DOLAR

32,4022

0.18%
EURO

35,0867

-0.14%
ALTIN(gr)

2.324,85

0,25%
BİST 100

9079.97

0,25%
Ticaret Bakanı Pekşan: Türkiye hizmet ihracatçısı bir ülke

Ticaret Bakanı Pekşan: Türkiye hizmet ihracatçısı bir ülke

ABONE OL
14:26 - 27/09/2020 14:26
Ticaret Bakanı Pekşan: Türkiye hizmet ihracatçısı bir ülke
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best
ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekşan, Türkiye’nin ekonomik gelişimi, büyümesi ve kalkınması açısından ihracatın kilit bir rol oynadığını belirterek, ‘’Türkiye bugün net hizmet ihracatçısı konumundadır’’ dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekşan, ATSO tarafından pandemi nedeniyle online düzenlenen ‘’4.Devlet Destekleri Zirvesi’’ne katıldı. Son 18 yılda Türkiye’nin ihracat kapasitesinin artırdığını, Dünya toplam mal ihracatı içindeki payının binde 9,6’a yükseldiğini ifade eden Pekşan, şöyle devam etti.

‘’Turizmden sağlık sektörüne; ulaşımdan eğitim sektörüne kadar sunduğumuz hizmetlerle Türkiye bugün net hizmet ihracatçısı bir ülke konumundadır. Geçen yıl hizmet ihracatımız 65 milyar dolar, hizmet ticareti fazlamız 36.2 milyar dolar gerçekleşti. İhracatçı sayımız her geçen gün artıyor.’’

İhracatın her geçen gün geliştiğini ve tabana yayıldığına dikkat çeken Pekşan, ‘’Mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin toplam ihracatımızdan aldığı pay hali hazırda yüzde 56,3’tür. İhracatımızın yüzde 50’den fazlasını KOBİ’lerin ve mikro işletmeler sağlıyor’’ dedi.

İhracatçı firmaların kapasitelerini güçlendirmek; hem de henüz ihracata başlamamış firmaları ihracata teşvik etmek için devlet destekleri uyguladıklarını vurgulayan Bakan Pekşan, şunları kaydetti.

‘’Türkiye’nin ekonomik gelişim hedeflerine paralel olarak ihracat desteklerimizle teknolojiye, AR-GE’ye, tasarıma ve katma değere dayalı ihracatı artırmak en önemli önceliklerimiz arasındadır. İhracatçılarımızın pazar çeşitlendirmesi sağlayabilmesi, yeni pazarlara ulaşması ve mevcut pazarlarımızdan aldığımız payları artırması temel beklentilerimiz arasındadır. Belli bir sektördeki ihracatçımızın tek bir coğrafyaya veya tek bir bölgeye odaklanması ihracatımız açısından risk teşkil etmektedir.’’

-1,4 milyar TL destek verdik

Geçen yıl ihracatçılara 2,5 milyar TL, 2020 yılı Ağustos sonu itibarıyla da 1,4 milyar TL destek verdiklerini anımsatan Pekşan, ‘’Antalya’da bu desteklerden 2019’da 22.5 milyon TL, bu yıl ise 14,7 milyon TL tutarında faydalandı.  Hizmet ihracatı desteklerimiz kapsamında, Türkiye’de 2019’da 254,3 milyon TL, bu yıl 8 ayda ise yaklaşık 148,3 milyon TL destek ödemesi gerçekleştirildi. Hizmet sektöründe Antalya’ya sağlık turizmi alanında 18.4 milyon TL destek sağlandı’’  diye konuştu.

81 ilde ihracat potansiyeli olan ancak hiç ihracat yapmamış firmaların tespiti için çalıştıklarını anlatan Bakan Pekşan, Yüksek Teknoloji Ürünlere Özel Teşvikler sunacaklarını söyledi.

İhtisas Serbest Bölge modelini uygulamaya geçirdiklerini ifade eden Bakan Ruhsar Pekşan, ‘’Buralarda yüksek teknoloji ürünlere özel teşvikler sunacağız. Eximbank ihracatçılarımıza cazip kredi ve sigorta imkanları ile destek olmaya devam etmektedir. Türk Eximbank’ın desteği geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 artarak 30,4 milyar dolara ulaşmıştır’’ dedi.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.