Teksas’ta Bir İlkokula Silahlı Saldırı

Teksas’ta Bir İlkokula Silahlı Saldırı

ABONE OL
09:46 - 25/05/2022 09:46
Teksas’ta Bir İlkokula Silahlı Saldırı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Teksas’ın güneyinde bir ilkokulda silahlı bir kişi tarafından düzenlenen saldırıda en az 18 öğrenci ve bir öğretmen hayatını kaybetti. Teksas Valisi Greg Abbott, şüphelinin kimliğini 18 yaşındaki Salvador Ramos olarak açıkladı. Abbott, şüphelinin olaya müdahale eden polis memurları tarafından öldürüldüğünü bildirdi.

Saldırı San Antonio kentinin 128 kilometre batısındaki Uvalde kasabasındaki Robb İlkokulu’nda düzenlendi.

Vali Abbott, saldırı sonrasında düzenlediği basın toplantısında ölen öğrencilerin sayısını 14 olarak açıklamıştı. Abbott, toplantıda saldırganın olaya müdahale eden polisler tarafından vurularak öldürüldüğü de söyledi.

CNN televizyonuna göre silahlı kişi aracıyla okula giderek tüfek ve el tabancasıyla içeri girdi. Teksas eyalet valisi Roland Gutierrez ise CNN’e yaptığı açıklamada, ölü sayısının 18 çocuk ve 3 yetişkin olduğunu kaydetti. Gutierrez, can kaybı sayısını Teksas polisine dayandırdı.

San Antonio’daki Üniversite Hastanesi Twitter’dan yaptığı açıklamada Uvalde’deki silahlı saldırıdan iki yaralının hastaneye yattığını, bunların birinin çocuk diğerinin ise yetişkin olduğunu bildirdi. Biri 10 diğeri 66 yaşındaki iki yaralının durumunun ciddi olduğu belirtildi.

Saldırı Teksas tarihindeki en kanlı okul saldırısı olarak kayıtlara geçti. Dört yıl önce eyaletin Houston bölgesindeki Santa Fe Lisesi’nde düzenlenen silahlı saldırıda 10 kişi hayatını kaybetmişti.

Biden’dan silah lobisine karşı durma çağrısı

Saldırıdan yaklaşık dört saat sonra Beyaz Saray’da kameraların karşısına geçen ABD Başkanı Biden, konuşmasına “Başkan olduğumda bunu tekrar yapmak zorunda kalmamayı ummuştum” sözleriyle başladı.

Saldırıyı ABD’de “bir başka katliam” olarak nitelendiren Biden, “Olanlara tanık olan güzel, masum, ikinci, üçüncü, dördüncü sınıf öğrencileri ve kaç küçük çocuk, arkadaşlarının öldüğünü, sanki bir savaş alanındaymış gibi görüyor” dedi.

Başkan, “Bir çocuğu kaybetmek, ruhunun bir parçasının koparılması gibidir” dedi ve bu duygunun “boğucu” olduğunu söyledi.

Joe Biden, ABD halkını kurbanlar için dua etmeye ve bugünkü olayların ardından “silah lobisine karşı durmaya” çağırdı.

Biden “Bu gece ulusumuzdan, onlar için dua etmelerini, anne ve babalarına ve kardeşlerine şu an hissettikleri karanlıkta güç vermelerini istiyorum. Ulus olarak olarak şunu sormak zorundayız; Tanrı aşkına ne zaman silah lobisine karşı duracağız? Tanrı aşkına, hepimizin yapması gerektiğini bildiğimiz şeyi ne zaman yapacağız?” diye konuştu.

“Neden bu katliamla yaşamaya razıyız? Neden bunun olmasına izin veriyoruz? Tanrı aşkına, lobicilerle uğraşma ve onlara karşı durma cesaretine sahip olmak için omurgamız nerede” diye soran Biden, ABD’nin ebeveynler ve vatandaşlar için “bu acıyı eyleme dönüştürmenin” zamanının geldiğini söyledi.

2012’de 20 çocuk ve 6 yetişkinin öldüğü Sandy Hook İlkokulu saldırısına atıfta bulunan Biden, “O zamandan beri, okul alanlarında 900’den fazla silahlı olay bildirildi. Liste uzuyor” dedi.

“Bundan bıktım usandım. Harekete geçmeliyiz. Ve sakın bana bu katliamda bir etkimizin olmayacağını söylemeyin” diyerek, her trajedinin önüne geçilemeyeceğini ancak yasaların olumlu bir etkisi olabileceğini söyledi; “sağduyulu silah yasalarının” önemini vurguladı.

İki hafta önce de New York eyaletinin Buffalo kentinde silahlı bir kişi bir süpermarkete ateş açmış, olayda 10 siyah müşteri ve çalışan hayatını kaybetmişti. Yetkililer bunu bir nefret suçu olarak değerlendirmişti.

16 bin kişinin yaşadığı Uvalde, Meksika sınırına 120 kilometre mesafede. Associated Press haber ajansına göre Robb İlkokulu kasabanın yerleşim bölgelerinden birinde yer alıyor.

VOA tarafından geçilen Teksas’ta Bir İlkokula Silahlı Saldırı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Teksas’ta Bir İlkokula Silahlı Saldırı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Teksas’ta Bir İlkokula Silahlı Saldırı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.