Trump Beyaz Saray'da Sırbistan ve Kosova Liderlerini Ağırlayacak

Trump Beyaz Saray'da Sırbistan ve Kosova Liderlerini Ağırlayacak

ABONE OL
13:50 - 04/09/2020 13:50
Trump Beyaz Saray'da Sırbistan ve Kosova Liderlerini Ağırlayacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Başkanı Donald Trump, bugün Beyaz Saray’da Kosova Başbakanı ve Sırbistan Cumhurbaşkanı’nı ağırlayacak. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Trump’ın liderlerle Oval Ofis’te görüşeceği belirtildi.

Beyaz Saray açıklamasında, Kosova Başbakanı Avdullah Hoti ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić’in görüşmeler sonrasında ABD Başkanı Donald Trump’la birlikte üçlü bir imza törenine katılacakları belirtildi. Ancak imzalanacak olan belge hakkında bilgi paylaşılmadı.

ABD’nin ev sahipliğinde yapılan Sırbistan-Kosova görüşmeleriyle ilgili olarak Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić, görüşmelerin ilk gününde kendisinin önüne taslak bir anlaşma konduğunu söyledi. Anlaşmanın karşılıklı tanınma anlamına geldiğini belirten Vučić, bunu reddettiğini açıkladı.

Başkan Trump’ın Kosova ve Sırbistan arasındaki barış görüşmeleri için görevlendirdiği özel temsilcisi Richard Grenell, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, bu taslak anlaşma iddiasının doğru olmadığını belirtti.

Kosova Başbakanı Hoti’yse kendisine bu tarz bir anlaşma sunulup sunulmadığına dair herhangi bir açıklamada bulunmadı. Ancak Kosova’ya zarar verecek bir anlaşmanın önlerine gelmediği, Beyaz Saray’dan da asla böyle birşeyin gelmeyeceği yorumununda bulundu.

Taraflar arasında yapılan ilk gün görüşmelerinin ardından Grenell, yine Twitter hesabından, “Son derece yapici bir gün oldu. Umutluyum” mesajını paylaştı.

Daha önce Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien da görüşmelerle ilgili olumlu yorumlarda bulunmuştu.

O’Brien açıklamasında ayrıca American Financial Corporation for International Development, Millennium Challenge Corporation ve American Export-Import Bank’a da görüşmelere katıldıkları için teşekkür etti.

O’Brien, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda görüşmelerin çok iyi geçtiğini ve gerçek anlamda ilerleme kaydedildiğini ifade etti.

Beyaz Saray’da Başkan Donald Trump’la yapılacak görüşmenin ardından Sırbistan Cumhurbaşkanı ve Kosova Başbakanı, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’yla bakanlık binasında ayrı ayrı görüşecekler.

Sırbistan, 2008 yılında Sırbistan’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı resmi olarak tanımıyor. Sırbistan’ı Rusya ve Çin de tanımıyor.

Buna karşın ABD ve BM’nin 100’den fazla ülkesi Kosova’yı bağımsız bir devlet olarak tanıyor. Avrupa Birliği’ndeyse Slovakya, Kıbrıs Rum Kesimi, Yunanistan, Romanya ve İspanya, Kosova’yı bağımsız bir ülke olarak tanımıyor.

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.