“Taleban Kadın ve Kızlara Karşı İnsan Hakları Suçu İşliyor”

“Taleban Kadın ve Kızlara Karşı İnsan Hakları Suçu İşliyor”

ABONE OL
22:02 - 25/11/2022 22:02
“Taleban Kadın ve Kızlara Karşı İnsan Hakları Suçu İşliyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu, son aylarda Afganistan’da zaten dünyanın en ağır, kabul edilemez olan kadın ve kız çocuklarının temel hak ve özgürlüklerine yönelik ihlaller keskin bir şekilde arttığını ifade etti.

BM özel raportörleri, Taleban’ın kadın ve kız çocuklarına yönelik bu acımasız ihlallerinin insanlığa karşı suç teşkil ettiğini belirtti. Bağımsız raportörler, Taleban’ın Afganistan’da iktidara gelmesinin ardından kadınların ve kızların hayatlarının alt üst olduğunu kaydetti.

BM’nin atadığı uzmanlar, Taleban’ın kadın ve kız çocuklara yönelik acımasız ihlaller yaptığını, toplumsal cinsiyete yönelik zulmün uluslararası hukuka göre yargılanması gereken bir insanlık suçu olduğunu söyledi.

“Kadın ve kızlar her alanda engelleniyor”

Özel raportörler, kız çocuklarının orta öğretimden dışlanmaya devam edildiğini, kadınların parklara, spor salonlarına ve diğer halka açık yerlere gitmelerinin, hatta bazı bölgelerde genç kızların öğrenim gördükleri üniversitelerine bile girmelerinin engellendiğini kaydetti.

İnsan hakları uzmanı bağımsız raportörler, “Kadınların parklara erişiminin yasaklanması, çocukların boş zaman ve egzersiz yapma fırsatlarını ve oyun ve eğlence faaliyetlerine katılma haklarını da engellemektedir. Kadınları, evlerine hapsetmek hapisle eşdeğerdir. Artan aile içi şiddet kadınlarda ruh sağlığı sorunlarına da yol açmaktadır” dedi.

“Erkekler cezalandırılıyor”

BM İnsan Hakları raportörleri, Taleban’a bağlı güvenlik güçlerinin renkli giysiler giyen veya yüzlerini örtmeyen kadınlara eşlik eden erkekleri acımasızca dövdüğünü belirtti.

Uzmanlar, “Erkek akrabaları kadınların sözde suçlarından dolayı cezalandırılıyor. Erkekler, çevrelerindeki kadın ve kızların davranışlarını, kıyafetlerini ve hareketlerini kontrol etmeleri için teşvik ediliyor. Bu tür eylemlerin, erkekleri ve erkek çocukları, Taleban’ın kendilerini sosyal hayattan silmesine direnen kadınları ve kız çocuklarını cezalandırmaya zorlamak, kadınları haklarından daha da mahrum etmek ve kadınlara yönelik şiddeti normalleştirmek amacını taşıdığından derin endişe duyuyoruz” ifadesi kullanıldı.

“Taleban temel haklara saygı duymalı”

BM İnsan Hakları uzmanları, tutuklanan insan hakları savunucularının sağlığıyla ilgili ciddi endişelerini dile getirdi. İnsan hakları uzmanları, insanları temel haklarını kullandıkları için tutuklamanın hukuka aykırı olduğunu ve keyfi gözaltı teşkil ettiğini belirterek, Taleban’a bu uygulamalara derhal son verme çağrısında bulundu.

Özel raportörler, Taleban yetkililerini, tüm uluslararası insan hakları yükümlülüklerine ve taahhütlerine uymaya, tüm kız ve kadınların eğitim, istihdam, kamusal, kültürel yaşama katılım hakları dahil insan hakları standartlarını tam olarak uygulamaya çağırdı.

BM uzmanları, Taleban’ın temel haklara saygı duymasını, erkek aile üyelerini cezalandıran yasaların iptal edilmesini, genç kızların ortaokul, lise ve üniversite eğitimine devam etmelerinin sağlanmasını, halka açık alanlarda kadın ve kızlara yönelik tüm kısıtlamaların kaldırılmasını istedi.

VOA tarafından geçilen “Taleban Kadın ve Kızlara Karşı İnsan Hakları Suçu İşliyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Taleban Kadın ve Kızlara Karşı İnsan Hakları Suçu İşliyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Taleban Kadın ve Kızlara Karşı İnsan Hakları Suçu İşliyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.