Tarihi Binada Coşkulu Cumhuriyet kutlaması

Tarihi Binada Coşkulu Cumhuriyet kutlaması

ABONE OL
13:45 - 01/11/2022 13:45
Tarihi Binada Coşkulu Cumhuriyet kutlaması
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Cumhuriyetimizin ilanının 99.yıldönümü, Nürnberg Tarihi Belediye Binasında coşkuyla kutlandı.

Cumhuriyetin kuruluşunun 99. yıl dönümü, Nürnberg Başkonsolosu Serdar Deniz tarafından verilen resepsiyonla kutlandı. Nürnberg Başkonsolosu Serdar Deniz, Nürnberg Başkonsolos yardımcısı Selçuk Eke, Göreve yeni gelen Orta Frankonya Valisi Dr. Kerstin Engelhardt-Blum, Nürnberg Büyük Şehir Belediye Meclis Üyesi Michael Ziegler, Alman Federal Meclis Üyesi Gabriela Heinrich, Bavyera Eyalet Meclis Üyeleri Arif Taşdelen, Petra Guttenberg, Bavyera Maliye Bakanlığı Nürnberg Ofis Başkanı Dr. Alexander Voitl, Orta Frankonya eski Valisi Dr. Thomas Bauer, Bavyera Göç İdaresi Başkanı Exel Ströhlein, Bavyera Çelik Kuvvet Dairesi Müdürü Udo Skrzypczak, Yukarı Frankonya Emnniyet Müdürü Alfons Schieder, Nürnberg Devlet Savcısı Andreas Wimmer, Nürnberg-Fürth Yüksek Mahkeme Başkan Yardımcısı Dr. Margit Zorn, Türk dernek ve Sivil toplum kuruluşların Başkan ve temsilcileri ile birlikte vatandaşlarımızdan bazılarım katıldı.

Nürnberg Başkonsolosu Serdar Deniz konukları kapıda karşıladı. Türk ve Alman Milli marşının okunması ve bir dakikalık saygı duruşundan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhuriyet Bayram kutlama mesajı okundu. Nürnberg Başkonsolosu Serdar Deniz davetlilere hitaben 29 Ekim Cumhuriyet Bayramının önemini anlatan bir konuşma yaptı.

Deniz şunları söyledi: Geçtiğimiz yıl bu resepsiyonu, pandemi koşulları altında çok sınırlı bir katılımla kutlamıştık. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak başlatmış olduğu milli mücadelenin zaferle sonuçlanmasının ardından, 29 Ekim 1923 yılında ilan ettiği Cumhuriyet, Türk Milletine bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmez bir değerdir. İşte bu değer, bizleri ulusal bir devletin tek ve gerçek sahibi haline getirmiştir. Büyük bir medeniyetin mirasçısı olan devletimiz, kurulduğu günden bu yana hızla büyümüş ve özellikle son yıllarda kimsenin hayal edemediği dev projeleri hayata geçirmiştir. Sahip olduğumuz misyon ve üzerinde yaşadığımız coğrafyanın jeo-stratejik önemi, karşımıza sürekli iö ve dış engeller çıkarmıştır, çıkarmaya da devam edecektir. Önüne çıkan engelleri boşa çıkaran feraset ve cesarete sahip bu millet, birlik ve beraberlik ruhu içinde ilerlemesini sürdürecektir. Demokratik, laik, çağdaş, sosyal hukuk devleti olan Cumhuriyetimiz Türk milletine bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmez bir değerdir ‘‘dedi.

Türk-Alma İlişkileri tarihe dayanır

Deniz ” Geçtiğimiz yıl,30 Ekim 1961 tarihinde iki ülke arasında Ankara’da imzalanan “İş göçü Anlaşması’nın 60 yıldönümüydü. Tabii ki Türk-Alman ilişkilerinin 1960’lı yıllarda başladığının da altını çizmek gerekir. Türk-Alman ilişkileri 3 asır öncesine dayanır. 60 sene önce gelen Türk toplumu Almanya’nın sosyo kültürel dokusunda anlamlı bir edinerek Alman toplumuna renk kattıklarını ve Alman ekonomisine ve üretim hacmine katkılarda bulunmaya başladıklarını memnuniyetle gözlemliyoruz. Alman toplumuyla el ele vererek Almanya’nın kalkınmasında, gelişmesinde büyük emek vermiş ve bu ülkenin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Türk kökenli Alman vatandaşlarının Almanya’daki her sektörde giderek artırdığına şahit olmaktan da mutluluk duyuyoruz. Covid-19’a karşı en etkili aşıyı geliştiren Uğur Şahin ve Özlem Türel çifti, bu başarı örteneklerin son temsilcilileri olarak biz Türkleri hem de Alman dostlarımızı gururlandırmıştır “dedi.

Almanya göç geçmişi olan bir ülke

Deniz, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier’in Eylül ayında yaptığı “İstatistik Kanun’un 15 yıldır tanımladığı gibi onlar göçmen kökenli insanlar değil. Almanya göç geçmişi olan bir ülke haline geldi ve bunu kabul etmemizin zamanı geldi “cümlesini hatırlattı.

Pandemi Türkiye ve Almanya için yeni Pazar arayışına götürdü

Deniz, Almanya ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerimiz 40 milyar doları aşarak hedef 50 milyar dolar olmuştur. Pandemiyle birlikte giderek ivme kazanan dijitalleşme olgusunun gelecekte küresel ekonomilerin sürdürebildiği açısından hâkim konuma gelecek olması hem Türkiye hem Almanya’yı bu alanda yeniden yapılanmaya ve yeni pazarlara girmeye zorlayacak gibi görünmektedir. Bu bakımdan gerek dijitalleşme gerek yeşil dönüşüm gibi alanlarda ilkelerimizin birlikte hareket etmelerinin ortak menfaatimize olduğu kanaatindeyim “dedi.

İki ülke arasında görüş ayrılıklarımızın olduğu göz ardı edilemez

Türkiye- Almanya arasında Suriye, terörle mücadele, mülteci meseleleri gibi ikili ve AB eksenli başka konularda orta çıkan görüş ayrılıklarının sürdüğünü da kabul etmek durumundayız. Fikir ayrılığı olmasına rağmen, tarihe dayanan Türk- Alman işlikleri bozulmadan devam etmektedir dedi.

Görev Bölgemiz Kuzey Bavyera’da yabancı düşmanlığı eksenli olayların sürmesi, söz konusun olayların tamamı İslam, göçmen ve Türk düşmanlığı içeren söylemler ya da camilere yönelik tehdit mesajları ve saldırılardan meydana gelmesi, bu ülkede yaşayan ve Alman halkıyla kader birliği yapan Türk toplumunu gelecek adına endişelendirmeye devam etmektedir. Alman halkıyla kader birliği yapan ve geleceğini bu ülkede gören Türklerin artık Misafir İşçi olarak görülmemesi en samimi arzumdur “dedi.

Göreve yeni atanan Orta Frankonya Valisi Dr. Kerstin Engelhardt “Tarihe dayanan Türkiye-Almanya ilişkilerini unutmamız gerekir. Almanya’da yaşayan Türk toplumunun her alanda ülkemize büyük katkılarının olduğu göz ardı edilemez. Görev bölgemde eğitim, kültür ve sanat alanındaki çalışımalar en iyi şekilde sürmektedir. Görev bölgemizde 1400 üzerinde ticari firma Türkiye ile ticari ilişkilerde bulunmaktadır. Nürnberg’de açılan fuarlara Türkiye’den katılan firmaları gördüğümüzde bu durumu gözlemleyebiliriz dedi.

Nürnberg Büyükşehir Belediye Başkanı Marcus König adına programa katılan Nürnberg Belediye Meclis Üyesi Michael Ziegler “Nürnberg-Antalya ilişiklerimiz eğitim, kültür, sanat ve ticaret alanında en iyi şekilde devam etmektedir. Geçtiğimiz haftalarda Nürnberg Belediye Başkanımız Marcus König Başkanlığında bir heyet, çok sayıda Alman vatandaşımızın yaşadığı dünyanın en gözdesi turist kenti Antalya’ya giderek Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve Belediye Meclis üyeleri görüşmeler yaptı ve iki kardeş arasındaki dostlukların pekişmesi adına ağaç diktiler. Antalya Valisi ve Antalya Gazeteciler Cemiyetinden gazeteciler gelerek Nürnberg Prese Kulüp Başkanı ile görüşmeler yapmıştır ve Aralık ayında Antalya Büyük Şehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek Başkanlığında bir heyet Nürnberg’e gelerek bazı programlara katılacaklardır. Cumhuriyet kutlaması sonrası sonrası davetlilere Türk mutfağının seçkin lezzetleri ikram edildi.

ha-ber.com/İlhan Baba/Nürnberg
Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.