Turistlere Antalya Lezzetlerini tanıtma projesi

Turistlere Antalya Lezzetlerini tanıtma projesi

ABONE OL
02:25 - 09/08/2019 02:25
Turistlere Antalya Lezzetlerini tanıtma projesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Antalya Ticaret Borsası Meclis üyesi, aromatik ve tıbbı bitki ihracatçısı Ergin Civan, Ticaret Borsası meclisinde Sektör Değerlendirmeler bölümünde yaptığı konuşmada, Antalya’nın bir turizm kenti olduğunu, havayolu ile çok ciddi sayıda turistin bölgeye geldiğini anımsattı.

Antalya Ticaret Borsası Meslek Komitelerinde yaptıkları çalışmalar sonrasında Antalya’ya özgü yöresel lezzetlerin turistlere tanıtılması amacıyla kampanya başlatılması önerisinin kabul edildiğini söyleyen Civan, ‘’Antalya’ya özgü birçok lezzet var. Turunç reçeli, piyaz, lokum, börek, narenciye, zeytin, zeytinyağı ürünleri gibi… Coğrafi işaretli ürünlerimizi daha fazla tanıtarak daha çok katma değerli ürün yaratabiliriz. Antalya Ticaret Borsası’nın öncülüğünde böyle bir tanıtım kampanyası başlatabiliriz” dedi.

Antalya’ya özgü lokum, reçel gibi ürünlerin uçaklarda veya turistleri geliş ve gidişlerinde ücretsiz tanıtımın yapılabileceğine dikkat çeken Ergin Civan şöyle devam etti.

”Antalya’nın tatlarını, yöre lezzetlerini tanıtıp hem de katma değer yaratmayı hedefledik. Bu arada aromatik ve tıbbi bitki ürünlerimizi de tanıtma olanağı ortaya çıkar.

Bu önerimizi paylaştığımız birçok kuruluştan aradılar. Bize (Ne yapabiliriz) diye soruyorlar. Bir proje olarak başlatmayı hedefliyoruz.”

Ergin Civan projeyi detaylandırdıktan sonra konuyu yönetim kuruluna getireceklerini, daha sonra da Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) desteklerinden yararlanılabileceğini kaydetti.

Antalya Borsası Meclis Üyesi Nuri Büyükselçuk da bu projeye Burdur’un ceviz ezmesi ile Isparta’nın gül ürünlerinin de tanıtım içinde yer alması gerektiğini belirterek, THY’nin daha önce uçaklarda lokum ve fındık dağıtarak Türk ürünlerinin tanıtımı yaptığını anımsattı.

HUBUBAT REKOLTESİ

Büyükselçuk, ayrıca Antalya bölgesinde hububat hasadının Ramazan bayramında başlayacağını ifade ederek, şöyle konuştu.

”Hububatçılar ve üreticiler olarak iki bayramı bir arada kutlayacağız. Hububat üretimi bölgemizde çok fazla önem arz etmiyor ama yine de önemli üretim bölgesi… Tarımda ekili alanlar daralıyor. Ancak dekar başı verim artıyor. Buğday taban fiyatı erken açıklandı. Geçen yıla göre buğday fiyatlarında geçen yıla göre yüzde 30 artış var. Girdi fiyatları ne kadar artsa da bu fiyatlar üretici için tatminkâr diye düşünüyorum.”

Meclis Üyesi Hüseyin Simav ise sütün referans fiyatının 2 TL olarak belirlendiğini ancak artan girdi fiyatları karşısında bu fiyatın yetersiz olduğunu bildirdi. Simav, ”Geçtiğimiz günlerde açıklanan süt fiyatları yem girdi maliyetlerinin artması nedeniyle üreticiyi sevindirmedi” dedi.

Antalya Ticaret Borsası Meclis Üyesi Ata Sönmez de 3 yıldır et fiyatlarının yerinde saydığını, yem fiyatlarının ise 3 kat arttığına dikkat çekerken, yakında karkas et ithalatının başlayacağını kaydetti. Sönmez, ”Hayvan yetiştiriciliği uygulanan politikalar nedeniyle adeta cezalandırılıyor. Türkiye karkas et konusunda dışa bağımlı hale getirilecek” diye konuştu.

DOMATES İHRACATI ZORLAŞIYOR

Antalya Ticaret Borsası Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci, domateste iklimin etkisiyle de tonajın düştüğünü söyledi. Buna rağmen domatesin 50 kuruşa satıldığına dikkat çeken Ekinci, şunları kaydetti.

”Artık Türkiye’nin domates ihraç ettiği Ukrayna, Rusya, Romanya gibi ülkelerin kendi domatesleri çıkmaya başladı. Domates ihracatı Aralık ayı ile Nisan ayına kadar yapılıyordu. Nisan ayından sonra domateste ihracat şansı kalmadı. Domates üretici de 50 kuruş ile 1 TL arasında.”

12 AY ÇİÇEK İHRACATI

Meclis Üyesi Selçuk Çelebi, çiçekte yayla üretimine başlandığını belirterek, ilk kez bu yıl çiçek ihracatının 52 haftaya yayıldığını bildirdi. Çelebi, ”Yayla bölgelerinde çiçek üretimi iyi gidiyor. Isparta yaylalarında çiçek üretimi başladı. Antalya üretimi ile birleşti. Bundan böyle 12 ay 52 hafta ihracat yapabiliyoruz. Daha önceki yıllarda 3-4 hafta ihracat duruyordu. Bundan böyle yılın 12 ayı 52 haftada ihracat yapabiliyoruz. Bunu hedeflediğimiz için mutluyuz” diye konuştu.

ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.