Tarımda vade farkı sorunu Merkez Bankasına taşındı

Tarımda vade farkı sorunu Merkez Bankasına taşındı

ABONE OL
23:38 - 24/02/2021 23:38
Tarımda vade farkı sorunu Merkez Bankasına taşındı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Antalya Ticaret Borsası (ATB), tarım sektöründe vade farkı sorununu Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’a ileterek bunun çözümlenmesini talep etti.

ATB meclis toplantısında konuşan Başkan Ali Çandır, ülke ekonomisinin 2021’e salgın, büyüyememe, istihdam yaratamama, enflasyonu düşürememe, dövizde istikrarı sağlayamama ve borç sarmalını düzeltememe gibi ağır yüklerle girdiğini belirtti.

Ekonominin salgından ağır bir şekilde etkilendiğini ve bunun devam ettiğini vurgulayan Çandır, şunları kaydetti.

‘’Üzülerek görmekteyiz ki bu etkilenme, toplumun ve üretici kesimlerin geneline yayıldı. Devletin çabası, piyasanın anlayışı ile 2020 yılını atlattık. Ama artık hiçbirimizin 2020’i bir kez daha yaşamaya gücü bulunmuyor. 2021 yılı için en büyük riskin, seri iflas riski olacağını söylemiştik. Hem devlet hem de millet olarak bu riskten kaçınmak için üzerimize düşen görevleri eksiksiz yerine getirmeliyiz. Aksi halde hepimiz altında kalacağız.’’

Antalya’nın dünya ile bağlantısı kesik

Türkiye’nin Dünyaya açılan penceresi olan Antalya’nın bir yıldır dünya ile bağlantısının kesik olduğunu ifade eden Çandır, ‘’Salgında ülke 1 şok yaşarken, Antalya 3 şok yaşadı. Buna rağmen, ülke genelinde yüzde 6,5 azalan ihracata karşılık, Antalya’da yüzde 13 artış yaşandı. 2020 yılında dış ticaretteki bu başarıya karşın iç ticarette önemli ölçüde daralma yaşandı’’ dedi.

Çekle ödeme hacminin 2020’de Türkiye’de yüzde 8 artarken Antalya’da yüzde 21 azaldığını, ancak borç ödemek için banka kredilerine yönelindiğine dikkat çeken Çandır, şöyle devam etti.

‘’Ülkemiz iş dünyasında yüzde 35 olan kredi büyümesi, kentimizde yüzde 50 civarında oldu. 2020’deki yükümlülüklerimizi tekrar borçlanarak yerine getirebildik. Borcun yanı sıra vergi yükleri de geçen yılın birikimiyle ödenmeyi bekliyor. Bunlar da bizi sıkıntıya sokacak. Salgın koşullarına dikkat ederek iş yapmak mümkün. Kontrollü şekilde açılma sağlanmalı. 2021 sonuna kadar kamuya ait borçlar mutlaka ertelenmeli, kısa çalışma ödeneği de Haziran ayı sonuna kadar uzatılmalı.’’

Tarım fakirleşti

Antalya’nın zorluklara rağmen tarımsal performansıyla yüz güldürdüğünü, ancak bunun sürdürülebilir olmadığını anlatan Ali Çandır, ‘’Dövize bağlı tarımsal girdilerdeki fiyat artışlarının yarısı bile tarım ürünleri fiyatlarına yansıtılamadı. Bu tarım kesiminin tamamını fakirleştirdi. Gübreden ambalaja kadar bütün girdilerin fiyatı 2 kat arttı. Bu maliyetler tarım ürünleri fiyatına yansımadı’’ dedi.

Vade farkı sorunu

Tarım sektöründe en büyük sorunlardan birinin de vade farkı olduğuna dikkat çeken Çandır, bu sorunu Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’a da ilettiklerini söyledi. Çandır, şunları kaydetti.

‘’Tarımdaki en büyük sorun vade farkı. Üreten insanlar hasat sonrası satış yaptıkları için bütün fiyatlandırmaları 1 yıl vadeye göre oluşturuyorlar. Hem dövizin hem de faizin etkisiyle minimum yüzde 30 gibi fiyat artışını getiriyor. Önerimiz şu; Ziraat Bankası tarafından desteklenen üreticinin üretim alanlarına göre belirlenmiş kriterlerdeki ürünleri alabileceği, bunun parasını da peşin olarak üreticisine, ithalatçısına ödenebileceği bir sistemin kurulması. Bu üretimdeki maliyetleri önemli şekilde düşürecektir. Umuyoruz önerimiz dikkate alınır.’’

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.