“Türk Ordusu HTŞ ve Suriyeli Muhalif Çatışmasını Durdurmak İçin Konuşlandı”

“Türk Ordusu HTŞ ve Suriyeli Muhalif Çatışmasını Durdurmak İçin Konuşlandı”

ABONE OL
17:06 - 18/10/2022 17:06
“Türk Ordusu HTŞ ve Suriyeli Muhalif Çatışmasını Durdurmak İçin Konuşlandı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Suriye’nin kuzeybatısında Türkiye’nin desteklediği isyancı güçlerden oluşan gruplarla cihatçı Hayat Tahrir el Şam (HTŞ) arasında çatışmaların yaşandığı bölgeye Türk Silahlı Kuvvetleri’nin konuşlandığı bildirildi.

Görgü tanıkları ve isyancı güçler Türkiye’ye ait tank ve zırhlı araçların, cihatçı Hayat Tahrir el Şam örgütünün Ankara’nın desteklediği isyancı güç koalisyonuna ait Suriyeli iki rakip muhalif örgütten ele geçirdiği Kefr Cenne köyünde konumlandığını belirtti.

Türk ordusu ve güvenlik yetkilileri Cumartesi günü varılan barış anlaşmasını uygulamak üzere, savaşan tarafları müzakere masasına geri getirmek için çabalamıştı.

Varılan anlaşma sonucu her iki tarafta çok sayıda kişinin öldüğü, beş gündür devam eden çatışmalara bir gün ara verilmiş, ancak ateşkes uzun ömürlü olmamıştı.

Her iki tarafla irtibatı bulunan eski bir muhalif yetkili Waiel Olwan, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Türkiye çatışmayı durdurmak, Hayat Tahrir el Şam’ın ilerlemesini engellemek ve tarafları anlaşmayı uygulamak üzere müzakere masasına döndürmek amacıyla müdahale etti” dedi.

Suriye’nin kuzeybatısında isyancıların denetiminde bulunan bölgede, İslamcı militanlar ve daha milliyetçi eğilimli silahlı gruplar arasındaki ideolojik farklılıklardan dolayı bir süredir gerilim yükseliyordu.

Pazartesi günü yeniden başlayan çatışmaları, tarafların birbirini Türkiye’nin arabuluculuğunda varılan ve cihatçı savaşçıların anaakım muhalif gruplardan ele geçirdiği Afrin bölgesinden çekilmelerinin sağlandığı anlaşmayı ihlal etmekle suçlaması tetiklemişti. İsyancılar da nüfusun ve yerleşimin yoğun olduğu şehirlerden kışlalarına dönmeyi kabul etmişlerdi.

İdlib endişesi

Türkiye, Hayat Tahrir el Şam’ın bu bölgede daha fazla kontrol sağlamasının Moskova’ya, Esat rejiminden kaçan 3 milyondan fazla Suriyeli’nin yaşadığı İdlib bölgesine radikal cihatçılarla mücadele gerekçesiyle bombardımanı yeniden başlatma imkanı vereceğinden endişeli.

Reuters’a konuşan Suriyeli üç muhalif komutan, son birkaç gündür Rus savaşçıların bölgede hava saldırılarını yoğunlaştırdığını ve bu durumun Moskova’nın cihatçı örgütün etkili olduğu daha geniş bölge kapsamına gelen yerleri, sonuçlarını umursamaksızın vuracağının bir mesajı olarak gördüklerini söyledi.

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeybatısındaki üslerde konuşlu binlerce askeriyle bölgede gösterdiği büyük askeri varlık, Rusya’nın desteklediği Suriye güçlerinin isyancıların kontrolunda bulunan bölgeyi ele geçirmesini engellemişti.

Azez’de protestolar

İsyancılar, Afrin bölgesinde çatışmalar çıktığından bu yana etkisini arttıran cihatçı örgütün, Türkiye’nin desteklediği muhalif yönetimin idari merkezi konumunda olan sınır kenti Azez’den kilometrelerce uzakta konumlandığını belirtiyor.

Hayat Tahrir el Şam’la savaşan muhalif koalisyondan üst düzey bir yetkili, cihatçıların kenti ele geçirmeye yönelik olası çabasını püskürtebilmek amacıyla kent çevresindeki mevzileri güçlendirdiklerini söyledi.

Azez’de son iki gündür cihatçıların bölgeye girmesine karşı sokak protestoları düzenleniyor.

Bölge sakinleri, İdlib bölgesinde etkili bir sivil idare kuran ancak kaleleri konumunda olan bölgeyi demir yumrukla yöneten cihatçıların burayı da ele geçirmesinden endişe ediyor.

VOA tarafından geçilen “Türk Ordusu HTŞ ve Suriyeli Muhalif Çatışmasını Durdurmak İçin Konuşlandı” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Türk Ordusu HTŞ ve Suriyeli Muhalif Çatışmasını Durdurmak İçin Konuşlandı” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Türk Ordusu HTŞ ve Suriyeli Muhalif Çatışmasını Durdurmak İçin Konuşlandı” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.