DOLAR

32,3485

0.24%
EURO

35,0799

-0.17%
ALTIN(gr)

2.307,03

1,31%
BİST 100

9079.97

1,31%
Türk firmalarıyla rekabet edemeyen Çinli mermer ocak işleticileri başarılı olamadı

Türk firmalarıyla rekabet edemeyen Çinli mermer ocak işleticileri başarılı olamadı

ABONE OL
12:53 - 26/07/2020 12:53
Türk firmalarıyla rekabet edemeyen Çinli mermer ocak işleticileri başarılı olamadı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best
ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Blok mermer ihracatında en büyük pazar olan Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) firmaları, Türk firmalarla rekabet edemeyince Burdur ve Batı Akdeniz bölgesinde faaliyette bulundukları mermer ocağı işletmeciliğini terk ettiler.

Burdur Mermer ve Madenciler Yardımlaşma Dayanışma Derneği Başkanı Hakkı Arslan, COVİD 19 nedeniyle dünya ekonomisinin Mart ayından Haziran ayına kadar durma noktasına geldiğini, ticaret yollarının kapalı olduğunu anımsattı.

Sosyal yaşamda önlemlerin gevşetilmesiyle birlikte blok mermer ihracatında az da olsa kıpırdanma başladığını belirten Arslan, ”Yüzde 10’lara düşen İşlenmiş bitmiş mermer ürününde çok az kıpırdanma var. Bu kıpırdanma yüzde25-30’a çıkıyor. İhracat için gelip gidenler oluyor. Ama tam anlamıyla hareketlenmedi” dedi.

Banka faizlerinin düşmesiyle bankaların verdiği kredilerle iç piyasada da canlanma olduğunu ifade eden Hakkı Arslan, Çin’e yapılan blok mermer satışlarında geçen yılın mayıs ayına göre 2020 mayıs ayında yüzde 27 artış olduğunu bildirdi.

Çinli firmalar kapatıp gitti

Burdur’da 5-10 yıl önce mermer ocağı işletmek üzere Türkiye’ye gelen Çinli firmanın başarılı olamayıp işletmeleri bırakıp gittiklerini ifade eden Arslan, şöyle konuştu.

”Bölgemizde mermer ocağı işleten Çin sermayeli firmalar işletmecilikte başarılı olamadı. Çin sermayeli 5 firmadan 4’ü bölgedeki çalışmalarını bırakıp gittiler. Mermer ve doğaltaş işletmeciliğinde biz daha iyisini yapıyoruz. 5 yılda kez maden yasası değişti. Bu değişime Çinli firmalar ayak uyduramadı. Mermer işletmeciliğinde Türkiye’nin AR-GE çalışmaları daha iyi. Çinli firmalardan 5-6 adım daha da öndeyiz. Çinli firmaların Türkiye’de son 10 yılda mermer işletmeciliğindeki başarı oranı yüzde 10 civarında.”

Hakkı Arslan, mermer işletme sektörünün COVİD-19) nedeniyle son dönemde büyük sıkıntı yaşadığını, ancak hükümetin aldığı ekonomik önlemlerde Kredi Garanti Fonu (KGF) destekleriyle ayakta kaldığını sözlerine ekledi.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.