*** Türk-Alman Üniversitesi Resmi Gazete’de

*** Türk-Alman Üniversitesi Resmi Gazete’de

ABONE OL
17:56 - 28/07/2009 17:56
*** Türk-Alman Üniversitesi Resmi Gazete’de
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

Türk-Alman Üniversitesi Resmi Gazete’de


Türkiye ile Almanya arasında imzalanan, "Türkiye’de bir Türk-Alman Üniversitesi Kurulmasına Dair Anlaşmanın" onaylanması kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı

30 Mayıs 2008’de Berlin’de imzalanan anlaşma, Bakanlar Kurulunca 29 Haziran 2009’da onaylandı.

Anlaşmaya göre, İstanbul’da Türk yükseköğretim mevzuatına tabi, Türk ve Alman yükseköğretim geleneklerinin en önemli başarı ve kazanımlarını araştırma ve öğretim alanlarında birleştirecek bir Türk-Alman üniversitesi kurulacak.

Eğitim dili Türkçe ve Almanca olacak üniversitede, öğretim açısından anlamlı olduğu ölçüde İngilizceye de başvurulabilecek. Üniversiteye alınan öğrencilerin Almanca dilinde sınava tabi tutulmaları ve bu sınavda tespit edilen seviyelerine uygun şekilde, ya doğrudan lisans öğretiminin birinci sınıfına ya da bir yıllık hazırlık sınıfına kaydedilmeleri öngörülüyor.

Hukuk, fen, iktisadi ve idari, kültür ve sosyal bilimler ile mühendislik fakültelerinden oluşacak üniversitede, lisans, master ve doktora düzeyinde akademik diplomalar verilecek.

Özellikle Türkiye’de Almanca eğitim veren ya da Almanca ders programları uygulayan liselerden mezun Türk öğrenciler için ek bir özel giriş sınavı yapılması ve bu öğrenciler için varolan öğrenci kontenjanının yarısına kadar bir kontenjan ayrılması da öngörülüyor. Almanya’daki liselerden mezun Türk öğrencilerin üniversiteye alımı varolan yasal mevzuat çerçevesinde yapılacak.

Üniversitenin kuruluşu, işletilmesi, öğrenci alımı ve finansmanı ile ilgili ayrıntılar, uzmanlar düzeyinde ele alınacak. Bu bağlamda Türk Tarafı için yetkili merci Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK), Alman Tarafı için yetkili merci, oluşturulacak Üniversiteler Konsorsiyumunun da katılımıyla Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) olacak.

Bu anlaşmayla yükseköğrenim ve akademik araştırmalar alanında her iki ülke arasındaki ikili işbirliğini geliştirmek ve Türkiye ile Almanya’daki yükseköğrenim sistemlerini karşılıklı olarak zenginleştirmek amaçlanıyor.


(A.A)  

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.