DOLAR

32,3434

0.24%
EURO

35,1092

-0.15%
ALTIN(gr)

2.307,67

1,33%
BİST 100

9079.97

1,33%
Tarım ihracında yeni pazarlar bulunmalı

Tarım ihracında yeni pazarlar bulunmalı

ABONE OL
23:47 - 08/09/2020 23:47
Tarım ihracında yeni pazarlar bulunmalı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best
ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Tarımsal ürün ihracatında kilogram başına 1 doların üzerine çıkmalıyız.

Türkiye’nin yaşadığı ekonomik kriz dönemlerinde ‘can kurtarıcı’ sektör olan ve ekonomik daralmayı engelleme rolü üstlenen tarımda planlı üretim yapılması, tropikal ve subtropikal ürün ihracatında da yeni pazarlar bulunması gerektiği belirtildi.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır Dünya Gazetesi muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ekonomisinin koronavirüs salgınının tam hissedildiği ikinci çeyrekte yüzde 9,9 küçüldüğünü anımsattı.

Tarım sektörünün böylesine zor bir dönemde dahi yüzde 4 büyüdüğüne dikkat çeken Çandır, ‘’Tarım geçmişte yaşanan küçülme dönemlerinde de pozitif büyüyerek hem ülkenin beslenmesi hem de ekonomide küçülmeyi frenleme konusunda ciddi sorumluluklar ve riskler almıştır’’ dedi.

Son dönemde kredi yükünü rekor düzeyde artıran sektörün iç piyasada bazı zorluklar yaşadığını anlatan Çandır, şunları kaydetti.

‘’Yine plansız üretim dolayısıyla en son sanayi tipi domateste yaşandığımız gibi ihtiyaç fazlası üretim yapma, 2020 yılı tarım desteklemelerinin halen ödenmemiş olması, pandemi döneminde sektörün diğer sektörler kadar desteklenmemesi, girdi maliyetlerinin artan kur dolayısıyla çok yükselmesi ve yükün ancak bir bölümünün üreticiye yansıtılabilmesi, SGK, Bağ-Kur ve vergi gibi yükler tarımın gelişimini sınırlayan diğer önemli faktörlerdir.’’

Kilogram başına 1 doların üzerine çıkmalıyız

Yaş meyve sebze sektöründe ihraç edilen ürün çeşidi ve bundan kilogram başına daha çok gelir elde etme etmek için daha fazla çalışılması gerektiğini vurgulayan ATB Başkanı Çandır, şöyle devam etti.

‘’İhraç ettiğimiz tarımsal tüm ürünlerde kilogram başına 1 doların üzerine çıkmalıyız.  Bunun için kamu iyi bir üretim planlaması yapmalı, ülkemizde yetişebilecek yeni ürün çeşitleri için üretici ve ihracatçıya ufuk açmalıdır. Türk ürünlerinin dış pazarda hak ettiği değeri alabileceği çalışmalar yapması ve İhracatı daha fazla teşvik etmesi gerekmektedir. Yani Türk domatesinin pazarın boş olduğu dönemde satmak dışında tıpkı kirazda olduğu gibi piyasada aranan kalite ve standartta olmasını sağlamalıyız. Alanya ve Gazipaşa’da üretilen dünya üzerinde az yetişen ancak talebi yüksek olan tropik ve subtropik ürünleri yurt dışında tanıtmalı ve ihraç edeceğimiz yeni pazarlar bulmalıyız.’’

Antalya’da ağustos ayında tarım ürünleri ihracatının yüzde 31 artarak 52 milyon dolara yükseldiğine dikkat çeken Çandır, şunları kaydetti.

‘’Tarım sektörü yılın sekiz aylık döneminde yüzde 17 artırarak 491 milyon dolara ulaştı. Antalya toplam ihracatının ağustos ayında yüzde 50’sini, yılın sekiz aylık döneminde ise yüzde 55’ini tarım sektörü oluşturmuştur. Kentimiz ve ülkemiz kalkınmasına katkıda bulunan tüm üretici ve ihracatçılarımızı kutluyorum. ‘’

Çiçek ihracat

Antalya süs bitkileri sektöründe ise salgının olumsuz etkilerinin halen giderilemediğini anlatan Çandır, kesme çiçekte Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracatını yüzde 10 artırarak 3,3 milyon dolara yükseldiğini kaydetti.

Kesme çiçek sektörünün temmuz ve ağustos aylarındaki toparlanmaya rağmen yılın 8 ayını 2019 yılının aynı dönemine göre yüzde 6 düşüşle tamamladığını söyledi.

Ali Çandır sözlerini şöyle tamamladı.

‘’Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 64 artışla 2,2 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek Antalya’da tarım alanında ihracatını en fazla artıran sektör olmuştur. Antalya’nın ağustos ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,4 artarak 103 milyon dolara, yılın sekiz aylık döneminde ise yüzde 1,5 artarak 883 milyon dolara yükselmiştir. Tarım sektörü üzerine düşen sorumluluğu başarıyla yerine getirmiş ve getirmeye devam etmektedir.’’

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.