*** ”Tarihi bir bütünleşme hareketi”

*** ”Tarihi bir bütünleşme hareketi”

ABONE OL
19:17 - 09/08/2009 19:17
*** ”Tarihi bir bütünleşme hareketi”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

”Tarihi bir bütünleşme hareketi”

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kürt açılımıyla ilgili "Bu açılımı, bu yeni çalışmayı, sadece bir gruba yönelik bir açılım gibi düşünmemek lazım. Tarihi bir bütünleşme hareketi olarak görmek lazım" dedi


Davutoğlu, Konya’nın Taşkent ilçesinden katıldığı, Kanal 7’de yayımlanan "Başkent Kulisi" programında, Türkiye’nin dış politika gündemine ilişkin soruları yanıtladı.

"Rusya ile yakınlaşma, Yukarı Karabağ meselesinin çözümüne katkısı olur mu?" sorusuna ise Davutoğlu, "Mutlaka pozitif katkısı olacaktır. Çünkü biz Karadeniz’i ve Kafkaslar’ı gerek küresel ölçekli, gerek bölgesel ölçekli bir çatışma alanı olmak riskinden çıkarmak durumundayız" dedi.

Türkiye’nin Kafkasya perspektifinin, gerek Türkiye-Ermenistan ilişkisi, gerek Ermenistan-Azerbaycan ilişkisi bağlamında kapsamlı bir normalleşme perspektifi olduğunu söyleyen Davutoğlu, Türkiye’nin Ermenistan’la ilişkilerini normalleştirmeye kararlı olduğunu ve temasların devam ettiğini ifade etti.


Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in bu haftaki Türkiye ziyaretinde de Dağlık Karabağ meselesinin konuşulduğunu belirten Davutoğlu, "Son dönemde, Rusya’nın son derece önemli katkıları oldu. Bunlara destek verdiğimizi söyledik ve bu konuda Rusya ile birlikte davranma konusunda ilkesel bir yaklaşımımız var" dedi. 

"Kürt açılımıyla/demokratikleşme açılımıyla hükümet ne yapmak istiyor? Bu konu tüm hassasiyetleri ortak bir noktada buluşturacak bir plan mıdır?" şeklindeki soru üzerine de Dışişleri Bakanı Davutoğlu, tarihin gidişatını okuyabilmek için "akan nehrin içinden çıkarak, nehrin akışına dışarıdan bakmak/seyretmek gerektiğini", ancak o zaman doğru kararlar verilebileceğini söyledi.
Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu açılımı, bu yeni çalışmayı, sadece bir gruba yönelik bir açılım gibi düşünmemek lazım. Tarihi bir bütünleşme hareketi olarak görmek lazım. Bunun temeli de kardeşliktir. 
Dışarıdan birileri et ve tırnak gibi birbirine geçmiş bu kardeşleri, birbirine düşman etmek isteyebilirler. İçeriden bazıları hissi davranıp, o hissi ortamın içinde böyle bir psikolojik gerilimin parçası olabilirler. Ama devlet adamlarının, aydınların her şeyden önce bu kardeşliği koruma sorumluluğu var.
Hiçbir özgürlük bizim için ürkütücü olmamalı, ürkütücü olması gereken şey, demokratikleşmenin genişlemesi değil, daralması olmalı."

Kardeşliğin, demokratikleşmenin ve Türkiye’nin ölçeğini büyütmenin bu sorunla mücadeledeki önemini vurgulayan Davutoğlu, önümüzdeki günlerde Irak’a gideceğini de hatırlattı.


Bu arada Saadet Partisi’nden Konya’nın Taşkent ilçesi belediye başkanı seçilen Ali İhsan Camgöz, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da katıldığı törenle AK Parti’ye geçti.


(A.A) 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.