TTB Başkanı Fincancı Hakkında 7 Buçuk Yıl Hapis İstemi

TTB Başkanı Fincancı Hakkında 7 Buçuk Yıl Hapis İstemi

ABONE OL
15:57 - 25/11/2022 15:57
TTB Başkanı Fincancı Hakkında 7 Buçuk Yıl Hapis İstemi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafından 27 Ekim’den beri tutuklu bulunan Türk Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi.

İddianamede Prof. Dr. Fincancı hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası isteniyordu.

İddianamenin kabul edilmesinden sonra duruşma gününün açıklanması bekleniyor.

Prof. Fincancı neden yargılanıyor?

Türk Tabipleri Birliği Başkanı, PKK’nın Türk Silahlı Kuvvetleri’ni “kimyasal silah kullanmak”la suçladığı video hakkında 19 Ekim’de Medya Haber TV adlı televizyonda katıldığı bir programda, “Görüntüleri daha önce izlemiştim belli ki sinir sistemini doğrudan tutan toksik, zehirli, kimyasal gazlardan biri kullanılmış durumda. Bu bölgelerde inceleme yapılması bir zorunluluk kapsamında. Bu kapsamda bağımsız heyetlerin oraya girişinin engellenmemesi mutlaka gerekir. Ama ne yazık ki bu konuda bir engelle karşılaşmışlar” ifadelerini kullanmıştı.

Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın açıklamalarının Türk medyasında yer alması sonrası 20 Ekim’de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmış, Cumhurbaşkanı Erdoğan da “Türk Tabipler Birliği Başkanı ile ilgili yargı harekete geçmiştir. Hem bu kişiyle, hem bu kurumla ilgili adımlar atılacak. Bakanlarımıza, Tabipler Birliği başta olmak üzere meslek örgütlerinde yeni yapıya geçilmesine yönelik mevzuat çalışmalarının hızlandırılması talimatı verdik. Gerekirse yasal düzenlemeyle bu ismin değişmesini sağlayacağız” değerlendirmesini yapmıştı.

MHP lideri Devlet Bahçeli de Türk Tabipleri Birliği’nin adından “Türk” ifadesinin çıkarılması için çağrıda bulunmuştu.

Fincancı: “Kimyasal silah ifadesi kullanmadım”

Yaklaşık 1 aydır cezaevinde bulunan Fincancı, dün BBC Türkçe’den Mahmut Hamsici’nin yazılı olarak gönderdiği sorulara verdiği yanıtta, Medya Haber TV’nin yanıtlarını bağlamından kopartarak yayınladığını savundu.

Türk Tabipleri Birliği Başkanı, “Kimyasal silah ifadesi kullanmadım, sonrasında ise çatışmalarda yasak olmasına rağmen kimyasal silahlar kullanılabileceğini, bu tür iddialar olduğunda etkili bir soruşturma yapılması gerektiğini, ölümle sonuçlanmış olaylarda bu tür iddiaların aydınlatılabilmesi için Minnesota Protokolü kılavuzluğunda otopsi yapılmasının önemini vurguladım. Bana yöneltilen soru kimyasal silah kullanım iddiasıydı, bir toksik gaz etkilenmesine işaret eden belirtileri değerlendirip bu yönde iddia varsa yapılması gerekenleri sıraladım. Belli ki anlaşılır olmamış aktardıklarım” dedi.

VOA tarafından geçilen TTB Başkanı Fincancı Hakkında 7 Buçuk Yıl Hapis İstemi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. TTB Başkanı Fincancı Hakkında 7 Buçuk Yıl Hapis İstemi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan TTB Başkanı Fincancı Hakkında 7 Buçuk Yıl Hapis İstemi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.