Turizm sezonu açılırken esnafa ağır eleştiri

Turizm sezonu açılırken esnafa ağır eleştiri

ABONE OL
23:42 - 08/08/2019 23:42
Turizm sezonu açılırken esnafa ağır eleştiri
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası ATSO) ve Antalya Esnaf ve Sanatkâr Odaları AESOB) işbirliği ile esnafların da katıldığı kahvaltılı ”Turizm Sezonu Açılışı” töreni düzenlendi.

ATSO Başkanı Davut Çetin burada yaptığı konuşmada, Turizm Haftası etkinliklerinde farkındalık artırmak için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Yeni turizm sezonunda turistleri ağırlamak için belediyelere hem de esnafa önemli görevler düştüğünü belirten Çetin, (Turist şehre inmiyor. Esnaf turizmden yeterli kadar yararlanamıyor) diye şikâyet eden esnafın da kendisine çeki düzen vermesini istedi.

Geçen yıl Antalya’nın yerli ve yabancı 20 milyon turist ağırladığını anımsatan Çetin, kent merkezinde ATSO olarak, farkındalık yaratmak için yaptırdıkları Antalya Kültür Sanat’a (AKS) esnafın sahip çıkmadığını ifade eden Davut Çetin, şöyle devam etti.

”Kent merkezi esnafı Turist gelmiyor) diye sürekli şikâyet ediyor. Esnaf bir de kendisine bakması lazım. Bunu iyi düşünmesi lazım. Yerli ve yabancı turistin hizmetine açtığımız AKS’ye 66 bin sanatsever ziyaret etmiş. Ama esnaf sahip çıkmadı. Buraya müşterilerinizi bile getirebilirsiniz. Kaleiçi’nde farkındalık yaratmak için ATSO Evi yaptık. Sahip çıkmıyorsunuz. Ama Japonlar, Koreliler geliyor.”

İŞYERLERİNİZİ ERKEN AÇIN

Antalya esnafının işyerlerini sabah erken saatlerinde açmasını isteyen Çetin, ”Avrupa’da esnaf erken saatlerde işyerlerini açıyor. Bizim esnaf saat 9.00 da açıyor. Sabah daha erken saatlerde işyerinizi açın. Sabah erken saatlerde turistler geziyor. Ama esnaf dükkanını açmamış. Kent merkezlerinde gece ticaretine dönmek lazım. Şehirde ses, gürültü ve görüntü, ışıklandırmaya ihtiyaç var. Antalya şehir merkezi akşamları çok sessiz. Ses, gürültü yapmamız lazım. Şehre turist çekmek için etkinlikler yapalım” dedi.

TURİST GÜVEN DUYMALI

AESOB Başkanı Adlıhan Dere de, Rus uçağının düşürülmesi, FETÖ terör örgütü ve PKK gibi terör örgütlerinin de etkisiyle Antalya’da turizmin kötü bir sezon yaşadığını, ancak Vali Münir Karaloğlu’nun göreve başlamasıyla 2016, 2017 ve 2018 sezonlarının iyi geçtiğini belirtti.

Esnafın turizm sezonuna ne kadar hazır olduğunu soran Dere, şunları kaydetti.

”Kent merkezine gelen esnaf turizmden ne kadar pay alıyor. Acenteler tarafından, turistler AVM’lere yönlendiriliyor. Ama esnaf olarak bizim turistler için ne hazırlığımız var? Taksi fiyatları farklı farklı alınıyor. Turist güven duyması lazım. Satışa sunulan ürünlerde mutlaka etiket olmalı. Farklı farklı etiket olmamalı. Turist etikette neyi kaç liraya alacağını bilmeli. Esnaf olarak kendimize çeki düzen vermeliyiz. Turist esnafa güven duymalı.”

Önümüzdeki günlerde Valiliğin katkılarıyla taksici esnafla toplantı yapacaklarını ifade eden Dere, ”Üniversite ile işbirliği yaparak esnaf müşteri ilişkileri konusunda bilgilendireceğiz” dedi.

BELEDİYE BAŞKANI BÖCEK

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ise Antalya’ya gelen turist sayısının 20 milyona, gecelemenin de 700 bine ulaştığını anımsattı. Kaleiçi merkezinde ticaretin gelişmesi için projeleri olduğunu vurgulayan Böcek, belediye denetimleri için yeni bir komisyonun kurulacağını kaydetti. Başkan Böcek, esnafa yeni turizm sezonunda bol kazançlar diledi.

ANTALYA’NIN BAŞ AKTÖRÜ TURİZM SEKTÖRÜ

Antalya Valisi Münir Karaloğlu da kent ekonomisinin baş aktörünün turizm sektörü olduğunu belirtti. Turizm sektörünün iyi olmasının birçok sektöre yaradığını ifade eden Karaloğlu, ”Hedefimiz esnafımızın turizmden aldığı payı artırmaktır. Turizm Havaalanı ile oteller arasında yapılıyor) diye şikayet ediliyor. Eğri oturup doğru konuşalım. Turizm sezonu öncesi esnaf olarak neyi değiştirdik nasıl bir heyecan yarattık” dedi.

Antalya’nın dünyanın en güvenli kentlerden biri olduğunu vurgulayan Vali Münir Karaloğlu, trafik güvenliğini de en iyi şekilde sağlamaya çalıştıklarını bildirdi.

Başta büyükşehir olmak üzere ilçe belediyelerin de turizm sezonuna iyi hazırlanması gerektiğini anlatan Karaloğlu, kentin gece de gündüz gibi aydınlatılması gerektiğini söyledi. Vali Münir Karaloğlu, sözlerini şöyle tamamladı.

”Kent gece de aydınlatılmalı. Avrupa’da Moskova’da müthiş aydınlatmalar var. İnsanın içeri giresi bile gelmiyor. Esnaf kendi kendine de otokontrol yapabilmeli. Antalya halen etiketi, fiyatlardaki farklılıkları konuşuyorsak elbette turist şehre inmez. Turist taksiye bindiğinde kaç para ödeyeceğini bilmeli. Eğer ne kadar ücret ödeyeceğini bilmiyorsa turist gelmez. Bir yanlış kartopu gibi geri döner. Kötülük çabuk yayılır. Esnaf olarak birbirinizi de kontrol edin. (Bak arkadaş etiket koymamışsın, kıyafetin, tezgâhın uygun değil. Çalışanın kılık kıyafetini düzenle) demeli. Bunları konuşmak zorundayız. Hepimizin sorumlulukları var. Bu sorunları çözüp esnafın daha fazla turizmden daha fazla yararlanmasını istiyoruz.”

ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.