“Türk Silahlı Kuvvetleri Suriye’ye Kara Harekatına Hazırlanıyor mu?”

“Türk Silahlı Kuvvetleri Suriye’ye Kara Harekatına Hazırlanıyor mu?”

ABONE OL
21:54 - 28/11/2022 21:54
“Türk Silahlı Kuvvetleri Suriye’ye Kara Harekatına Hazırlanıyor mu?”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Türk yetkililerin, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Suriye’nin kuzeyine kara harekatı hazırlıklarını tamamlamak için sadece birkaç güne ihtiyacı olduğunu söylediği bildirildi.

Reuters haber ajansına göre yetkililer, kara harekatına ilişkin açıklamanın bugünkü kabine toplantısı sonrasında yapılabileceğini belirtti.

Türk savaş uçakları bombardımanı sürdürürken Türkiye’den Howitzer ağır toplarıyla açılan ateş, Kürt YPG hedeflerini bir haftadır vuruyor.

İstanbul’da 13 Kasım’da İstiklal Caddesi’nde düzenlenen bombalı saldırıdan Ankara’nın YPG’yi sorumlu tutması üzerine Suriye’nin kuzeyinde şiddet tırmandı.

İstiklal Caddesi saldırısıyla ilgisi olmadığını açıklayan YPG, Türkiye’nin sınır ötesi saldırılarına zaman zaman top ateşiyle karşılık verdi.

Reuters’a konuşan üst düzey bir Türk yetkili, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin tam anlamıyla hazır olması için sadece birkaç güne ihtiyacı var” dedi.

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatına bağlı”

Yetkili, Türkiye’nin müttefiki Suriyeli muhaliflerin, 6 kişinin hayatını kaybettiği, 81 kişinin yaralandığı İstiklal Caddesi saldırısından sadece birkaç gün sonra kara operasyonuna hazır hale geldiğini söyledi.

Adı açıklanmayan yetkili, operasyonun başlamasının uzun sürmeyeceğini, sadece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatına bağlı olduğunu kaydetti.

Adının açıklanmasını istemeyen bir başka Türk yetkili de kara harekatı hakkında Reuters’a, “Tüm hazırlıklar tamamlandı. Bu şimdi siyasi bir karar” açıklaması yaptı.

Türkiye daha önce de PKK’nın uzantısı olarak kabul ettiği YPG’ye karşı Suriye’de askeri operasyonlar düzenlemişti. Ancak PKK da İstiklal Caddesi saldırısının sorumluluğunu üstlenmedi.

Suriye sınırını güvenlik altına almak için uygun zamanda kara harekatının başlayacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugünkü kabine toplantısına başkanlık yapıyor.

Operasyon ‘kaçınılmaz’

Reuters’a konuşan ilk Türk yetkili, Menbiç, Ayn El Arab (Kobani) ve Tel Rıfat’ı hedef alması planlanan kara harekatının, 2016’dan beri yapılan operasyonlarla Türkiye’nin ve Suriyeli müttefiklerinin kontrol altına alınan bölgeleri birleştirmek için kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Yetkili, Ankara’nın askeri faaliyetleri hakkında Moskova ve Washington’la temas halinde olduğunu belirtti.

Amerika, NATO müttefiki Türkiye’ye, Suriye’de şiddetin tırmanmasının, IŞİD militanlarıyla mücadele hedefini olumsuz yönde etkileyeceği konusunda ciddi kaygıları olduğunu iletmişti.

Suriye’de 11 yıl devam eden iç savaşta Cumhurbaşkanı Beşar Esat’ın yanında yer alan Rusya da Esat’ı devirmesi için muhaliflerin arkasında duran Türkiye’den tam kapsamlı kara harekatından kaçınmasını talep etmişti.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan bugün yapılan açıklamada, TSK’nın Suriye’de Türkiye’nin kontrolu altındaki bölgelerde saldırı planı yapan 14 YPG militanının “etkisiz hale” getirildiğini bildirildi.

Bakanlık, Cumartesi günü de Nisan ayından bu yana PKK’ya karşı operasyon düzenlenen Irak’ın kuzeyinde üç Türk askerinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Irak sınırına giden Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın dün askeri komutanlara “Harekatın zorlu ve arazi şartlarına rağmen planlandığı gibi başarıyla devam ettiğini” söylediği bildirildi.

VOA tarafından geçilen “Türk Silahlı Kuvvetleri Suriye’ye Kara Harekatına Hazırlanıyor mu?” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Türk Silahlı Kuvvetleri Suriye’ye Kara Harekatına Hazırlanıyor mu?” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Türk Silahlı Kuvvetleri Suriye’ye Kara Harekatına Hazırlanıyor mu?” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.