Tarihi Kültür Varlıklarını Koruma Kurulları ''Korumama'' kurulu haline geldi

Tarihi Kültür Varlıklarını Koruma Kurulları ''Korumama'' kurulu haline geldi

ABONE OL
21:12 - 15/05/2019 21:12
Tarihi Kültür Varlıklarını Koruma Kurulları ''Korumama'' kurulu haline geldi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) toplantısına konuşmacı olarak katılan Hürriyet Gazetesi Yazarı Gazeteci Emin Benli ”Kültürel Varlıklarımızı koruyor muyuz” konusunda iş insanlarına bilgi verdi.

Müzelerin 10-15 yıl öncesine göre şu anda daha iyi konumda bulunduğunu belirten Benli, tarihi kültürel varlıkların korunmasında medyanın çok önemli görev yaptığını kaydetti.

Bu konuda gazetelerin Yazı İşlerinin konuya bakış açısının da önemli olduğuna dikkat çeken Benli, müzelerdeki değişimin medya sayesinde gerçekleştiğini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanları arasında en iyi çalışmaların Atilla Koç döneminde gerçekleştiğini ifade eden Ömer Benli, kendisinin yaptığı önemli haberler ve çalışmalarla ilgili iş insanlarına bilgi verdi.

Tarihi Kültürel Varlıkları Koruma Kurulu’nun ”korumama” kurulu haline dönüştüğünü iddia eden Benli, şöyle devam etti.

”Tarihi Kültürel Varlıkları Koruma Kurullarında son zamanlarda siyasi baskı, rant ve yerel yöneticilerin baskıları nedeniyle ‘Korumama” kararları alınıyor. Koruma Kurulları siyasetin elinde oyuncak olmuş durumda. Tarihi Yarımada’da kurulun başına bir avukatı atadılar. Bu Koruma Kuruşu Üyeleriyle tarihi kültürel varlıklarımızı koruyamayız. Kurul üyeleri oyuncak haline geldi.”

Bu alanda çok büyük rant oluştuğuna dikkat çeken Benli, Tarihi Varlıkları Koruma Kurulu’nun özerk yapıda olması ve bilin insanlarına teslim edilmesi gerektiğini söyledi.

Yaptığı haberler konusunda tehditler de aldığını ancak yılmadığını ve korkmadığını anlatan Benli, Kültürel ve tarihi varlıkların ”kültürel Miras” kalmadığını bunların ‘’Kültürel emanet” olduğunu vurguladı. Restorasyon konusunda da kriterlerin belirlenmesi gerektiğini anlatan Benli, konuşmasına şöyle devam etti.

”Kültürel ve tarihi varlıkları korumak için eğitim şart. Müzelere, kazılara destek olunmalı. Çocukları ödüllendirerek müzelere götürmeli. Televizyonlarda kadın programlarında müzelerle ve tarihi eserlerle ilgili gizli reklamlar konulabilinir.

Restorasyon kriterlerimiz yok. Bu belirlenmeli. Dünyanın belirlediği kriterler var. Bizde Vakıflar Genel Müdürlüğü, Bakanlık ve özel şahıslar restorasyon yapabiliyor.”

DEFİNECİLİK ARTTI

Hürriyet Gazetesi Yazarı Ömer Benli, son 2-3 yılda Türkiye’de definecilik faaliyetlerinin artığını bildirdi. Malını, mülkünü kaybeden birçok varlıklı insan tanıdığını ifade eden Benli, ”Definecilik bir hastalık. Malını mülkünü kaybeden insanlar çok kısa yoldan zengin olma hayaliyle tarihi varlıklara büyük tahribat veriyor. Türkiye’de dedektör satmak ve almak serbest. Dedektörle kazı yapmak da suç kapsamında değil. Ama kazı yapıp eseri çıkarmak suç. Haritalar yapıp satanlar var. Bu haritalar 200-300 bin dolara satılıyor. Definecilikte para kazanan insan görmedim. İşsiz arkeologlar da işin içine girmeye başladı. Acil önlem almak gerekiyor.”

Toplantı Moderatörü Prof. Dr. Hava İşkan Işık da, Antalya’nın dağlarında tepelerindeki antik kentlerin defineciler yüzünden kazılmadık yeri kalmadığını söyledi. Işık, ”Antalya’nın antik kentlerinde 7-8 metre derinliğe kadar kazı yapıyorlar. Çok acil önlem alınmalı. İçimiz kan ağlıyor” dedi.

ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.