TDU Yeni Yıl Resepsiyonu Muhteşem Geçti

TDU Yeni Yıl Resepsiyonu Muhteşem Geçti

ABONE OL
23:24 - 22/01/2023 23:24
TDU Yeni Yıl Resepsiyonu Muhteşem Geçti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türk-Alman İşverenler Birliği (TDU), Almanya’nın Başkenti Berlin`de, yoğun ilgi gören muhteşem bir  yeni yıl resepsiyonu gerçekleştirdi. Türk-Alman İşverenler Birliği’nin (TDU) Geleneksel Yeni Yıl Resepsiyonu Lützowufer’deki Shereton Berlin Grand Hotel Esplanade yapıldı.

TDU yeni yıl resepsiyonu yoğun katılımla gerçekleşti. Yeni yıl resepsiyon proğramını TDU Genel Sekreteri ve Basın Sözcüsü Doğan Azman ile Elvan Saat hazırlayıp sundu.

Başta Berlin Belediye Başkanı  Franziska Giffey, T.C. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi , T.C. Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, CDU Berlin Başkanı Kai Wegner, FDP Berlin Parlamento Gurup Başkanı Sebastian Czaya, Berlin Başkonsolosu Olgun Yücekök, Berlin Futbol Federasyonu Başkanı Bernd Schulz, CHP Berlin Başkanı Kenan Kolat,  IHK, HWK, TD-IHK, NETU, MÜSIAD, ATDID, UID-Enternasyonal, TDU Braunschweig, TAB Kiel gibi ekonomik kuruluşların başkanları, BETAK,TBB, TGD-Almanya, ADD Berlin , TGB, HDF, Islamische Union, Bahadınlılar Derneği gibi Sivil Toplum Kuruluşlarının  temsilcilerinin  katıldığı resepsiyonda TDU başkanı Remzi Kaplan Türkçe ve Almanca konuşmasını gerçekleştirdi.

 

 

Remzi Kaplan konuşmasında şunları söyledi:

 

”Bugün burada pandemi nedeniyle iki yıllık bir aradan sonra tekrar bir araya gelmenin mutluluğunu yasıyoruz. Pandemi henüz tamamen bitmemiş olsa da etkisi ve gücünün azaldığı gözüküyor.

Değerli dostlarımız, çok zor ve karmaşık bir dönemden geçiyoruz. Bir yandan bitmeyen pandemi, diğer yandan Rusya-Ukrayna savaşının öncelikle Avrupa ekonomisi üzerinde hissedilen olumsuz etkileri ile karşı karşıyayız.  Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’un deyimiyle tam bir “dönüm noktası” (Zeitenwende). Uluslararası politik ve ekonomik ilişkilerde bütün kartların yeniden gözden geçirildiği bir döneme giriyoruz.

Bu durumun etkilerini artan enflasyon oranlarında, yükselen enerji fiyatlarında, düşen alım gücünde, gerileyen dünya ticaretinde görüyoruz.

Saygın ekonomik kuruluşlar bu yıl için sıfır büyüme, hatta resesyon yani durgunluk bekliyorlar.

Ümidimiz savaşın bir an önce son bulması ve ülkeler arasında zayıflayan, kaybolan güvenin tekrar tesis edilmesi ve normale dönülmesidir.

Federal Hükümet ne kadar önlem olsa da 2023 yılından itibaren gaz ve elektrik masraflarımızın birkaç katına çıktığı bir gerçek. Yükselen bu maliyetleri ürün ve hizmetlerimize yansıtmak zorunda kalıyoruz.

Bütün bu olumsuzluklara ve rizikolara karşı Federal Hükümetin vatandaşların, tüketicilerin ve işletmelerin mali yükünü hafifletmek yönünde aldığı, 300 Milyar Euro’ya yaklaşan, çok kapsamlı “Yükü Hafifletme Paketi” biz işletmelere ve ekonomiye güven verdi. Öncelikle gaz ve elektrik fiyatlarında bir tavan belirlenmesi, bunun üzerindeki fiyat artışlarının devlet tarafından karşılanacak olması bizleri çok rahatlatıyor. Bu nedenle Türkiye kökenli işverenler olarak Federal Hükümete buradan teşekkür ederiz.

Bunun yanında acil çözüm bekleyen sorunlarımız var. Bunlardan en önemlisi çalışacak eleman bulamıyoruz. Bırakın vasıflı elemanı, basit işlerde çalışacak personel dahi bulmak zor. Çalışma piyasası çok sıkıntıda. Bir ankete göre işverenlerin %70 i vasıflı işçi bulmak meselesini en büyük ekonomik riziko olarak tanımlamışlar. Bir çoğumuz yatırım yapmak istiyoruz, ancak ilk düşüncemiz ya eleman bulmazsak oluyor. Yatırımdan vazgeçiyoruz.

Değerli dostlarımız İş piyasasındaki bu sıkıntı yeni değil, on yıllardır devam ediyor.

 

Politikadan beklediğimiz bu soruna kökten bir çözüm bulması.

Yalnızca eleman değil, meslek öğretecek gençte bulamıyoruz. Yine bir ankete göre meslek öğrenimi yaptırmak isteyen her üç işletmeden biri, kendilerine hiçbir gencin müracaat etmediğini belirtmişler.

Doldurulamayan binlerce açık meslek öğrenim yeri var. Hükümetin bu konudaki çabalarını takdirle karışılmakla beraber, öncelikle işsiz gençlerden daha fazla yararlanabileceğine inanıyoruz. Ayrıca “Ortak Meslek Eğitimi” veya Meslek Öğrenimine Katılım Payı gibi uygulamaları küçük işletmeler açısından çok yararlı buluyoruz.

Sorunları açık konuşmakta fayda var. Eleman bulmakta yaşadığımız sıkıntıların bir nedeni de şimdiki adıyla Bürgergeld olan sosyal yardımların istismar edilmesi. Devletin muhtaç insanlara yardım etmesi elbette güzel bir şey. Ancak bu yardım ile devlet tek tek bireylerin topluma karşı sorumluluğunu üstlenmemeli.

Değerli misafirlerimiz Berlin Eyalet seçimleri 12 Subat’ta yenilenecek. Umut ederiz yeni Eyalet Hükümeti hızlı bir şekilde kurulur.  Şimdiden tüm demokrasiden yana siyasi partilere başarılar dilerim.

Berlin gibi bir dünya metropolünü idare etmek elbette kolay değil. Ancak bazı şeylerin daha çabuk ve seri yapılmasından yanayız.

Öncelikle ulaşım çok önemli. Rahat bir ulaşım olmadan ne üretim ne dağıtım, nede hizmet sektörü yürür. Ancak bu yol düzenlemeleri rastgele ve kaotik bir şekilde olmamalı. Berlin yolları şu anda inşaat ve mecburi istikamet levhalarından geçilmiyor. Aylarca hiçbir çalışma yapılmadan bekleyen inşaatlar var. Bu delikliklerin bir denge içinde olması, öncelikle ticari araçlar ve kamyonları engel teşvik etmemesi gerekir.  Bu nedenle Cadde planları ve inşaat zamanı çevre sakinlerinin ve dükkân sahiplerinin fikirleri alınarak geliştirilmelidir.

Geçişimiz sene Senato devlet dairelerinde bürokratik işlemlerin hızla tamamlanması, daha çabuk randevu alınması yönünde çalışmalarda bulundu. Ancak belirgin bir iyileşme ve rahatlamadan söz edilemez. Bu konuda çalışmaların devam ettirilmesini dileriz.

Bütün bu olumsuzluklara rağmen olumlu bir gelişme turizmde yaşanıyor. Berlin’e yine akın akın turist geliyor. Oteller ve Gastronomi sektörü hemen hemen pandemi öncesini yakalamış durumda.

Değerli misafirlerimiz konuşmamı burada bitirirken hepinize bol sohbetli bir akşam ve ailenizle birlikte sağlıklı, bol kazançlı, umut dolu bir 2023 diliyorum” dedi.

 

T.C. Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen de selamlama konuşmasını gerçekleştirerek şöyle devam etti.

“Covid19 pandemisinde sonra şoka giren Avrupa ve Almanya’da işadamları derneğinin resepsiyonun katılmakta memnun olduğunu dile getirdi. Büyükelçi Şen, özellikle Almanya ve Türkiye arasında işçi göçü ile başlayan ilişkilerin geldiği noktanın 45 milyon dolara vardığını söyledi. Büyükelçi Şen, Berlinli Türklerin 30 sene bu şehrin cefasını çektiğini ve ekomosini ayakta tuttuğunu ekledi.

Berlin Belediye Başkanı Franziska Giffey TDU yeni resepsiyonunda konuşması sonrası T.C. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ayrıca bir konuşma yaptı.

T.C. Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, Türk-Alman İşverenler Birliği’nin (TDU) Yeni Yıl Resepsiyonu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye ve Almanya’nın köklerinin uzun bir geçmişe dayandığını, çok boyutlu ve gelişmiş ilişkileri bulunduğunu söyledi.

Bu ilişkilerde Türk ve Alman toplumları arasındaki beşerî bağın başat rol oynadığını anlatan Kirişci, 60 yıldan uzun bir süredir bu ülkede yaşayan, nüfusu 3,5 milyona ulaşan ve Almanya’ya ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan zenginlik katan Türk toplumunun bugün dördüncü nesliyle Almanya’da da vatanında olduğunu belirtti.

Bakan Kirişci, “İnsanımız, sanayiden hizmet sektörüne, eğitimden sanata, ekonominin ve bilimin hemen her alanında, her geçen gün daha fazla katma değer üretmektedir. Türk toplumunun huzur ve aidiyet duygusu içinde Almanya’daki varlığını sürdürmesi, bu değerlerin katlanarak çoğalmasının yolunu açacak ve her iki toplumun da faydasına olacaktır.” diye konuştu.

Rusya-Ukrayna Savaşı ile birlikte gıda milliyetçiliğinin konuşulamaya başladığını belirten Kirişci, savaş dolayısıyla ortaya çıkan tahıl krizinin aşılmasında Türkiye’nin çözümün anahtarı olduğunu kaydetti.

Kirişci, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan liderliğinde İstanbul’da tarafları bir araya getirerek Tahıl Koridoru Anlaşması’nın hayata geçirilmesini sağladığını hatırlatarak, bu kapsamda bugüne kadar 18 milyon tona yakın tahıl ve diğer ürünlerin Almanya’nın içinde bulunduğu ülkelere taşındığını aktardı.

“Türk hükümeti olarak Almanya ile her alandaki işbirliğimizi desteklemeye hazırız”

Yurt dışında yaşayan Türk toplumunun gönlünün ve zihninin her zaman anavatanına güçlü şekilde bağlı olduğunu vurgulayan Kirişci, şöyle devam etti:

“Bu durum bir dezavantaj değil; aksine zenginliktir. Burada yaşayan Türk toplumunun, evi olarak benimsediği Almanya bağlamında olumsuz bir gündemi hiçbir zaman olmamıştır. Her yıl Türkiye’yi milyonlarca Alman dostumuzun ziyaret etmesi de iki toplum arasındaki bağları güçlendirmektedir. Alman dostlarımızın Türkiye’yi daha iyi tanımalarına hizmet ettiğini bildiğimiz bu etkileşimi bizler memnuniyetle karşılıyor ve destekliyoruz. Zira Türkiye’yi medyadan tanıyan ve bizzat tanıma imkânı bulmuş dostlarımızın bakış açılarında oluşan farklılığı bizler gözlemliyoruz. Aramızda bulunan sizler gibi iş insanlarının iki toplum arasındaki beşerî bağların gelişmesine sağladığınız katkıları da takdir ettiğimizi bu vesileyle belirtmek isterim.”

Kirişci, Türk ve Alman ekonomilerinin birçok sektörde birbirini tamamlayabildiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

“Şüphesiz, bu durumu iyi şekilde değerlendirerek ne kadar büyük bir sinerji yaratırsak, ülkelerimiz o kadar kazançlı çıkacaktır. Kovid-19 salgınını takip eden dönemdeki olumsuz küresel ekonomik koşullara karşın ikili ticaret hacmimiz, Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Şansölye Scholz’un ülkemizi ziyareti vesilesiyle açıkladıkları 50 milyar avro hedefine 2022 yılında oldukça yaklaşmıştır. Bu memnun edici bir gelişmedir. Bu salonda bulunan siz değerli iş insanları, hedefin aşılması yönünde üzerinize düşen görevi zaten biliyorsunuz.”

Son dönemdeki uluslararası gelişmelerin Almanya ile Türkiye’nin ortak çalışabilecekleri konu başlıklarını daha da artırdığını belirten Kirişci, “Gıda, enerji, bilişim ve müteahhitlik sektörlerini bu kapsamda ilk aşamada sayabilirim. Türk hükümeti olarak Almanya ile her alandaki işbirliğimizi desteklemeye hazırız. TDU’nun bu bağlamda yararlı çalışmaları olduğunu öğrendim. Yüzlerce üyesiyle pek çok farklı sektörden iş insanını bir araya getiren TDU, iki ülke arasındaki ekonomik ve beşeri bağları güçlendirmektedir.” dedi.

Bakan Kirişçiy´e konuşması sonrası kendisine Berlin simgesi “Berliner Bär” hediye olarak taktim edildi.

Program sonunda Remzi Kaplan programı hazırlayan yönetim kurulu üyelerine teşekkür etti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.