Tahliyesi Reddedilen Gazeteciler Anayasa Mahkemesi’ne Başvuracak

Tahliyesi Reddedilen Gazeteciler Anayasa Mahkemesi’ne Başvuracak

ABONE OL
22:36 - 16/04/2020 22:36
Tahliyesi Reddedilen Gazeteciler Anayasa Mahkemesi’ne Başvuracak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Libya’da hayatını kaybeden MİT görevlisinin cenaze töreniyle ilgili yaptıkları haber nedeniyle tutuklanan gazeteciler Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu, Hülya Kılınç ve Murat Ağırel’in avukatlarının tahliye talebi İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimi tarafından reddedildi.

Tahliye taleplerini değerlendiren Sulh Ceza Hakimi, kararında, ”Mevcut delil durumu, atılı suçun vasıf ve mahiyeti, ifade tutanakları, atılı suç için yasada öngörülen ceza miktarı ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde adı geçen şüpheliler hakkında verilen tutukluluk tedbirinin ölçülü olduğu, şüphelilerin tutukluluk hallerinin sonlandırılmasını gerektirir bir husus bulunmadığı ve itiraz gerekçeleri yerinde olmadığından adı geçen şüpheliler müdafilerinin tahliye taleplerinin ayrı ayrı reddine” ifadelerine yer verdi.

Aynı haber nedeniyle tutuklu bulunan Yeni Yaşam gazetesi yöneticileri Aydın Keser ve Ferhat Çelik’i de karara dahil eden Sulh Ceza Hakimi, ret kararında herhangi bir gerekçe ortaya koymazken inceleme soruşturma dosyasının İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’na iade edilmesi kararı verdi.

Avukat Ülgen: ”Niyetleri bu soruşturmada bir terör bağı oluşturmak”

Murat Ağırel’in avukatı Celal Ülgen, tutuklama kararlarında terör suçlaması olmamasına rağmen terör suçları savcılığına dosyanın gönderilmesinin iddianamenin yazılması aşamasında bir terör bağı kurma arayışından kaynaklanabileceğini söyledi.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Avukat Ülgen, ”Niyetleri bu soruşturmada bir terör bağı oluşturmak. Çünkü Yeniçağ gibi milliyetçi bir gazete, Odatv gibi solcu ama Atatürkçü internet portalı, Yeni Yaşam gibi HDP yanlısı bir gazeteyi bir soruşturmada birleştirmenin temel amacı, başka ne olabilir? ‘Bir şey yaratabilir miyiz?’ diye düşündükleri açık. Ama olmayan bir şeyi bulmak mümkün değil. Olmayan bir şeyi bulmak bir FETÖ taktiğiydi, bunu da not etmek gerekir” dedi.

Avukatlar Hüseyin Ersöz, Kazım Yiğit Akalın ve Serkan Günel, tümü Odatv internet sitesi çalışanı gazeteciler hakkındaki tahliye taleplerini önceki gün yürürlüğe giren infaz düzenlemesinde denetimli serbestlik süresinin 3 yıla çıkarılmasına dayandırmıştı.

Avukat Günel: ”Bir an önce iddianame yazılmalı”

Terkoğlu, Pehlivan ve Kılınç’ın avukatlarından Serkan Günel, hakimin daha önceki itirazlarda yaptığı gibi hiçbir gerekçe sunmadığını, artık bir an evvel iddianamenin yazılmasını beklediklerini, bu sırada Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunacaklarını ifade etti.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Günel, ”Kararda infaz düzenlemesine ilişkin hiçbir atıf yok. Terkoğlu, Pehlivan ve Kılınç’ın yargılandıkları suçlamalardan yatarları yok. Bu nedenle tutuklu kalmalarını gerektiren bir durum yok. Biz tahliye edilmelerini istiyoruz. Ancak tahliye olmayacaklarsa bir an evvel iddianamenin yazılmasını talep ediyoruz. Savcılık istediği an iddianameyi yazabilir. Bu arada hazırlıklarımız sürüyor, Pazartesi günü Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvurularımızı da yapmayı planlıyoruz” dedi.

Avukat Ersöz: ”Hukuk iflas etti”

Bir diğer avukat Hüseyin Ersöz de karara gerekçe olarak ”yasada öngörülen ceza” yazılmasının kabul edilmez olduğu görüşünde.

Avukat Ersöz, ”Biz diyoruz ki son kanun değişikliğiyle ceza alsalar dahi yatmayacaklar, onlar diyor ki ‘olsun ne fark eder?’ Meselenin ciddiyeti kalmadı ne yazık ki. Kararın gerekçesi olan ‘mevcut delil durumu’ ise ‘çeyrek sayfa haber.’ Anladık, kurt kuzuyu yemeyi aklına koymuş, ama bu kadar mı pervasızca? 2008’den beri siyasi davalara giriyorum, bu kadar kötü bir dönem yoktu demeye dilim varmıyor. Belli oldu ki geçmişi dahi arayacak hale gelmişiz. Hukuk iflas etti” dedi.(VOA)

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.