesislerimizde aynı anda iki futbol karşılaşması gerçekleşebilir“dedi.

Adalı’nın Hessen Türk Toplumu (TG-Hessen) Başkanı Atilla Karabörklü aracılığıyla Josef’e teslim edilen mektubunda söz konusu plana neden karşı oldukları şöyle açıklanıyor:

  1. Bize şimdi sunulan bu spor sahalarının yeniden tadilattan geçirilmesini öngören bu plan bizimle, yani TSKV Türkgücü ve SG Westend’le görüşülmedi, bizim fikrimiz ve onayımız alınmadı. Bu nedenle buradaki varlığımızın tamamen görmezden gelindiğini ve görüşlerimizin ciddiye alınmadığını düşünüyoruz.
  2. Bölgemizdeki demografik yapıdaki değişimlerden hareketle sentetik çimle kaplanmış iki futbol sahası içerecek tesislerin entegrasyon için çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Çok sayıda çocuk, genç ve yetişkinlerin sportif aktiviteleri için yeni spor sahalarına ihtiyaçları var. Bu ihtiyaçlar sevilen bir kitle sporu olan futbolla en iyi biçimde karşılana bilinir. Kriket egzotik bir spor çeşididir ve bölgemizdeki çocuklar, gençler, yetişkinler ve aileler için çekici değildir. Bu nedenle eğer buraya kriket sahası açılırsa, futbolu seven çok sayıda gencimizin yeniden sokaklara düşeceğinden endişeliyiz. Frankfurt Büyükşehir Belediyesi, sosyal barışı korumak ve futbol aracılığıyla çocukları ve gençleri topluma kazanmak, aynı zamanda ailelere eğitim çalışmalarıyla destek vermek için futbol sporuna yoğunlaşmalıdır.
  3. İki ayrı ayrı sahası olan futbol sayesinde kulüp tesisleri bölgemizde yaşayan çocuklu aileler, okullar, çocuk yuvaları ve diğer sosyal kurumlar için önemli bir çekim merkezi olacaktır. TSKV Türkgücü olarak bizim 10 yeni gençlik takımı kurmayı hedefliyoruz. Eğer spor sahalarımız tadilattan geçirilirse ayrıca kadınlar için futbolu da başlatmak istiyoruz. Buradaki spor sahaları ve altyapıyı SG Westend kulübüyle birlikte kullanıyoruz. Tabii ki iki kulüp arasında bu nedenle sorunların çıktığı oluyor. Şimdiye kadar bunları gayet olumlu biçimde çözebildik. Ancak yeni bir spor çeşidiyle buraya yeni bir spor kulübünün gelmesiyle sorunlar artabilecektir. Biz Frankfurt şehir yönetiminin de bizim gibi burasının karşılıklı saygı ve dayanışma gibi değerlerin yaşatıldığı, birliktelik duygusunun geliştiği bir ortam olmasını istediğini düşünüyoruz.

 

Adalı mektubuna kulübün bulunduğu Gallus, Griesheim, Nied, Gutleut ve Höchst bölgelerindeki demografik yapıya ilişkin güncel istatistikleri ve bu bölgedeki gençlere yönelik “meslek eğitimi hedefli kamusal sosyal desteklere” ilişkin güncel bilgileri de ekledi. Buna göre göçmen kökenlilerin toplam nüfusun yüzde 67’ye yaklaştığı, bu bölgedeki insanlara yönelik kamusal sosyal harcamaların kentin diğer bölgelerindekinden çok daha düşük olduğu görülüyor.

5 Mart’ta gerçekleştirilecek Frankfurt büyükşehir belediye başkanlığı seçimine adayı olarak katılan, kendisi de göçmen kökenli (Suriye Kamışlı) bir politikacı olan Mike Josef, geçtiğimiz günlerde bizzat ziyaret ettiği kulüp tesislerinde tartışmalara neden olan, belediyenin ilgili birimlerinde görüşülüp, kararlaştırılmış olan “spor sahalarının tadilattan geçirilmesi planı”nı Türgücü ve SG Westend yöneticilerine “teklif” olarak sunmuştu. İki kulübün de görüşü alınmadan hazırlanıp, kararlaştırılan bu plana göre uzun yıllar için iki kulübün bünyesindeki futbol takımlarının kullanması için tahsis edilmiş olan, biri çim, diğeri de toprak iki futbol sahasıyla, küçük sahaların bulunduğu alanın ortasını devasa bir kriket sahasının yapılması öngörülüyor. Türkgücü ve SG Westend’in bünyesindeki sorumluluğundaki spor alanları ve tesisler Frankfurt Büyükşehir Belediyesi’ne ait, kullanım hakkı halen geçerli olan ve daha uzun yıllar boyunca da geçerli olacak anlaşmalar gereğince kamu yararına dernek olarak kayıtlı bu spor kulüplerine ait. Belediyenin Spor Dairesi’nden gelen “kriket sahalı” önerisinin gerçekleştirilmesi için bu kulüplerin onayı gerekiyor.

ha-ber.com/Gürsel Köksal/Frankfurt

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.