DOLAR

32,3169

0.2%
EURO

35,1436

0.03%
ALTIN(gr)

2.294,23

0,75%
BİST 100

9064.45

0,75%
Turizm kaynaklı daralma sürecek

Turizm kaynaklı daralma sürecek

ABONE OL
22:52 - 31/08/2020 22:52
Turizm kaynaklı daralma sürecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best
ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Yılın üçüncü çeyreğinde ekonominin büyüyeceği ancak, turizm kaynaklı daralmanın devam edeceği belirtildi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Başkanı Davut Çetin, TÜİK’in açıkladığı 2. Çeyrek GYSYH verilerini değerlendirdi.

TÜİK verilerine göre, Türkiye ekonomisinin 3. çeyrekte büyüyeceğini ancak Antalya’da turizm kaynaklı daralmanın devam edeceğini öngördüklerini belirten Çetin, desteklerin il ve sektör bazında farklılaşması gerektiğini kaydetti. Çetin, ‘’Antalya için kredi, vergi ve istihdam desteklerinin 2021 yılının sonuna kadar sürdürülmesi gerekiyor’’ dedi.

Türkiye ekonomisinin bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 9.9 daraldığını,  en büyük daralmanın ise hizmetler sektöründe olduğunu vurgulayan Çetin, şunları kaydetti.

‘’Turizm ve ticaret sektöründe yüzde 25, sanayi sektöründe yüzde 16.5, inşaat sektöründe yüzde 2.7, kamu, sağlık, eğitimde ise 2.4, diğer hizmetlerde de yüzde 18 olarak gerçekleşti. Tarım sektöründe yüzde 4, bilgi-iletişim sektöründe yüzde 11, finans sektöründe yüzde 27.8, gayrimenkul gelirlerinde de yüzde 1.7 büyüme kaydedildi.’’

’Türkiye ekonomisinin baz etkisine rağmen OECD ve AB ortalamasına benzer bir küçülmeyle karşı karşıya kaldığını, hane halkı tüketiminin reel olarak yüzde 8,6 küçüldü.ğüne dikkat çeken Çetin, ‘’Ancak asıl etki ihracattaki yüzde 35.3 düşüşten kaynaklandığı görülmektedir. Kamu harcamaları büyümeye reel olarak katkı sağlamamıştır’’  dedi.

Covid-19 pandemisinin bütün dünya gibi Türkiye ekonomisinde de bir küçülmeye neden olduğunu vurgulayan Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü.

‘’Kredi destekleriyle ekonomide üçüncü çeyrekte güçlü bir büyüme gerçekleşse de bunun dördüncü çeyrekte devam edemeyeceği, yıllık büyümenin negatif kalabileceği anlaşılmaktadır.  Türkiye ekonomisinde belirsizlikleri azaltarak güven artıracak, vergi gibi reformları da içeren yeni bir ekonomik program açıklanmasını gerekli.’’

Antalya ekonomisinde daralmanın ikinci çeyrekte yüzde 28’e yakın olduğunu anlatan Çetin, şöyle devam etti.

‘’TUİK verilerine göre konaklama ve yiyecek hizmetleri sektörlerinin Türkiye GSYH’sı içindeki payı 2019’da yüzde 3.4 olmuştur. Bu nedenle turizm gelirlerindeki kaybın GSYH etkisi düşük kalmaktadır. Oysa konaklama ve yiyecek hizmetleri sektörünün Antalya GSH’sı içindeki payı yüzde 25’e yakındır. 2. çeyrekte Antalya ekonomisinde küçülme yüzde 28’e yaklaşacak. Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte büyümeye geçecek, ancak Antalya ekonomisinde turizm kaynaklı daralma devam edecektir.’’

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.