Tıp Bayramı Berlin Büyükelçiliğinde gerçekleştirildi

Tıp Bayramı Berlin Büyükelçiliğinde gerçekleştirildi

ABONE OL
19:09 - 31/03/2023 19:09
Tıp Bayramı Berlin Büyükelçiliğinde gerçekleştirildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Berlin Sağlık Elemanları Derneği (BGTM-Berliner Geselschaft Türkischer Mediziner e.V.) ‘18. Disiplinlerarası Bilimsel İlkbahar Konferansı‘ ve geleneksel ’14 Mart Tıp Bayramı*’nı Büyükelçilikte gerçekleştirdi.

18 Mart 2023 Cumartesi akşamı T.C. Berlin Büyükelçiliği’nde, Büyükelçi Ahmet Başar Şen’in  evsahipliğinde düzenlenen ve bilimsel yönetmenliğini Dr. Mehmet Küçükoğlu’nun üstlendiği etkinlik;  6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli ve 11 ilimizi vuran büyük depremde hayatını kaybedenler ve yaşamını   yitiren tüm doktorları ile sağlık personelini anmak amacıyla yapılan saygı duruşu ile başladı.

Saygı duruşunun ardından BGTM’nin Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Doktor Erdal Şafak yaptığı ‘hoşgeldiniz’   ve ‘açılış’ konuşmasıyla toplantıyı başlattı. Dr. Şafak’tan sonra ‘Kalp yetmezliği ve atriyal fibrilasyon’ konulu ilk sunumu Dr. Yunus Ayral yaptı.

Etkinliğin ‘Kültüre duyarlı sağlık hizmetleri/kültürel ve sosyal alanlarda salutogenez kültürlerarası bağlam’ –  Kultursensible Gesundheitsversorgung/Salutogenese im kulturellen und interkulturellen Kontext’ konulu ikinci sunumunu yapan Prof. Dr. Halil Uslucan genellikle Türkiye kökenli Almanya toplumunun sağlık bilinci ve sorunları üzerine konuştu. Prof. Uslucan, sağlık ve hastalık algısında Alman toplumuna kıyasla göçmen kökenlilerin farklarını açıkladı. Bu farkların çoğunun kültürel farklardan sebeplendiğinin altı çizildi.

Prof. Uslucan’dan sonra ‘Kanıta Dayalı Hemşirelik: İleri Hemşirelik Uygulaması (ANP) Kavramı’nın Tanıtımını yapan Juliane Winkler, DRK Kliniklerinin yeni bakıcılık konseptini açıkladı ve üniversitelerde bakımcılık fakültesi Kurulduğunu anlattı. Böylece bakımcılık mesleğinin değeri ve seviyesinin gelecekte yükseleceğini vurguladı. Depremden sonra kendi şahsi çabaları ile deprem bölgesini gezen ve yardım dağıtımı yapan Doktor Zülküf Tekin, deprem bölgesine nasıl yardım ettiğini ve yaşadıklarını anlattı.

Bilimsel toplantının ‘Türkiye ve Suriye’de Yüzyıllık Deprem – Ruh Halini Sarsmak: Sonuçlar ve bunlarla başa çıkma’ konulu son sunumunu Prof. Dr. Meryam Schouler-Ocak yaptı. Ocak, sunumunda Türkiye ve Suriye Depremi dolayısıyla oluşan travmalara değindi ve bu travmaların tedavisi ile önleme imkanlarını anlattı.

T.C. Berlin Büyükelçiliği’nde gerçekleştirilen etkinliğin son konuşmacısı Büyükelçi Ahmet Başar Şen oldu. Şen, ’14 Mart Tıp Bayramı’ dolayısıyla ‘Berlin Türk Sağlık Elemanları Derneği’nin değerli yöneticileri ve mensupları, kıymetli hekimlerimiz, sağlık çalışanlarımız ve saygıdeğer konuklar’ diyerek başladığı konuşmasına; ‘Berlin Türk Sağlık Elemanları Derneği’nin yıllık toplantısı kapsamında sizlere evsahipliği yapmaktan memnuniyet duyuyoruz, Büyükelçiliğimize hoşgeldiniz.Türk ve Alman değerli hekim ve akademisyenlerin bu vesileyle, bilimsel sunum, görüş alışverişi ve tecrübe paylaşımında bulunmalarına imkan sağlıyor olmayı önemli buluyoruz. Bu etkinliği, esasen yaslı ve derin üzüntü içinde olduğumuz bir dönemde tertiplemektesiniz. Geçen sene yaptığımız gibi, bu sene de birlikte ‘14 Mart Tıp Bayramı’nı, anlam ve önemine yaraşır şekilde idrak edelim isterdik. Ancak, Pandemiyi büyük ölçüde geride bıraktığımız ve Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılının gururunu yaşadığımız 2023’te, ne yazık ki ülkemiz, 6 Şubat’ta, tarihinde görülmemiş şiddette iki depremle sarsıldı. Yüzyılın felaketi olarak nitelenen depremler nedeniyle 48 binden fazla insanımız hayatını kaybetti, 100 bini aşkın kişi yaralandı, depremin ağır hasara yol açtığı 11 ilimizde, bu felaketten toplam 14 milyon insanımız doğrudan etkilendi. Depremde kaybettiğimiz vatandaşlarımızı rahmetle anıyor, yaralılara acil şifalar diliyorum.” şeklinde devam etti.

Konuşmasının sonunda depremin yaralarını sarmak için yardım seferberliği başlatan Berlinlilere teşekkür eden Şen, ’18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’ olan 18 Mart’ta, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm milli kahramanlarımız ile vatanı için can vermiş tüm şehitlerimizi, vatan uğruna gözlerini kırpmadan şehadet mertebesine erişen tüm hekim, hemşire ve sağlık çalışanlarımızla birlikte saygı, hürmet ve rahmetle anıyorum.” dedi.

*14 Mart Tıp Bayramı neden kutlanır?                                                                                                                     

14 Mart 1827’de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet’in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı’daki Tulumbacıbaşı Konağı’nda ‘Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire’ adıyla kurulması, Türkiye’de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Tıp Bayramı, her mart ayının 14’ünde kutlanan, Türkiye’de tıp doktorlarının hizmet sorunlarının tartışıldığı, bilime katkılarının ödüllendirildiği bir anma ve kutlama günüdür. İlk kutlama, 1919 yılının 14 Mart’ında işgal altındaki İstanbul’da gerçekleşmiştir. O gün, tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran’ın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermişti. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başlamıştır. 1929-1937 yılları arasında 12 Mayıs günü Tıp Bayramı olarak kutlandı. Bu tarih, Bursa’daki Yıldırım Darüşşifası’nda ilk Türkçe tıp derslerinin başladığı tarih olarak kabul edildiği için Tıp Bayramı yapıldı. Ancak zamanla bu uygulamadan vazgeçildi ve yeniden 14 Mart Tıp Bayramı oldu.

ha-ber.com/Haber ve Fotoğraflar/Hüseyin İşlek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
    Tüm Yorumlar (1)
    • Yunus Uslu

      Ha-ber.com da simdiye kadar yazilmis ve goruntulenmis en buyuk kutlama!
      Tebrikler!

      Yanıtla
      +0
      -0