*** ”Türk dış politika algılama anketi”

*** ”Türk dış politika algılama anketi”

ABONE OL
20:51 - 15/08/2009 20:51
*** ”Türk dış politika algılama anketi”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

”Türk dış politika algılama anketi”


Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) tarafından, Türk halkının dış politika algılarını ölçmeyi amaçlayan "Dış Politika Algılama Anketinin" dördüncüsünün sonuçlarına göre, Türkiye’yi en çok ABD tehdit ediyor, en dost ülke ise Azerbaycan

Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa’da 1,110 kişinin katılımıyla yapılan anket sonuçlarına göre, ABD’yi tehdit olarak algılayanların oranında 2005’de yapılan bir önceki ankete göre ciddi bir düşüş yaşanırken, buna rağmen ABD hala tehdit olarak algılanan bir numaralı ülke konumunu koruyor.

Anket sonuçlarına göre, İsrail ve Fransa’yı tehdit olarak görenlerin oranında artış yaşanırken, "Türkiye’yi en çok hangi ülke tehdit ediyor" sorusuna verilen yanıtta, ABD, İsrail ve Fransa sıralamasını Ermenistan ve Yunanistan takip ediyor.

Ankete yanıt verenlere göre, ayrıca dünya barışını en çok ABD (yüzde 32), sonra İsrail (yüzde 24) sonra da Rusya (yüzde 12) tehdit ediyor.

"GELECEK AB’DE"

"Türkiye’nin dostu olduğunu düşündüğünüz ülkeyi yazınız" sorusuna verilen cevapta ise "dost ülke" algılamasında bir önceki ankete göre Almanya’da ciddi bir düşüş yaşandı. 2005’de yayımlanan ankete katılanların yüzde 4,8’i Almanya’yı dost ülke olarak görürken, bu oran yeni ankette yüzde 0,64’e düştü. Anket sonuçlarına göre, en dost ülke Azerbaycan olurken, sıralamada Azerbaycan’ı Bosna Hersek ve Türkmenistan izliyor.

Ankete katılanların yüzde 56’sı Türkiye’nin geleceğini AB’de görüyor ve Türkiye’nin AB’ye girememesinin altındaki en önemli nedenin "dini ve kültürel farklar ile Türkiye’ye karşı tarihi önyargılar" olduğunu düşünüyor. Yüzde 23, Türkiye’nin geleceğini Türk dünyasında, yüzde 10 ise İslam dünyasında görüyor.

Sonuçlara göre, ayrıca ankete katılanların yüzde 49’u Türk dış politikasını başarılı buluyor, başarısız ve orta diyenlerin oranı ise yüzde 47. Türk dış politikasından en büyük beklenti, güvenliğin sağlanması ve ekonomik çıkarların korunması olurken, çevre sorunlarını öncelikli görenlerin oranı sadece yüzde 0,64’de kalıyor.


(A.A) 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.