Türk –Alman Engelliler Entegrasyon Derneği 35’inci yılını kutladı

Türk –Alman Engelliler Entegrasyon Derneği 35’inci yılını kutladı

ABONE OL
13:31 - 19/11/2022 13:31
Türk –Alman Engelliler Entegrasyon Derneği 35’inci yılını kutladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türk –Alman Engelliler Entegrasyon Derneği 35’inci yılını kutladı. Derneği Başından beri destekleyen eski Federal Milletvekili Dagmar Wöhrl 500 Euro bağışta bulundu.

Almanya’nın Nürnberg Kentinde, Kamile Erdemir tarafından hayata geçirilen ve her geçen yıl, engelli kişilere yardım elini uzatan Türk-Alman Entegrasyon Derneği (TİM e.V.) Lanwasser’ deki Gemeinschafthaus’da, kuruluşunun 35’inci yılını görkemli bir programla kutladı. Kutlamada, Başkonsolos Serdar Deniz, Eski Federal Milletvekili Dagmar Wöhrl, Bavyera Milletvekili Arif Taşdelen, TİAD Başkanı Dr. Ali Aydın, Yönetim Kurulu üyeleri Ahmet Can, Nurcan Demirci Aydın, Ersin Uğurlu, Kuzey Bavyera  MÜSİAD  Başkanı Haluk Dokur, Kuzey Bavyera Uluslararası Demokratlar Birliği Başkanı Yılmaz Deliduman, Nürnberg Uyum Meclisi Başkanı İlhan Postaloğlu, Eski Belediye meclis Üyesi Aynur Kır, Nürnberg Türk Toplumu Başkanı Bülent Bayraktar , Ege Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ayşegül Ünver, Kuzey Bavyera Türk Alman Kadınlar Kulübü kurucusu ve onursal Başkanı  Gülseren Suzan Menzel, Nürnberg Belediyesi Meclis Üyesi Cengiz Şahin ile çok sayıda Türk ve Alman davetli hazır bulundu.

Sosyolog Meral Akkent Sunuculuğundaki program, Bavyera Üstün Hizmet Madalyalı Dernek Başkanı Kamile Erdemir`in konuşması ile başladı. Kamile Erdemir şunları söyledi:

ENGELLİ BİR ÇOCUĞUN ANNESİYİM

“Derneğin 35’inci yıla ulaşması beni çok etkiliyor. Ben engelli bir çocuğun annesiyim. Kendi yaşadıklarım ve engelli çocuğu olan Türkiyeli diğer ailelerle ilgili gözlemlerim 1986 yılında, bana sorunlarımızın tartışabileceği ve deneyimlerimizi paylaşılabileceği bir grup kurma fikri verdi.

1987 YILINDA KAYITLI DERNEK OLDUK

Bu gurup önce benim Alman ve Türk tanıdıklarımdan oluşuyordu. Bu, bir kendi kendine yardım grubuymuş. O zaman bu terimi bilmiyordum.1987 yılda kayıtlı dernek olduk. Çalışmalarım, hiç kolay olmayan kaderimle başa çıkmamda bana yardımcı oldu. Derneğimiz giderek göçmen kökenli ve göçmen olmayan insanlar için büyük bir uluslararası proje haline geldi.

BİSİKLET KURSLARI YAPILDI

Kadınlar için bisiklet kurslarından hafıza kuvvetlendirme kurslarına kadar farklı dilde sayısız kurslarımız oldu. Sebatla çalışıyoruz ve diğer kurumlarla işbirliğimizi daha da genişletmek istiyoruz.

TÜM GÖNLLÜLERE TEŞEKKÜRLER

35 Yıl boyunca derneği amaçları ve danışmanlık hizmetleri çerçevesinde destek veren tüm gönüllülerimize ve çalışanlarımıza teşekkür ederim

Konuşmasının ardından TİM dokümanter film gösterisin yapıldı.

Daha sonra, söz alan Nürnberg Başkonsolosu Serdar Deniz ise özetle şöyle konuştu:

DOĞUL ÖNCESİ VE SONRASI

“TİM’in 35’inci kuruluş yıldönümü münasebetiyle, başta Derneğin kıymetli Başkanı ve saygı değer büyüğümüz Sayın Kamile Erdemir olmak üzere cefakâr yönetim kurulu üyelerini ve bu derneği faaliyetlerine madde-manevi katkı veren tüm vatandaşlarımızı en samimi dileklerimle kutluyorum

Evrensel tanımıyla engelli kişi, doğum öncesi ya da doğum sonrası çeşitli nedenlerle psikolojik   bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal gerek simleri karşılamada güçlükleri olan bireyi ifade ekmektedir.

ÜLKEMİZDE DÖRT MİLYON, BEŞ YÜZ BİN VATANDŞIMIZ ENGELLİ

Bugün itibari ile, ülkemizde görmeyen, işitmeyen, hareket edemeyen, zihinsel ve ruhsal denge sorunu yaşayan yaklaşık dört milyon beş yüz bin vatandaşımız bulunmaktadır. Bu sayının yaklaşık bir milyon beş yüz binini çocuklar oluşturmaktadır. Devletimiz engelli Çocukların eğitimi için okullar açmıştır. Ülkemizde görme engellileri için yedi, işitme engelliler için yirmi bir ortopedik engelliler için bir okul hizmet vermektedir

HER SAĞLIKLI İNSAN YARININ ENGELLİ ADAYIDIR

Unutmayalım ki, her sağlıklı insan yarının engelli adayıdır. Bu hayatta yarın ne olacağımızın bir garantisi var mı? Adımlarımızın biçiminin ne önemi var. Mühim olan yürüyüşümüzle sevgi ve dostluk köprüsünü geçmektir. İşte TİM derneği tam da bu yolda Başkonsolosluğumuzun görev bölgesini teşkil eden Kuzey Bavyera’da engelli insanlarımıza 35 yıldır kol kanat gererek, mut olmayı sürdürmekte ve bütün toplumun takdirini kazanmaktadır. Bu yönüyle, görev bölgemizdeki 170 civarında dernek ve sivil toplum kuruluşlarımız arasında müstesna bir yere sahip olan TİM’in bundan sonra de uzun yıllar, engelli insanlarımıza yönelik hizmetlerini daha da kuvvetli bir şekildi sürdüreceğine olan inancım tamdır.

MÜZİK VE PALYAÇO RENK KATTI

Konuşmaların ardından, Ziynel&Onur müzik grubu ile Palyaço Markus Just etkinliğe renk kattılar. Daha sonra davetlilere çeşitli ikramda bulunuldu.

ha-ber.com/Taner TÜZÜN / NÜRNBERG
Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.