TIP FAKÜLTELERİNİ DE KAPATIN BARİ

ABONE OL
22:12 - 04/08/2022 22:12
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Oldu olacak SSK karar versin!..

Hastalıklara teşhisi SSK uzmanları koysun, hangi hastalıkta hangi ilacın kullanılacağına, ne kadar süreyle, günde kaç doz alınacağına, ne kadar sürede sıhhat bulunacağına, ameliyat gerekip gerekmediğine…

Hepsine SSK karar versin…

Doktorunuz teşhis koyuyor, raporlu ilacınızı yazıyor, kullanma talimatını belirtiyor ama eczaneye gidiyorsunuz, “SSK bu ilacı ödemiyor, şu ilacı ödüyor, zaten muadili, içeriği aynı” diyor. Maddi durumunuz uygunsa, doktorun yazdığı ilacı, ücretini ödeyerek alıyorsunuz. Ödeme gücünüz yoksa, SSK’nın önerdiğini alıyorsunuz ama o da ne; ne adedi doktorunuzun yazdığı ne de günde kaç doz alınacağı aynı!.. Bu defa eczacıya, “Doktor şu kadar süreyle ve günde şu kadar doz kullanmamı önerdi ama siz neden az verdiniz?” diyorsunuz, “Doktorunuz öyle yazmış.” diyor. Dönüp doktora soruyorsunuz, “Hayır, ben ne o ilacı ne de süresi ve dozunu öyle yazdım.” diyor. Hatta emin olmak için bilgisunarına bakıyor; evet öyle değil, size söylediğim gibi yazmışım diyor…

Tekrar eczaneye gidip anlatıyorsunuz, “Ama burada öyle yazıyor.” diyor. Bir süre şaşkınlıkla kalakalıyorsunuz ve ısrar ediyorsunuz Doktor böyle yazmamış diye, bu defa diğer çalışana soruyor eczacı, “Bu bilgisayarda mı, sistemde mi bir sorun var, neden doktorun yazdığı reçete farklı görünüyor?” diyor, “Oradaki Doktorun yazdığı değil, SSK doktorun yazdığı reçeteyi dikkate almıyor, kendi ödeyebildiği ilaçla değiştiriyor, kullanım süresini de dozajını da kendisi düşürüyor.” diyor. “Kısa süre önce aldığımda böyle bir şey yoktu” diyorsunuz, “Bu yeni uygulama.” diyor. “Ne zaman yürürlüğe girdi?” diyorsunuz, “Bir ay önce” diyor. “Ama ben alalı bir ay bile olmamasına rağmen, Doktorun yazdığını vermiştiniz.” diyorsunuz… Eminsiniz de ama fazla itiraza da korkuyorsunuz, “Aaa yanlış vermişiz, farkını vereceksiniz.” demelerinden korkuyorsunuz!.. Üstelik o günden bugüne dolar da yükseldiğinden sizin zaten pul olmuş paranız biraz daha pul olmuş, diğer her şeye sürekli gelen zamlarla alım gücünüz de epey azalmış!..

Velhasıl doktorun teşhisi ve tedavisinin bir kıymeti harbiyesi yok artık. Karar mercii SSK! Sizin hastalığınız, Doktorun teşhis ve önerisi değil, kendi bütçeleri önemli! Ödeme güçleri yok çünkü!..

Hele de ithal ya da yurt dışı patentliyse yandınız!..

Sağlık Bakanlığı, doların piyasa değerini, işçinin, emeklinin gelirini, alım gücü olup olmadığını bilmez gibi, ilaçta kur’u 6 tl’ya sabitliyor, kalan farkı size ödetiyor.

Ödediniz ödediniz, yoksa ne olacağınızın önemi yok, hatta ölseniz daha bile iyi olur, bir kişinin tedavi masrafı ve maaşından kurtulurlar!..

Hastanın kıymeti yok da Doktorun var mı ki? Onlar da umursanmıyor, “Giderseniz gidin.” deniliyor. “Yeni mezunlarla götürürüz biz işi.” deniliyor. Uzmanlaşmak için yine uzunca bir eğitim ve araştırma yanı sıra, yılların tecrübesi gerektiğini de mi bilmiyorlar ki?

Hadi tedavilerde kör topal idare ettik, hatta bu gidişle belki kocakarı ilaçlarına kadar düşeceğiz ama ya ameliyatlar ne olacak? Onları da mı SSK uzmanları ya da yeni mezun doktorlar yapacak? Hele de cerrahlık öyle kolay iş değil, her bistüriyi eline alanın, kitaplarda okuduğuyla yapacağı iş değil. Yılların gözlem ve tecrübesi gerekir ama kimin umurunda?

Neredeyse her ile, hatta köylere kadar tıp fakültesi açarak olmuyor bu iş!.. O tıp fakültelerine yeterli donanım gerekli, yeterli sayıda uzman akademisyen gerekli, o çocuklara yeterli yurt, burs gerekli. Öyle üç beş kuruşluk da değil. Yeterince beslenebilecekleri, o dünyanın fiyatı kitapları alabilecekleri kadar burs gerekli!..

Ama kimin umurunda?!

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.