Trump Wisconsin’de Dava Açtı

Trump Wisconsin’de Dava Açtı

ABONE OL
08:49 - 02/12/2020 08:49
Trump Wisconsin’de Dava Açtı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Başkan Donald Trump, Wisconsin eyaletinde Demokrat Partili seçmen nüfusunun en yoğun olduğu iki ilçede kullanılan 221 bin oyun geçersiz sayılması için dava açtı. Trump’ın Biden’a yaklaşık 20 bin 700 oy farkıyla mağlup olduğu Wisconsin’de başlattığı bu hukuk mücadelesinden zaferle çıkma olasılığı düşük görünüyor.

Trump, davayı, Wisconsin eyaletinin Demokrat Partili Valisi Tony Evers ve Wisconsin Seçim Komisyonu Başkanı’nın Biden’ı seçimin galibi ve eyaletin 10 Seçiciler Kurulu oyunun sahibi olarak tescillemesinden bir gün sonra açtı. Önce alt mahkemede görülmesi yerine davaya doğrudan Wisconsin Eyalet Yüksek Mahkemesi’nin bakmasını talep eden Trump, mahkemenin, Vali Evers’ın Biden’ın oylarına verdiği tescili geri çekme talimatı vermesini de istiyor.

Muhafazakar yargıçların çoğunlukta olduğu Wisconsin Eyalet Yüksek Mahkemesi, başkanlık seçiminde kullanılan oyların geçersiz sayılması için yine muhafazakarlar tarafından açılan iki ayrı davayı görüp-görmeyeceğine de karar vermeye çalışıyor.

Trump, Milwaukee ve Dane ilçelerinde oy sayımının yeniden yapıldığı sırada, postayla gönderilen çok sayıda oyun yasadışı olarak kullanıldığını iddia etmişti. Ancak yerel seçim yetkilileri, uzun yıllardır kullanılan ve hiçbir zaman yasalara aykırı bulunmayan uygulamaları hedef alan Trump’ın bu iddialarını reddetmişti.

Trump, Wisconsin eyaletinde muhafazakar seçmenlerin çoğunlukta olduğu ve kazandığı ilçelerde kullanılan oylar aleyhine herhangi bir dava açmadı.

Biden kampanyasının Wisconsin ayağı sözcüsü, konuya ilişkin henüz yorumda bulunmadı.

Wisconsin Valisi Evers’ın sözcüsü ise Vali’nin seçimlerin “güvenli, adil ve yüksek katılımlı” olduğu yönünde daha önce sarfettiği sözleri hatırlattı.

Trump’ın Wisconsin’deki avukatı Jim Troupis ise yaptığı açıklamada, “Wisconsin halkı yasaların her yerde aynı şekilde uygulandığı bir seçim sürecini hak ediyor, bu açık ve net. Dane ve Milwaukee ilçelerindeki yeniden sayım işlemleri sırasında kesinlikle biliyoruz ki yasadışı oy pusulaları, eyaletin seçim sonuçlarını haksız olarak etkilemiştir” ifadelerini kullandı.

Trump kampanyası, seçimin çekişmeli geçtiği başka eyaletlerde de davalar açtı.

Cumhuriyetçi Parti’nin Arizona eyaletindeki başkanı Kelly Ward’ın Biden’ın eyalette elde ettiği zaferi geri çevirmek için açtığı dava, Phoenix kentinde Perşembe günü görülmeye başlanacak. Bir yargıç, Kelly Ward’un avukatları ve uzmanların, postayla kullanılan 100 oy pusulasını içeren zarflar üzerindeki imzaların kayıtlardaki imzalarla aynı olup-olmadığını tespit etmesine izin verdi. Arizona’dan alınan seçim sonucunu Pazartesi günü tescil eden Eyalet Genel Sekreteri Demokrat Partili Katie Hobbs ise böyle bir değerlendirmenin gerçeklere dayalı temeli olmadığını vurguluyor.

Öte yandan Trump’ın hukuk mücadelesi vermek için önünde bulunan süre giderek azalıyor. Seçiciler Kurulu 14 Aralık’ta, Kongre ise 6 Ocak’ta oyları saymak ve tescil etmek için toplanacak.

Trump’ın Wisconsin’de açtığı davanın amacı, postayla kullanılan 170 bin 140 oyu geçersiz saydırmak. Bunun gerekçesi, postayla oy kullanan bu seçmenlerin kayıtlarında postayla oy kullanma başvurusunda bulunduklarına ilişkin yazılı bir belge olmadığı iddiası.

Sandık başına giderek bizzat erken oy kullanan seçmenler, oy pusulalarını içine koydukları bir zarf dolduruyor. Bu zarf, yazılı kayıt yerine geçiyor. Ancak günümüzde erken oy kullanma başvurusunda bulunanların büyük çoğunluğu, bu başvuruyu internet üzerinden yapıyor. Seçmenin adı, kağıt belge olmadan, elektronik kütüğe yazılıyor.

Trump, üzerindeki eksik adres bilgileri seçim yetkilileri tarafından doldurulan 5.517 oy pusulasını geçersiz saydırmak istiyor. Ancak eyalet seçim komisyonu, seçimlerden önce yaptığı açıklamada, yetkililerin, postayla kullanılan oy pusulalarının konduğu zarflar üzerindeki eksik bilgileri tamamlayabileceklerini söylemişti. Bu uygulama, en az 11 seçimdir yürürlükte.

VOA tarafından geçilen Trump Wisconsin’de Dava Açtı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Trump Wisconsin’de Dava Açtı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Trump Wisconsin’de Dava Açtı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.